19 Sep, 2022

En årlig högtid är nu här

Det finns några saker som ligger mig extra varmt om hjärtat och som återkommer varje år. Perioden tidigt på våren när alla bolag lämnar förslag på årets utdelningar, blåbärssäsongen som drar igång i månadsskiftet juli/augusti och så de billiga rotfrukterna på hösten.

Och nu är den senare, det vill säga de billiga rotfrukterna, här. Den här veckan kan man exempelvis köpa morötter, rödbetor och palsternackor för 4,90 kr per kilo på Willys. Ett bra pris redan innan inflationen tog fart, och nu är det så klart därmed ett riktigt fynd. Så nu är det inget att fundera på mer än tre saker:

- Hur många gånger kan du besöka butiken under den här veckan då man bara får köpa 3 kg per sort åt gången?
- Hur lagrar man bäst rotfrukter i ditt hem och hur länge klarar de sig i den lagringen?
- Hur många olika sätt att äta dessa rotfrukter kan du komma på för att minska risken att tröttna?

För egen del blir det nog i alla fall två besök med full kvot av alla tre sorter båda gångerna. Det vill säga minst 18 kilo den här veckan. Plus kanske 5 kg vitkål, även om de fortfarande ligger på onödigt höga 9,90 kr per kg. Sen blir det nog en sväng till ICA också för 5 kg kålrot för 5,90 kr per kilo.

Jag hoppas och tror så klart att det kommer fler veckor med bra erbjudanden på rotfrukter (det brukar det göra en normal höst), men vågar inte chansa och lita helt på det.

På tal om billig mat kan jag passa på och sammanfatta bär och svampsäsongen också. Blåbär och lingon är aldrig några problem. Det finns hur mycket som helst och jag har mycket tid och tycker om att gå och strosa i skogen med en podd i öronen. Så där har jag plockat så mycket som vi kan ta hand om och behöver på ett år. Det betyder ungefär 70 liter blåbär (ger bort runt 20 liter) och 15 liter lingon. Nytt för i år var att vi helt plötsligt hittade ett riktigt bra svampställe (som vi hoppas kommer vara en återkommande succé kommande år) vilket gjort att vi har plockat 5 kg kantareller (15-20 liter, vet inte vilken skala man brukar ange då jag aldrig hittat mer svamp än att man kunnat räkna i antal svampar tidigare).

Så vi kämpar på för att stå emot inflationen...

 

TradeVenue
TradeVenue är en samlingsplats för investerare och noterade bolag. Vårt fokus är att främst uppmärksamma små- och medelstora bolag men ni finner givetvis även information om de största bolagen i Sverige. På denna hemsida kan ni ta del av aktietips, läsa uppdragsanalyser, blogginlägg och massvis av aktuella börsnyheter.