19 Nov, 2022

Veckans jobb: Röstmottagare och rösträknare

När jag gick ut och frågade om tips på extrajobb frår er läsare var det ett jobb som jag fick in överlägset flest tips om. Nämligen att jobba som röstmottagare på valdagen, det formligen rasade in tips om just det jobbet. Jag tycker det är ett bra och roligt extrajobb och jag har själv jobbat på valdagen på två val. En fördel med jobbet är att det finns behov över hela landet och det anställs väldigt många tusen arbetare till varje val, vilket också förklarar att jag fick så många tips av det då många av er läsare hade erfarenhet från just detta extrajobb.

Nackdelen som gjorde att jag tvekade lite på att ta med det i serien är att det är lite väl liten omfattning att bara jobba en dag med något års mellanrum och då tjäna 2 000 - 3 000 kr. Jag ville ju helst skriva om något som gav motsvarande ett par tusenlappar i månaden eller minst 20 000 kr om året. Det vill säga något som kan göra en märkbar skillnad på den totala ekonomin.

Men när jag fick ett tips som även omfattade att vara rösträknare och dessutom från en person som tagit steget ut från vanliga heltidsjobbet tyckte jag det ändå platsade här i bloggserien. Det omfattas inte av historien nedan, men det skulle dessutom gå att utvidga i andra riktningen genom att även jobba ungefär lika länge innan valet som röstmottagare vid förtidsröstningen. Och då börjar vi närma oss 20 000 kr i möjlig lön under några veckor.

Något jag själv upplever som väldigt avgörande vid det här typen av jobb är att även om det skulle vara väldigt monotont och tråkigt om man gjorde det 40 timmar i veckan under ett helt yrkesliv så funkar det bra en kortare period. När det handlar om några dagar eller veckor och man ser slutet och dessutom får träffa lite nya kollegor blir det något helt annat.

Här kommer en historia från "Camilla" om att jobba som röstmottagare och rösträknare.

.....

Jag slutade på mitt 8-17-kneg före sommaren. Just nu tjänstledig, men egentligen ingen plan på att gå tillbaka. Redan i våras hade jag span på jobb kring valet och sökte på info. Resultatet blev att jag var röstmottagare på valdagen och rösträknare på länsstyrelsen efter valet.Röstmottagare:Det är kommunen som anställer och fördelar röstmottagare. Jobbet är två delar. Under valdagen jobbar man med att hålla ordning och ta emot röster i vallokalen. Man har ett schema med pauser så det blir ca 7-8 timmars jobb.Del två är att räkna vallokalens röster efter stängning. Detta görs tills man är klar och har ett preliminärt resultat. Har man tur är man färdig strax före midnatt och har man otur kan klockan bli 3 och kanske mer. Vi hade bra stämning och det kändes kul!Lön: 2 275:- inkl en utbildningskväll (Tillägg från Miljonär innan 30: Lönen mellan olika kommuner kan nog skilja sig för jag fick 2 800 kr redan när jag jobbade på valet för fyra år sedan)
Rösträknare:Det är länsstyrelsen som anställer rösträknare. Rösträkningen i vallokalen är bara preliminär. På måndagen efter valdagen börjar den riktiga rösträkningen. Alla röster räknas igen. Alla otydliga röster bedöms som ogiltiga eller giltiga. Alla personröster räknas.


Vi satt i länsstyrelsens lokaler och räknade rösterna för hela vårt län. Man jobbade hela tiden två och två och gick igenom rösterna för en vallokal i taget. Rösträkningen tar 2-3 arbetsveckor. Man jobbar tills man är färdig och övertid kan förekomma. Jag jobbade 11 arbetsdagar, med ett par övertidstimmar vid några tillfällen.
Trevlig stämning! Intensivt jobb, men också lite tid att småsnacka. Det ingick fralla på förmiddagen och fikabröd på eftermiddagen varje dag.Lön: 128:- / timFördel:Jag gillar idén att jobba intensivt en kort period för att sedan vara ledig. Min tid blir inte så upphackad då.Nackdel:Bara aktuellt när det är val, så det är bara möjligt vid Sverige-val och vid EU-val.

TradeVenue
TradeVenue är en samlingsplats för investerare och noterade bolag. Vårt fokus är att främst uppmärksamma små- och medelstora bolag men ni finner givetvis även information om de största bolagen i Sverige. På denna hemsida kan ni ta del av aktietips, läsa uppdragsanalyser, blogginlägg och massvis av aktuella börsnyheter.