19 Sep, 2022

50st Utdelningsaktier

Läget med Utdelningsaktier just nu

 

Listan med  utdelningsaktierna 2022 som jag gjort i google sheet är öppen för alla och direktavkastningen ses live där kurserna hämtas automatiskt via Google Finance. Listan fylls på med nya aktier allt eftersom.

 

Vad är Utdelning?

 

Om du äger aktier i ett bolag är du då en delägare i de bolaget och har då rätt till utdelning om företaget väljer att dela ut en del av sin vinst till sina aktieägare. En utdelning är en utbetalning i form av pengar kvartalsvis, halvårsvis eller helårsvis. Flesta bolagen ger utdelning 1 gång per år. Bolaget väljer då att dela ut hela sin vinst eller delar av den. Anledningen till att man ger en utdelning kan bero på att det är en del av strategin eller att man inte anser sig kunna skapa mervärde av kapitalet till sina aktieägare. Det är i bolagets utdelningspolicy som kan få information över hur stor del av vinsten som ska delas ut till dess ägare. Exempel på månadsutdelare är Cibus Nordic Real Estate och SBB. Kvartalsutdelare är preferensaktien Volati Pref och Castellum plus flera andra. Det finns såna bolag som höjer sin utdelning år efter år och dessa är väldigt populära bland utdelningsinvesterare som vill kunna leva på utdelningar i framtiden och fokuserar på bygga den bästa utdelningsportföljen som möjligt. Storleken av en utdelning som bolaget ger från vinsten kallas för utdelningsandel. Om den andelen är 50%, delas då hälften av bolagets vinst ut till aktieägarna. Resten behålls i balansräkningen för framtida investeringar.


Vad är Direktavkastning?

 

Direktavkastning är ett nyckeltal eller ett måt på hur hög utdelningen i ett företag är i förhållande till aktiekursen. Ju högre aktiekursen klättrar desta lägre kommer direktavkastningen bli. Direkavkastningen beräknas genom att dela aktiens utdelning med aktiekursen. Utdelningen för ett företag är ett fast belopp som meddelats i årsrapporten, medan aktiekursen kan både stiga och sjunka. Vi kan ta Castellum ett stabilt utdelnings bolag som exempel. Antag att utdelningen för ett år är 7 kr och aktiekursen står på 200kr. Uträkningen för att få fram direktavkastningen blir då 7 dividerat med 200 lika med 3,5%.

Vad är då bäst, låg eller hög direktavkastning? 


De bolag som har hög utdelningsandel som exempelvis Telia eller Tele2 tenderar till att ha hög direktavkastning, men det i sin tur reflekterar i att aktiekursen inte stiger så mycket. Allt för hög direktavkastning ska man se som ett varningstecken på att marknaden inte gillar aktien och att vinsten kan minska och därmed kommer utdelningen att bli lägre. Tumregel i dagens börsklimat är mellan 2-5%. Låg direktavkastning kan innebära att bolaget behåller större delen av sin vinst för att fortsätta att växa. Ett exempel på ett sådant företag idag är Fortnox. Hög Direktavkastning över 6% bör man se som ett varningstecken och analysera anledningen till att det är så högt. Du ska inte haka dig fast på låg eller hög direktavkastning utan titta mer på utdelningshistoriken, utdelningstillväxten och utdelningsandelen som företaget har haft senaste 5-10 åren. 

 

Ränta på Ränta

 

Ränta på ränta effekten fungerar på det sättet att värdet på dina investeringar ökar med både utdelningar och värdetillväxten på själva utdelningsportföljen. Addera till en aktie som höjer utdelning år efter år, så får din portfölj en snöbollseffekt där du egentligen inte behöver göra några nya insättningar. Portföljen kommer då att växa exponentiellt bästa sättet att få ränta på ränta som utdelningsinvesterare är att återinvestera utdelningar plus sätta in nya pengar varje månad. Du kommer redan efter ett tag märka av hur din portfölj och utdelningar växer för varje år

 

 

Så kan du bygga en egen Utdelningsportfölj

 

Syftet med en utdelningsportfölj som består av aktier med hög utdelning eller med andra ord stabila svenska utdelningsaktier är att få en kontinuerlig utdelning som växer varje år. Du får då utbetalningar i pengar antingen varje år eller halvårsvis. De flesta svenska aktierna ger årsvisa utdelningar. Det finns väldigt många av dem i den svenska börsen. Jag har flertal av dessa i min egna portfölj såsom Investor, Castellum och Holmen. Att tänka på när du bygger en egen utdelningsportfölj är att blanda både såna som har hög direktavkastning, hög utdelningstillväxt och en god utdelningshistorik. Portföljen ska helst innehålla flera olika branscher så du minimerar risken och får en så stabil utdelningsportfölj som möjligt. Mitt tips är att ha med fastigheter, investmentbolag, skogsbolag, telekommunikation, bank, konsument, informationsteknik och hälsovård. Exempel på en utdelningsportfölj med 10 aktier skulle kunna se ut som nedan. 

Utdelningsportfölj 2022

 

Ett exmpel på en portfölj skulle kunna vara bestående av Castellum, Investor, Axfood, Telia, Nordea, Avanza, Vitec, Astra Zeneca, AAK och SCA. 

svenska utdelningsaktier, hög utdelning, utdelningsportfölj, hög direktavkastning



Går det att leva på sina utdelningar?

 

Ja, så klart att det går. Många utdelningsinvesterare har som mål att kunna delvis eller helt och hållet leva på sina utdelningar. Begreppet FIRE som ni kanske tidigare läst om beskriver detta. Förkortningen innebär "Financial Independence, Retire Early". Översättningen betyder ungefär "Ekonomisk Oberoende, Tidig Pension".  Finns 3 viktiga faktorer eller parametrar som styr för att du som utdelningsinvesterare ska nå dit.

  • Dina levnadskostnader.
  • Hur mycket kapital du har.
    De aktier du äger.

    Enklast av de tre punkterna ovan är att styra dina levnadskostnader, därefter bygga upp ett kapital och sedan välja aktier med stabil utdelning. Antag att du klarar att leva på 300 000 kr om året och sedan har dina aktier i snitt 3% direktavkastning. Då behöver du ett kapital på 10milj kronor. Om du kan leva på 250 000 kr och bygger en portfölj med 4% direktavkastning. Då blir beräkningen 250 000 / 0,04 och innebär 6,25 milj kronor. Skillnaden kan bli stor beroende på dina levnadskostnader. 

 

TradeVenue
TradeVenue är en samlingsplats för investerare och noterade bolag. Vårt fokus är att främst uppmärksamma små- och medelstora bolag men ni finner givetvis även information om de största bolagen i Sverige. På denna hemsida kan ni ta del av aktietips, läsa uppdragsanalyser, blogginlägg och massvis av aktuella börsnyheter.