14 Oct, 2022

Fastighetsbolagens rapporter

Idag var Atrium Ljungberg först ut av fastighetsbolagen med att rapportera det tredje kvartalet. Marknaden tog emot rapporten bra och hela fastighetssektorn är på ordentligt plus för dagen, de flesta fastighetsbolag är upp mellan 4 och 9% hittills idag.

Under året som helhet ser det betydligt mörkare ut där samma bolag är ner mellan 30 och 80%. Så det blir helt klart en intressant rapportperiod för att se om det är fler bolag än Atrium Ljungberg som till och med rapporterar ett ökat substansvärde nu när rabatterna är extremt stora jämfört med substans. Jag snappade exempelvis upp följande graf från EFN i veckan (EFN Marknad 12 oktober).

Jag har varit fel på det, i alla fall kortsiktigt, som köpt både vanliga stamaktier och D-aktier i fastighetsbolagen under hela året. Men min personliga magkänsla återstår hela tiden. Att om fastighetsbolagen studsar upp från denna nivå så skulle jag känna mig som en idiot som inte passade på att köpa i den här situationen. Jag kan verkligen tänka mig att vi om 10 år lyssnar på en podd (om det nu är poddar som gäller om 10 år??) med en person som berättar om hur miljarden skapades genom att köpa fastighetsbolag hösten 2022 till 40% av bokförda värdet. Det kommer låta lika enkelt som när oligarkerna snodde åt sig ryska naturtillgångar på 90-talet.

Bolaget som det snackats mest om i år är också bolaget som gått ner mest det vill säga SBB. Här har jag lite mer D-aktier och bara lite B-aktier i mitt pensionssparande, så jag har klarat mig från det värsta raset. Här tycker jag tendensen varit tydlig. Sedan senaste rapporten den 14 juli är aktien ner runt 20%, men jag tycker främst den gått ner på blankarrapporter, sänkta riktkurser eller dagar utan några bolagsnyheter alls. Det vill säga på någon typ av negativt grundsentiment där det naturliga utan någon nyhet är att aktien är ner ett par procent när börsen stänger. Och att så klart makro, inflation och ränta har varit de stora drivarna snarare än bolagshändelser.

Nu gjorde jag bara en snabb scanning för att se om min spaning verkade stämma att aktien gått upp de dagar det kommit något nytt från bolaget och sen ner desto mer övriga dagar. Och jag tycker faktiskt att jag kunde styrka denna magkänsla. Det har som sagt varit ett jäkla snack om aktien så det var inte helt enkelt att sortera ut bolagshändelserna från nyhetsflödet, men jag gjorde mitt bästa när jag skummade igenom några 100 nyheter från senaste kvartalet. Så ta det för vad det är och att det kan blivit något fel i brytpunkten på någon dag om nyheten kom före eller efter börsens öppettider eller tidigt eller sent under börsdagen och jag har säkert tänkt fel vid något tillfälle när jag försökt plocka ut kursrekationen på aktuell dag.

Följande händelser hittar jag som rör faktiskta händelser i bolaget sedan förra rapporten. Under en period som aktien alltså gått ner 20%. Då har jag alltså inte räknat med analyser, nya riktkurser, försäljning av aktier från insynspersoner, statistik över hur blankad aktien är eller Ilijas utspel mot blankare på Twitter. Utan bara "riktiga" bolagshändelser från bolaget och efter bästa förmåga försökt se hur börsen reagerat aktuell dag.

15 juli - Sålt fastigheter för 1,3 miljarder. Aktien UPP 10%
8 aug - Meddelar att de minskat exponeringen mot rörlig ränta från 35% till 25%. Aktien NER 2%
8 sept - Avsiktsavtal sälja fastigheter 9 miljarder - Aktien UPP 1% (upp 10% om man inkluderar dagen före och efter)
30 sept - Sålt fastigheter för 186 miljoner - Aktien UPP 11%
4 okt - Återbetalat en obligation på 600 miljoner - Aktien UPP 2,5%

Vad man än tycker och tror om fastighetsbolagen så blir det en intressant rapportsäsong.

TradeVenue
TradeVenue är en samlingsplats för investerare och noterade bolag. Vårt fokus är att främst uppmärksamma små- och medelstora bolag men ni finner givetvis även information om de största bolagen i Sverige. På denna hemsida kan ni ta del av aktietips, läsa uppdragsanalyser, blogginlägg och massvis av aktuella börsnyheter.