27 Oct, 2022

Karlatornet - svårsålda lägenheter


Det var svårt att sälja lägenheterna 2021, är det lättare nu?

Karlatornet som redan nu innan bygget är slutfört är Nordens högsta byggnad har en del rätt coola lägenheter uppe på toppen men är de sålda eller hur ser det ut?

Vi har tidigare varit lite tveksamma till projektet men sedan Balder och Svolder klivit in så känns det som att projektet ändå skulle klara sig. Men har dom de pengar som behövs? Under världshistoriens hittills största bostadshausse och de högsta bostadspriserna i stadens historia gick inte de svindyra lägenheterna på toppen att sälja. Finns det verkligen något som säger att det skulle vara lättare nu? Vi tror inte det och om intende 4 dyrast3 lägenheterna säljs så saknas det ca 250 miljoner i bygget. Dessutom ligger det sannolikt lån i föreningen/föreningarna på 400-500 miljoner kronor. Hur påverkas den ekonomiska planen av det nya ränteläget? Den sattes när räntan var 1% på bolån. Nu närmar sig räntan 3% och enda räddningen är väl att bostadsrättsföreningar har en väldigt snäll ränta men helt klart kommer den ekonomiska planen att behöva revideras.

Idag ser vi att det ligger minst 132 st lägenheter till salu i tornet och minst 4 av de så kallade penthousen ligger ute. Tittar man dessutom på andra ställen verkar ytterligare 2 penthouse vara till salu. Ett av dem såldes 2018 men det var väl Ola Serneke själv som tecknat sig för det och sen backade han från köpet och vi kan inte se att något av dem är sålda.

Totalt ska det byggas 611 st lägenheter fördelade på 4 olika bostadsrättsföreningar och ett antal ägarlägenheter. Ägarlägenheterna är dels de stora på toppen och dels ett antal mindre studios på våning 3-4. Utöver lägenheterna kommer det finnas tillgång till gym (kostnadsfritt för alla boende), hotell, gemensam takterrass och restaurang. Projektet är som sagt häftigt men vi är en aning oroade för hur det ska sluta givet den nya marknad vi lever i.

TradeVenue
TradeVenue är en samlingsplats för investerare och noterade bolag. Vårt fokus är att främst uppmärksamma små- och medelstora bolag men ni finner givetvis även information om de största bolagen i Sverige. På denna hemsida kan ni ta del av aktietips, läsa uppdragsanalyser, blogginlägg och massvis av aktuella börsnyheter.