24 Oct, 2022

Startat ett pyttesparande

Som jag tjatat om de senaste åren har vi inte gjort några nya insättningar att tala om men däremot återinvesterat alla utdelningar de senaste åren. Våra omkostnader har gått upp något under 2022 främst till följd av allmän inflation och dyrare mat i synnerhet. Men även våra intäkter har stigit lite, främst genom att min fru fått högre grundlön och inte fortsatt att minska arbetstiden i procent plus att jag jobbat något mer än jag hade planerat. Och så kommer det fortsätta det närmaste halvåret som det ser ut. Så vi har insett att det kommer bli några tusenlappar över varje månad.

Eftersom kostnaderna pendlar lite har vi tänkt att det inte skadar med lite extra buffert och sen har vi även använt bufferten till att betala ner bolånet nu när räntan kommit upp lite. Så vi har skjutit lite på det här med nysparande även om vi sett att det nog ändå borde vara möjligt. Men nu när det verkar fortsätta komma in pengar i ungefär den här takten över vintern gjorde vi ändå slag i saken och satte igång ett mycket lågt månadssparande i en för oss ny fond. Det är bloggaren Petrusko som fick mig lite nyfiken på fonden Aktiespararna direktavkstning B. Så vi kommer sätta in mycket beskedliga 2 000 kr i månaden i den fonden nu i en kapitalförsäkring i min frus namn (vi har helt gemensam ekonomi men innehaven är uppdelat på var sin KF och var sin ISK i våra respektive namn, det vill säga totalt 4 olika konton). I denna kapitalförsäkring har vi mest fonder men även lite av våra aktier så den utdelning som kommer just på detta konto kommer återinvesteras i den här fonden istället för i fler aktier. Det bör bli ungefär 20 000 kr om året i utdelning på det kontot plus de två tusenlapparna i månaden i månadssparande. Så det kommer ta tid innan detta blir något innehav av värde i portföljen, men tiden rullar på och snart har det gått ett år och då bör vi köpt fondandelar för runt 45 000 kr om vi håller i.

Det här blir första fonden vi har med utdelning. Det blir också första fonden med inriktning mot svenska börsen. Då vi främst har svenska aktier har vi tidigare valt att fokusera våra fondinnehav mot indexfonder med inriktning på andra geografiska marknader. Tack vare denna fond får vi lite exponering mot innehav som vi tidigare inte haft som Billerud, Securitas, Axfood etc, men som sagt det blir ett extremt litet innehav till att börja med.

På sätt och vis känns det lite mer mätbart och motiverande att månadsspara 2 000 kr i något nytt där det märks att innehavet växer månad för månad till en början. Jämfört med att stoppa in 2 000 kr i månaden på ett innehav där värdet redan är flera miljoner som i våra indexfonder och pendlar med många tusen varje dag. På totalen med en portfölj en bra bit över 10 miljoner är det däremot så klart mer eller mindre meningslöst att spara 2 000 kr i månaden, men vi kör på så länge vi inte har något annat vettigare att göra för pengarna.

Är det ytterligare någon krona kvar när månaden är slut så åker det över till bufferten. Bufferten pendlar lite upp och ner hela tiden men märker vi att den stiger över tid så kommer dessa pengar användas till amortering av huslånet i poster om 10 000 kr åt gången. Vi tar ett kvartal i taget, min fru har hela tiden givetvis möjligheten att när hon vill gå ner ytterligare i tid eller helt sluta jobba och då får sparandet dras ner och därefter får vi börja göra lite uttag ur portföljen.

TradeVenue
TradeVenue är en samlingsplats för investerare och noterade bolag. Vårt fokus är att främst uppmärksamma små- och medelstora bolag men ni finner givetvis även information om de största bolagen i Sverige. På denna hemsida kan ni ta del av aktietips, läsa uppdragsanalyser, blogginlägg och massvis av aktuella börsnyheter.