28 Jun, 2018

Balco till börsen med några av de tyngsta ankarinvesterare jag sett.

Erik Selin, Swedbank Robur och Stiftelsen Riksbankens jubileumsfond är bara några av de tunga investerare som går in som ankare i introduktionen. Med sina dryga 10 % är Erik tyngst och eftersom bolaget enligt uppgift skall notera 50 % av aktierna känns det som om chansen/risken för att aktien övertecknas är stor.

Fakta om Balco 

 
Sista teckningsdag   4 oktober
VD                            Kenneth Lundahl
Ordförande             Lennart Kalén
Teckningskurs        56 kr
Minsta post              100 aktier
Teckningsperiod     27 september – 4 oktober
Bolagsvärde            1,2 miljarder
Fösta dag för handel 6 oktober
Antal aktier som omfattas av erbjudandet 10 714 387 st

Balco går inte att teckna via ISK utan det är KF eller traditionell depå som gäller.

 
Balco är ett bolag i byggsektorn som grundadats i Växjö så sent som 1987. Idag är man en ledande leverantör av betongbalkonger. Balcos balkonger är kundanpassade, moderna och säljs under eget varumärke till bostadsrättsföreningar, fastighetsägare och byggföretag. Balcos huvudmarknader är Sverige, Danmark, Tyskland, Norge, Finland, Storbritannien och Holland.
 
Bolaget levererar inglasade balkonger och balkonglösningar, främst på renoveringsmarknaden och mot bostadsrättsföreningar. Bolaget är specialiserat på att byta befintliga balkonger mot nya inglasade balkonger och har en egen så kallad Balco-metod. Metoden medför många fördelar, såsom exempelvis lägre energikostnader, ökad levnadsstandard och värdeökning på lägenheten och fastigheten.
 
Balco har idag 18 säljkontor i sju olika länder. Bolaget äger själv sina produktionsanläggningar som liger i Sverige, Danmark och Polen. Man är även delägare i en polsk underleverantör. Det finns med andra ord lite substans i Balko till skillnad från flera av de förhoppningsbolag som letat sig till börsens mindre listor den senaste tiden. Här har vi ett bolag som faktiskt gör vinst redan innan de noteras. Omsättningen 2016 var 801 miljoner med ett rörelseresultat på 63 miljoner är inte fy skam även om det inte kommer i närheten av till exempel Resurs holding men den jämförelsen är lite elak mot Balco och vi nöjer oss med att glädja oss över ett nytt bolag på börsen med en historia av miljonvinster i bagaget.

 

 

 
Ett plus till Balco för att de väljer ett fast pris på aktien men ett minus för att de lämnar möjlighet för storägarna att sälja ytterligare aktier. De har möjlighet att lämna ytterligare 10 % av det totala antalet aktier. Lite roligt att det enligt avtalet är Carnegie som väljer om övertilldelningen ska säljas eller inte men i allmänhet gillar vi inte att det finns risk att mätta marknaden på det sättet. Nuvarande storägare är riskkapitalbolaget Segulah. De är ägare till bland annat Gunnebo industrier, Teknikmagasinet och CCS Healthcare.
 
 
 
Tilldelning i noteringen beslutas av styrelsen och Joint bookmakers, dvs Carnegie investment bank och Danske bank. Så om ni har depå hos någon av dessa och vill teckna så rekommenderar jag att ni gör det i den depån. Vidare nämns både Nordnet och Avanza som möjliga ställen att teckna.
 
 
 
 
 
 

Vi kommer sannolikt teckna en mindre post i vår IPO-portfölj med förhoppningen om att aktien blir övertecknad och att den därefter går upp de första handelsdagarna. Eftersom det inte framgår något om utdelningspolicy är det inte troligt att vi blir långa i Balco.

 

Fler inlägg om IPO:er:

We are Qiiwi
Xspray till börsen
Senzagen gick upp 97 %
Tecknar Senzagen
Uppgång med 40 % för nykomlingen (Surgical Science)
Zaplox gick upp 17 %
Börsintroduktioner 2016

 

TradeVenue
TradeVenue är en samlingsplats för investerare och noterade bolag. Vårt fokus är att främst uppmärksamma små- och medelstora bolag men ni finner givetvis även information om de största bolagen i Sverige. På denna hemsida kan ni ta del av aktietips, läsa uppdragsanalyser, blogginlägg och massvis av aktuella börsnyheter.