2 Nov, 2022

Sampo till Stockholmsbörsen

Idag meddelade Sampo att de tänker gå vidare med planerna på att parallellnotera aktien på Stockholmsbörsen. Då aktien är en favorit för många utdelningsinvesterare tänkte jag kort gå igenom läget som jag fattat det. Men när jag kollade upp statistiken blev jag faktiskt lite förvånad att det inte var fler ägare än det var som ägde sampo hos Avanza. Bland mina likasinnade tycker jag "alla" äger Sampo, men det är bara den 8e mest ägda aktien från övriga Norden. Så det kanske inte är så dumt att göra den mer lättillgänglig för fler svenskar.

Sampo är ett riktigt stabilt utdelningsbolag med en stor försäkringsverksamhet. Man äger flera olika varumärken/bolag inom försäkringar där IF är det mest kända här i Sverige. Tidigare var de även storägare i Nordea, men här har de sålt sina aktier under de senaste åren. Aktien har gått bra i år jämfört med mycket annat. Aktiekursen är i stort sett oförändrad sen 1 januari, men då har vi utöver det fått en utdelning på nära 9%. En svensk investerare har dessutom fått lite uppgång tack vare valutaeffekten när Euron blivit dyrare.

Sampo är ett medelstort innehav i vår portfölj och ett bolag som jag prioriterat ganska högt i mina köp de senaste åren. Jag gillar den stabila försäkringsversamheten och det känns som det är bra diversifiering mot övriga portföljen nu med en egen bransch nu när det inte längre ingår bankverksamhet som jag har direkt via Nordea men även via Investor och Industrivärden. Då jag har en del fastigheter och D-aktier som är lite räntekänsligt så känns det även bra att ha en verksamhet som bör gynnas av högre ränta (men som gjort fina vinster och haft hög utdelning även i en nollräntemiljö).

Det som talat emot Sampo är dels den finska källskatten på utdelningen. Samt växlingsavgiften som kostar mer än courtaget vid köp aktier och dessutom belastar utdelning eftersom den växlas från Euro till SEK när den betalas ut till min svenska kapitalförsäkring. Vad innebär då dagens besked om notering på Stockholmsbörsen för detta?

Om vi börjar med källskatten så är det lite rörigt. Men något som är helt klart är att vi kommer inte slippa källskatten bara för att aktien noteras på Stockholmsbörsen, utan det baseras på bolagets hemvist som fortfarande är Finland. Det samma gäller exempelvis för Nordea som har en aktie noterad i SEK på Stockholmsbörsen men där vi får betala finsk källskatt på utdelningen. Källskatten på finska utdelningar är hela 35%, pengar som tar ett par år att få tillbaka hos de två stora nätmäklarna Avanza och Nordnet. Nordnet har däremot en fördel jämfört med Avanza då de lyckats få ner finska källskatten till normala 15% som vi betalar till de flesta andra länder tack vare att Nordnet har verksamhet i Finland och har någon deal med finska skatteverket. Hos Nordnet tolkar jag det som att noteringen i Stockholm till och med kommer bli sämre då vi här får betala full finsk källskatt om 35% om man köper Sampo över svenska börsen enligt denna info på Nordnets hemsida. Båda nätmäklarna har de senaste åren lyckats få tillbaka all källskatt för aktier i kapitalförsäkring men man får som sagt vänta flera år på pengarna. Så man får själv avgöra om detta är ett problem att ligga ute med 35% av mottagen utdelning ett par år.

Vad gäller valutaväxling där båda nätmäklarna tar 0,25% varje gång man växlar valuta så är det en fördel med handel i SEK. Men så vitt jag kan förstå är det tveksamt om det är lönt att sälja sina finska aktier få courtage och valutväxling på hela beloppen och en köpa den svenska aktien och få ytterligare ett courtage. Bara för att slippa växlingsavgift på kommande utdelningar. Det kommer ta många år för växlingsavgiften på bara utdelningen att bli större än denna engångskostnad. Å andra sidan ska man väl antagligen ändå sälja aktierna någon gång i framtiden och då kommer vi ändå åka dit på valutaväxling om inte nätmäklarna tvingats sänka denna avgift tills dess.

Mitt exempel med kostnad för växling och courtage förutsätter dock att priset är identiskt mellan de två börserna. Det skulle så klart kunna uppstå en arbitragesituation där priset skiljer sig åt på ett sådant sätt att det lönar sig att sälja Sampo i Euro och köpa tillbaks i SEK även med hänsyn taget till växling och courtage. Det beror väl på hur snabba börsrobotarna är att kalibrera sig på detta upplägg.

Slutsats:
- Du som äger Sampo via Nordnet bör troligtvis inte byta till svenska Sampo-aktier. Du åker på växlingsavgift, courtage och får sen ligga ute med mer pengar i källskatt.
- Du som äger Sampo via Avanza kan titta på ett byta och räkna på växlingskostnaden. Den som kan leva med att ha en lite rörig portfölj kan behålla sina gamla Sampo i Euro men göra eventuella nya köp i den svenska aktien för att slippa växlingsavgift på dessa nya aktier i alla fall.

Är det någon som gjort en annan tolkning eller värdering av läget så är det bara att säga till!

TradeVenue
TradeVenue är en samlingsplats för investerare och noterade bolag. Vårt fokus är att främst uppmärksamma små- och medelstora bolag men ni finner givetvis även information om de största bolagen i Sverige. På denna hemsida kan ni ta del av aktietips, läsa uppdragsanalyser, blogginlägg och massvis av aktuella börsnyheter.