8 Oct, 2022

Hyreshöjningar för lokaler - Fastigheter

 

KPI Augusti 2022

 

Hyreshöjning för lokaler

Det är antagligen inte så många som har koll på hur en hyres"förhandling" ser ut för bostäder men vi har tidigare skrivit om grunderna i den i alla fall så en viss kunskap har kanske bloggens läsare. Men hur funkar då hyreshöjningar, eller sänkningar, för lokaler. Där är det faktiskt ett mycet bättre system för där råder avtalsfrihet mellan parterna och det allra vanligaste är att det finns en så kallad indexklausul och den utgår från ett basår,ofta 1980. Sen i oktober varje år ser man hur detta utvecklats och utifrån det höjs hyran. Som alla vet är det just nu oktober och vi kommer inom några veckor ha fakta om hur nästa års höjnignar för lokaler kommer se ut. Tittar vi fram till september så har index ökat med 9,8% vilket skulle indikera ganska rejäla höjningar av lokalhyrorna. För mig som fastighetsägare är det toppen trots att jag inte har så många lokaler i beståndet. Det ä mest lite butiker i bottenplan på husen och nån restaurang mm. 

Hyreshöjningar kommer landa hos kunden

Givetvis kommer de företagare som får en av sina större kostnader höjd med 10 % att få ta igen det på priserna. Och transporterna till butikerna kommer bli dyrare för företagen som håller i lagren kommer få ökade kostnader. Lastbilsåkeriet kommer få höjda hyror och kommer få höja sina priser lite pga det. Just åkerierna lär ju för övrigt få höja pga drivmedelspriserna också. Mycket av dessa prishöjningar kommer landa hos kunderna vilket kommer öka priserna och driva på inflationen ytterligare vilket kommer ge ökade hyror igen nästa år och så vidare. I mitten på november kommer vi ha facit och då kommer i alla fall jag justera hyrorna direkt så att allt är redo i systemet inför fakturering av januarihyran.

Det är i sanning intressanta tider vi lever i.

TradeVenue
TradeVenue är en samlingsplats för investerare och noterade bolag. Vårt fokus är att främst uppmärksamma små- och medelstora bolag men ni finner givetvis även information om de största bolagen i Sverige. På denna hemsida kan ni ta del av aktietips, läsa uppdragsanalyser, blogginlägg och massvis av aktuella börsnyheter.