21 Oct, 2022

Ny bloggserie?

Jag har ju kört veckans fråga på helgen under de senaste fem månaderna. Jag har någon fråga kvar på lager och tycker det fungerat bra tack vare att ni läsare fyllt på precis lagom med frågor med bra spridning på ämnen. Men tänkte att vi när dessa frågor är avklarade kan vi ta en paus och då tänkte jag kolla vad ni tror om att köra en period med ett nytt koncept där ni läsare blir ännu mer involverade. Jag tänkte vi kunde kalla det "veckans jobb".

Så här tänker jag: Många som läser den här bloggen sparar pengar och har någon form av ekonomisk frihet som mål. Långt ifrån alla är dock intresserade av att spara så hårt att de helt kan sluta jobba vid 40 eller 50 års ålder. En variant för den som inte kan eller vill spara halva lönen är så klart att spara lite mindre och istället sluta jobba vid exempelvis 60. En annan variant är att vid till exempel 40 eller 50 börja jobba väldigt mycket mindre än normal arbetstid. I vissa fall kanske det fungerar att jobba vidare 50% på sitt gamla jobb, men det är inte alla jobb där man kan välja själv hur lite man vill jobba och för den som vill jobba ännu mindre än 50% kan det vara rätt begränsat utbud.

Själv har jag varit lyckligt lottad och trots att tanken egentligen var att sluta jobba helt i januari 2018 så har jag unnat tjäna lite pengar på saker jag tycker är roliga under väldigt fria former. Ett sådant exempel är den här bloggen, att jag skrivit två böcker och kunsultat lite. Men att ge rådet till andra att det är ett perfekt extraknäck att starta en blogg och skriva böcker känns inte helt bra.

Så jag tänkte att vi kunde samla ihop ett antal exempel på lite annorlunda typer av jobb som lämpar sig extra bra för den som bara behöver eller vill dryga ut den passiva inkomsten med rätt lite pengar varje månad. Säg 4 000-10 000 kr i månaden som en grov riktlinje på vad jag tänker mig. En inkomst på den nivån motsvarar för den som är uthållig med jobbet under många år ett minskat kapitalbehov på 1-3 miljoner kronor enligt 4% regeln. Vissa kallar det Flamingo FIRE vilket innebär att man avslutar hårdjobb och sparande när man uppnått 50% av sitt kapitalbehov enligt 4% regeln.

Min tanke om intresse, kunskap och erfarenhet finns från er läsare är att vi skulle kunna gå igenom några lite ovanliga typer av jobb som ligger i just detta spann. Helst är jag på jakt just efter lite ovanliga saker som kanske inte alla tänker på eller i alla fall inte vet exakt hur det fungerar. Hur mycket kan man tjäna i timmen som tidningsbud om man springer runt med tidningarna? Finns det några jobb där man kan dra in 50 000 kr på extremt hårt jobb några veckor som man sen kan leva på hela året? Finns det några väldigt fria jobb som passar bra att göra någon timme här och där när andan faller på? Finns det några typer av jourjobb där man till exempel får betalt bara för att finnas tillgänglig på telefon, men kan ägna sig åt andra hobbys under resans gång? Går det att tjäna 5 000 kr i månaden på Youtube om man är intresserad av bangolf men inte tillhör topp 10 i Sverige? Hur mycket betalt får man för att vara med i Hemvärnet?

Fördelen med många av dessa jobb är att de kanske dessutom kan användas av den unga och drivna personen som redan har ett heltidsjobb men vill dryga ut inkomsterna genom att jobba lite extra. Det vill säga ämnet borde kunna intressera en bred målgrupp. Min tanke är att den som har kunskap om något jobb som ni tror skulle passa hör av sig till mig på bloggmiljonaren@hotmail.com så skickar jag några korta frågor. Antingen skriver ni så bra och utförliga svar att det kan publiceras rakt av eller så svarar ni efter bästa förmåga så tar jag på mig att sy ihop det till ett blogginlägg.

Jag har ingen aning om hur intresset ser ut och om det går att få ihop. Men en målsättning skulle kunna vara att göra ett inlägg i veckan under november och december. Hör av er på mail. Självklart kan ni om ni vill vara anonyma men jag kan också bjuda på lite reklam för er verksamhet om ni har nytta av det.

TradeVenue
TradeVenue är en samlingsplats för investerare och noterade bolag. Vårt fokus är att främst uppmärksamma små- och medelstora bolag men ni finner givetvis även information om de största bolagen i Sverige. På denna hemsida kan ni ta del av aktietips, läsa uppdragsanalyser, blogginlägg och massvis av aktuella börsnyheter.