14 Aug, 2017

Köper Fabege, Wallenstam, Hufvudstaden o Atrium Ljungberg

 

Idag köpte jag lite Fabege, Wallenstam, Hufvudstaden och Atrium Ljungberg. Nedan kan ni se en sammanställning med användbara Nyckeltal, som jag tycker är viktiga. Har valt just dessa bolag, för att de är stabila och har låg belåningsgrad. Flera av dem är också familjeägda och därmed starka aktieägare.

På senaste tid har Castellum blivt en aning dyrare än de andra bolagen. Excelarket kommer hjälpa mig med att värdera och jämföra aktierna snabbare. Vid värdering av Aktiekurs/EPRA NAV och Aktiekurs/EPRA EPS har jag tagit hänsyn till den kvarvarande utdelningen.

Jag tycker det är synd att Hufvudstaden och Wallenstam inte anger nyckeltalet för EPRA EPS och varför vet jag inte.

Drygt 30% av min aktieportfölj är fastigheter när jag drar bort likvida medel, är ganska sunt och jag börjar verkligen gilla sektorn väldigt mycket ur investeringsaspekt. Vare sig värdet (EPRA NAV) av fastigheterna sjunker, kommer intäkterna i form av hyror (EPRA EPS) ticka in varje månad. Jag räds inte av högre räntor, som många andra gör.

 

Definitioner på nyckeltalen;

Belåningsgrad - Andelen skulder delat med fastigheternas värde. Belåningsgraden används för att se den finansiella risken.

Snittränta - Snitträntan på de räntebärande skulderna.

EPRA  - European Public Real Estate Association, är en intresseorganisation för börsnoterade fastighetsbolag och investerare i Europa, som bland annat sätter standards avseende den finansiella rapporteringen.

EPRA EPS - Förvaltningsresultat efter avdrag för nominell skatt är beräknat utefter EPRA.

EPRA NAV - Långsiktigt substansvärde är beräknat utefter EPRA.

Aktiekurs/EPRA EPS - är lik P/E talet. Visar hur många årsvinster som i det här fallet är EPRA EPS man betalar för aktien. 

Aktiekurs/EPRA NAV - är lik P/B talet. Visar hur mycket man betalar för substansvärdet. Om det är en rabatt eller en premie. Ju lägre desto bättre. 

 

 

 

TradeVenue
TradeVenue är en samlingsplats för investerare och noterade bolag. Vårt fokus är att främst uppmärksamma små- och medelstora bolag men ni finner givetvis även information om de största bolagen i Sverige. På denna hemsida kan ni ta del av aktietips, läsa uppdragsanalyser, blogginlägg och massvis av aktuella börsnyheter.