17 Aug, 2017

Svar till en nyfiken läsare

 

Innan semestern fick jag ett mail från en av mina läsare, som hade lite frågor angående min syn på utdelningsaktier. Se mitt svar nedan.

 

Hej Dan,

Ber om ursäkt för sena svaret, men här kommer det i alla fall. Hoppas du har nytta av det.

* Vad anser du vara det viktigaste vid val av utdelningsaktier?

Det finns ett antal parametrar att tänka på. En av dessa är hur mycket höjs utdelningen varje år och hur länge bolaget gett utdelning, gör bolaget högre vinst för varje år (inte bra om företaget tar cash från kassan). Utdelningsandelen och om det är ett familjeägt bolag. Om Direktavkastningen är hög kan det bero på att utdelningsandelen är hög och därmed bör man inte förvänta sig en höjning. Se exempelvis Fortum.
Hög direktavkastning, ingen utdelningstillväxt.

 

* Vilka eventuella problem har du stött på som du inte räknat med?
* Vad är den absolut viktigaste du skulle vilja att någon sa till dig när du först började med utdelningsstrategin och att leva genom denna?

 

Det är att hålla sig till sin egna strategi. Det jag borde ha gjort vara att läsa  investeringsböcker tidigare än jag var 35 år och då har jag varit börsintresserad sen jag var 20 år och då var året 2000. Så innan man börjar investera är det bästa sättet läsa böcker. Läs "Alla Svenskar kan bli miljonärer" av Per H Börjesson, "Investera som mästarna"  av Jonas Bernhardsson och "Den enkla vägen, bli rik på aktieutdelning" till att börja med. 

 

* Vad anser du preferensaktiers höga utdelning i förhållande till andra alternativ (och däri möjligheten att återinvestera en del av denna högre utdelning i andra, utdelningshöjande aktier)?

 

Preffar har jag ägt tidigare, men i nuläget äger jag inga. Har bestämt mig att äga enbart aktier för att det långsiktigt kommer ge mig bättre avkastning. Sen finns det tider då man kan riskjustera sin portfölj med hjälp av preferenser, men eftersom jag inte litar på mig själv när det gäller att "tima" market så äger jag bara aktier.

 

* Vilka generella regler anser du vara viktiga i förhållandet risk/avkastning? 

 

Egen belåning av aktier och även titta hur bolagen man investerar har för soliditet. Det visar hur stark balansräkning de har. Ju mer eget kapital desto säkrare, men mindre avkastning dårå. Köp aldrig allt på en gång, utan dela upp dina köp, som Walter Schloss gjorde.

Köper nästan bara Large Cap och bolag som ger utdelning, det blir en risk justering i sig.

 

Så var mina svar :).

Hur skulle ni svarat?

 

*PS. Dan heter egentligen Daniel. 

 

 

TradeVenue
TradeVenue är en samlingsplats för investerare och noterade bolag. Vårt fokus är att främst uppmärksamma små- och medelstora bolag men ni finner givetvis även information om de största bolagen i Sverige. På denna hemsida kan ni ta del av aktietips, läsa uppdragsanalyser, blogginlägg och massvis av aktuella börsnyheter.