Analys
10 Oct, 2022
analys skanska

Veckans aktietips | Någon gång kommer freden

Uppdaterad:
22 Jan, 2023

Någon gång kommer freden. I stället för att alltför mycket följa de dagliga rörelserna på börsskärmen (och bli deprimerad) kan det enligt min mening vara mer meningsfullt att lyfta blicken och börja se framåt, att försöka hitta vinnarna när freden kommer en dag. Efter snart åtta månader av krig sedan Rysslands anföll Ukraina börjar allt fler signaler komma om att Ukraina vinner mark och att en positiv utgång börjar bli mer sannolik. Det sker dock till ett oerhört pris. Förutom det enorma mänskliga lidandet kommer oerhörda förluster för landets ekonomi. En stor del av infrastrukturen är i spillror och det kommer krävas mycket stora ekonomiska resurser för att bygga upp landet igen. Men oavsett om vapenvilan ligger sex månader eller flera år framåt i tiden kommer freden så småningom och en återuppbyggnad av landet kommer att ske. Med risk för att vara cynisk finns här stora möjligheter för många företag. Traditionellt har amerikanska företag kapat åt sig mycket av återuppbyggnaden i länder som Kuwait, Irak och Afghanistan, efter att också USA bekostat huvuddelen av krigföringen. Även om USA i detta fall står för en stor del av hjälpen till Ukraina har Europa på ett imponerande sätt hjälpt till och med tanke på landets geografiska läge lär europeiska företag ha en viktig roll att spela. För svenska multinationella företag som Ericsson, Skanska och Volvo kommer här att öppnas mycket stora möjligheter. 

 

Skanska, som räknas som ett av världens fem största byggbolag, med stor verksamhet i angränsande länder som Polen och Tjeckien och en lång historik av byggande av infrastruktur i hela världen är det bolag som jag skulle vilja lyfta fram i detta sammanhang.

 

Aktiekursen i år har på en röd Stockholmsbörs utvecklats ännu sämre än index och är ned med över 40% och kursen står idag mer än 25% lägre än för fem år sedan. Visst pressas Skanska som många andra byggbolag av skenande kostnader med i många fall fasta byggkontrakt. Den viktiga kommersiella fastighetsutvecklingen samt bostadsbyggandet i länder som Sverige lär inte heller vara några draglok det närmaste året. Men har börsen därmed inte diskonterat allt för mycket negativt???

 

Under den senaste finansiella nedgången 2008-2009 redovisade Skanska en avkastning på eget kapital om hela 16-18%. Som ett av börsens och branschens mest välfinansierade företag är det därför inte speciellt troligt att en lågkonjunktur kommer att drabba bolaget speciellt hårt. Ett stort antal konkurrenter kan i en sämre konjunktur få problem med finansieringen. Marginalerna på byggprojekt kan tvärtom i en sådan konjunktur snarare bli bättre när färre budgivare finns med i konkurrensen.

 

Skanska har ca 40% av sin verksamhet i USA, vilket borde vara en relativ fördel i förhållande till många andra företag eftersom den amerikanska ekonomin lär få en betydligt bättre utveckling än den europeiska. Bolaget har också på senare tid tagit mycket stora order i landet, vilket visar på styrkan i den amerikanska ekonomin att man är mycket konkurrenskraftig. Jag har svårt att se att den amerikanska verksamheten ska visa så mycket sämre lönsamhet nästa år än i år.

 

Den största ordern Skanska fick under förra kvartalet var på en militär fordonsanläggning i Europa (3,2 MdSEK) och med tanke på den militära upprustning som sker i hela Europa vore det konstigt om det inte kommer mera av den varan. En nedgång i bostadsbyggande i Norden kan mycket väl delvis kompenseras av denna typ av byggande.

 

Lägger man så till den potential som en återuppbyggnad av Ukraina erbjuder har jag svårt att förstå att Skanska enbart värderas till drygt 15% över eget kapital och 10% under det justerade egna kapitalet. Under de senaste fem åren har Skanska lyckats förränta det egna kapitalet till i genomsnitt mer än 20%. Det kommer säkert en dipp under nästa år men som framgår av ovan tror jag inte den blir så djup och någon gång kommer som sagt marknaden att börja fokusera på uppbyggnaden av Ukraina….

 

Till det kan läggas att Skanska i år delade ut 7 sek i ordinarie utdelning, vilket på nuvarande aktiekurs motsvarar en direktavkastning om drygt 5%. Till detta kom en extraordinär utdelning om 3 SEK. Jag har mycket svårt att se att den ordinarie utdelningen inte kommer att bibehållas nästa år med tanke på den starka finansiella ställningen och det traditionellt mycket starka kassaflödet. Man får således ordentligt betalt i avvaktan på ovan. 

 

/Adam J:son Lindh, aktieanalytiker

Undertecknad äger aktier i bolaget.

 

TradeVenue
TradeVenue är en samlingsplats för investerare och noterade bolag. Vårt fokus är att främst uppmärksamma små- och medelstora bolag men ni finner givetvis även information om de största bolagen i Sverige. På denna hemsida kan ni ta del av aktietips, läsa uppdragsanalyser, blogginlägg och massvis av aktuella börsnyheter.