18 Sep, 2022

Strutsa

Jag ser, läser och hör att det är många som säger att de under dessa mindre muntra tider ”skiter i att logga in på depån” då det upplevs för mentalt jobbigt och krävande. Absolut spelar det ju även roll om man ämnar genomföra en transaktion, med allt från att köpa, öka, hyvla eller sälja. Fenomenet kallas lite lättsamt för att ”strutsa” och det behöver inte vara något dåligt – jag vill framhäva att ”whatever works for you – do it”, men som alltid kommer ett beslut av flera (bi)effekter.

Upplever man att det är för krävande och för utmanande att logga in när blodet flyter och orkestern från Titanic hyrts in för att spela ”den sista versen” bör man ställa sig frågan om man har investerat med för mycket kapital relativt den risk man de facto klarar av. Att investera är att riskera sitt kapital, därav ”risk”kapital. Ingen investering är riskfri och priset du får betala för den eventuella, och förhoppningsvis positiva, avkastningen är mental och psykisk påfrestning. I vissa fall är den av lägre grad, i andra tvärtom. Just nu är det nog sistnämnda för många småsparare, men även mer erfarna och stora aktörer.

Taleb skriver om antifragilitet, vilket även Erik Sprinchorn och jag lyfter fram i vårt alster Livet, Börsen & Allting. För att bli, såväl fysiskt som psykiskt, starkare krävs träning. Du gör diverse övningar på gymmet och under dessa bryter du ned dina muskler. Samma muskler byggs sedan upp, lite starkare, igen medan du vilar och trycker i dig Kesella. Repetera och du blir Hulken, eller näst intill. Minus den gröna färgen.

Samma som med fysiska muskler är gällande för våra mentala och psykiska ”muskler”. Hjärnan avskyr obehag. Den hatar det, för att bearbeta det; se det i vitögat och bekämpa det kostar energi – energi vi historiskt haft väldigt lite av. Bättre då att ignorera och låtsats som att det inte regnar. Dock vet vi, djup inom oss, att det gör just det -regnar. Och, vilket är viktigt, det gnager inom oss tills det antingen löses av sig självt, eller att vi ej förmår bekämpa det. Här är risken stor att mindre bra och långsiktigt skadliga beslut tas (skadlig aktivitet- aktivitetsbias).

Att strutsa fungerar till en viss grad, men förr eller senare kommer du vara tvungen att logga in. Visst kan du följa bolagen via deras hemsidor och deras nyhets- samt rapportutskick. Och visst kan du följa vad andra analytiker och förståsigpåare skriver, men det blir mer omständligt och mer tids- samt energikrävande. Risken är stor att när du väl loggar in i depån är det inte några lätta regnstänk som träffar dig, utan mer en sorts flod som får Syndafloden att framstå som en lättsam rutschkana på Skara Sommarland, eller Lalandia.

Varför inte testa att här och nu utsätta sig själv och med det också skapa möjlighet för att bli än mentalt och psykiskt starkare? Handen på hjärtat – du vet ju redan att det är blodröda siffror, så vad skadar det att även få det visuellt bekräftat? Och är du lång i dina investeringar betyder det att du kommer uppleva likande tider likt dessa de kommande femtioelva åren. Då kommer kapitalet vara mycket, mycket större och då, då vill du verkligen inte sitta och darra och riskera än större och värre, eventuella ska tilläggas, aktiviteter. Skjut inte upp sin träning, för risken är stor att du kommer vara för svag när det verkligen gäller.

Jag vill att du gör det som fungerar och är bäst för dig, men jag uppmuntrar att ständigt våga utsätta sig för det obekväma. Äger du bra, stabila bolag som har en dominerande position på sin marknad ”vet” du att det mer handlar om känslor och tillfälliga tankar. Är dessa en sanning? Nej!

Tänk långsiktigt med dina investeringar, en också hur du är och förhåller dig till dig själv.

TradeVenue
TradeVenue är en samlingsplats för investerare och noterade bolag. Vårt fokus är att främst uppmärksamma små- och medelstora bolag men ni finner givetvis även information om de största bolagen i Sverige. På denna hemsida kan ni ta del av aktietips, läsa uppdragsanalyser, blogginlägg och massvis av aktuella börsnyheter.