15 Nov, 2022

Fast lön utan förhandling

När jag läst på lite och intervjuat personer kring olika typer av extrajobb (till min serie med ett nytt inlägg om ett jobb varje vecka här på bloggen) så har det slagit mig att det finns en del jobb där alla inom ett visst yrke har exakt samma lön. Och att flera uttrycker att det är skönt att slippa fundera på om kollegan tjänar mer än en själv och löneförhandla. Det vill säga man får lön enligt ett centralt avtal, punkt slut. Ofta kan man till och med läsa vad lönen är redan i annonsen för jobbet. För eftersom det här med lön ofta är lite känsligt att prata om är det många gånger svårt att veta om man har en rimlig lön.

Utmaningen blir så klart att ett incitament för att göra ett bra jobb kan försvinna när det inte vankas lönesamtal en gång om året med en chef som fått någon typ av pott till löneförhöjning att fördela ut bland personalstyrkan baserat på årets prestationer. Men det kan ju samtidigt finnas andra fördelar än just lönen med att göra ett bra jobb. Uppskattning från chef och kollegor, möjlighet att påverka arbetstider och omfattning på anställningen, roligare arbetsuppgifter eller att man på sikt får någon form av tjänst med mer ansvar och därtill hörande högre lön. Förutom det uppenbara att det är roligare att göra ett bra jobb.

Trots att jag själv fick en löneutveckling bättre än snittet på mitt jobb har jag inte så där jättepositiva minnen från lönesamtalen. Och jag ska erkänna att det ibland var lite laddat med negativ energi att jag på omvägar fått höra vad någon kollega tjänade, även om jag som sagt efter några år hade lite bättre än många andra med liknande roller på företaget.

Något som slog mig när jag funderade lite på frågan är att det kanske egentligen finns en parallell till investeringar här. Nämligen valet man har att lägga alla sina pengar i en indexfond. Då är man ju precis som löntagaren med en förutbestämd lön garanterad att man får exakt samma som alla andra (som jobbar enligt samma avtal respektive investerar i samma index). Så slipper man gå runt och oroa sig för att bli blåst.

Jag tycker mig också märka att det blivit populärt med bolån med en fast ränta som alla som uppfyller vissa villkor får. Helt utan att behöva förhandla eller pruta.

För den som gör ett bra jobb lönar det sig så klart ofta med individuell lönesättning. Och för den som kan investera bättre än snittet lönar det sig att välja ut en handfull aktier snarare än en indexfond. Och den som är en duktig förhandlare och orkar engagera sig borde kunna få en bättre boränta än snittet. Men att slippa bekymmer och att tänka på saken ska inte underskattas.

TradeVenue
TradeVenue är en samlingsplats för investerare och noterade bolag. Vårt fokus är att främst uppmärksamma små- och medelstora bolag men ni finner givetvis även information om de största bolagen i Sverige. På denna hemsida kan ni ta del av aktietips, läsa uppdragsanalyser, blogginlägg och massvis av aktuella börsnyheter.