24 Nov, 2022

ISK och KF-skatt 2023

Då var skatten som vi ska betala på ISK och Kapitalförsäkring under nästa år klar. Skatten för 2023 (som baseras på en uträkning utifrån statslåneräntan nu i november 2022) landade på 0,882%. Den skattefria del på 300 000 kr per person på ISK som nämdes i Tidöavtalet kommer med all sannolikhet inte bli verklighet redan till 2023, så 0,882% ska tas på hela beloppet.

I de flesta gissningar de senaste månaderna har man uppskattat det till att det skatten skulle bli runt 0,95%. Så jämfört med det var det något lägre, men nästa års skatt blir ändå den högsta sen ISK infördes och skatten blir mer än dubbelt så hög som den varit i år. I vårt fall med en portfölj på runt 12 miljoner så handlar det om en årlig skatt på 106 000 kr.

En skatt på 0,882% betyder att du behöver få en avkastning på minst 2,94% per år för att det ska vara lönsamt med ISK eller Kapitalförsäkring jämfört med ett traditionellt Aktie- och Fondkonto där man skattar 30% på vinsten. Dessa 2,94% är en enkel tumregel som dock har vissa undantag. Till exempel om du har en portfölj utan utdelning där hela din förväntade avkastningen kommer från värdetillväxt (alltså fonder eller aktier utan utdelning) så finns det en fördel över långa tidsserier med Aktie- och Fondkonto där värdeökningen får jobba ostört med ränta på ränta i väldigt många år och sen betalar man en större klumpsumma i skatt på vinsten när man säljer.

Vi väljer att ligga kvar med allt kapital i ISK och KF. För aktierna med utdelning så ligger snittet på direktavkstningen över de 2,94% som behövs och för fonderna känns det lättast att köra samma upplägg. Men du som sparar på riktigt lång sikt och har fonder eller aktier utan utdelning kanske kan ta dig en funderare och jämföra effekten av att spara i 20-30 år utan att 0,9% av kapitalet försvinner varje år och du istället betalar 30% på vinsten i slutet av tidsserien. Den som gillar excel kan bygga en ganska enkel uträkning eller så finns exempelvis Stefan Thelenius Sparkalkyltor där man kan jämföra olika kontotyper vid olika statslåneräntor, olika årlig avkastning och olika antal år.

TradeVenue
TradeVenue är en samlingsplats för investerare och noterade bolag. Vårt fokus är att främst uppmärksamma små- och medelstora bolag men ni finner givetvis även information om de största bolagen i Sverige. På denna hemsida kan ni ta del av aktietips, läsa uppdragsanalyser, blogginlägg och massvis av aktuella börsnyheter.