22 Nov, 2022

Föds det en supersparare en gång varje årtionde?

Att spara och investera pengar kan man väl egentligen säga handlar om tre parametrar för en lönearbetande privatsparare. Inkomsternas storlek, utgifternas storlek och avkastningen.

För att få ett riktigt bra långsiktigt sparande krävs det egentligen väldigt lite. Kan du tjäna lite mer än snittet och spendera lite mindre än snittet och få en avkastning i nivå med börsens genomsnitt så händer det underverk. Bara du håller på tillräckligt länge. Du kan till och med bli väldigt rik trots att du tjänar mindre än genomsnittet (bara dina kostnader ligger långt under genomsnittet) eller att du spenderar mer än genomsnittet (bara du tjänar klart mer än genomsnittet).

Nyligen träffade jag den person jag känner som har högst lön. Jag har vetat ungefär vad han tjänat men det här var första gången vi pratade lite mer om pengar och sparande. Han har en lön som är ungefär fyra gånger så hög som jag hade som högst. Kostnaderna är givetvis på en helt annan nivå än jag någonsin haft men det blev tydligen ändå runt 30 000 kr i månaden över en vanlig månad. Det vill säga lite mer än vad jag sparade som mest. Så har det blivit under ganska många år men ändå fanns oväntat lite pengar investerat. Han har gjort en del dåliga investeringar, haft för mycket på sparkonto utan ränta och prioriterat amortering på huset (under en massa år när börsen gått bra och boräntan var 1-2%)  och när jag introducerade honom för 4% regeln konstaterade vi snabbt att det är väldigt långt bort att kunna leva på avkastningen. En bra påminnelse att sparkvot i procent är intressantare än hur många kronor i månaden som spararas för den som fokuserar på ekonomisk frihet och kunna leva på kapitalet. Helt enkelt för att 30 000 kr i månaden i sparande är en väldig skillnad för någon som i framtiden räknar med att behöva kunna plocka ut 60 000 kr i månaden jämfört med någon som klarar sig på 15 000 kr i månaden.

Det finns "många" som tjänar 200 000 kr i månaden före skatt. Det finns också många andra som lever för 10 000 kr i månaden. Och det finns några som över tid lyckas få 20% årlig avkastning på sina investeringar. Det som slog mig då var att det precis som att det då och då föds en supertalang som har förmåga att bli både snabb, uthållig och har bra bollkänsla och kan bli fotbollsproffs så borde det ju till slut födas en person som kan uppfylla alla tre av ovanstående kriterier också.

Då skulle man kunna uppnå ekonomisk frihet på under 1 års arbete. Eller komma upp i runt 200 miljoner i kapital på 20 års arbete och därefter avkasta runt 3 miljoner i månaden av vilket 2,99 miljone kan återinvesteras med kostnader på 10 000 kr per månad. Tror ni denna supersparare finns någonstans där ute?

TradeVenue
TradeVenue är en samlingsplats för investerare och noterade bolag. Vårt fokus är att främst uppmärksamma små- och medelstora bolag men ni finner givetvis även information om de största bolagen i Sverige. På denna hemsida kan ni ta del av aktietips, läsa uppdragsanalyser, blogginlägg och massvis av aktuella börsnyheter.