28 Jun, 2018

Allt snack om att kliva av börsen är bara trams!

Lita inte på oss, eller någon annan utan lita på ”världens bästa investerare”.

 
 
 
Och med det menar vi inte någon självutnämnd världsmästare i något litet pluttland i Skandinavien som tycker att han eller hon är bäst. Nej vi tycker att man ska lyssna på någon som verkligen bevisat hur man skapar en förmögenhet och som dessutom öppet redovisar sina investeringar och sina innehav. Vi talar såklart om Warren Buffett men det har ni säkert redan förstått. Warren är en fullständig citatmaskin och vi skulle kunna fylla ett helt blogginlägg med läsvärda citat från den mannen men vi tar det en annan gång. Det får bli ett eget inlägg senare. Vi anser att det är viktigt att faktiskt visa bevis på sin eventuella framgång för att vara trovärdig annars riskerar man bara att tas för en clown som pratar mer än man kan leverera. Warren har onekligen levererat.
 
Det finns flera bloggare och andra experter som talat om att nu är marknaden högt värderad och det kan vara läge att kliva av på topp. Och de kan mycket väl ha rätt. Vi säger inte att någon har rätt eller fel i ämnet för ingen vet hur börsen kommer utveckla sig framöver. Det vi däremot säger är att man inte bör gå ut och påstå att man vet något om framtiden när man bevisligen inte gör det. Det finns hundratals exempel på mycket duktiga investerare som berättar om hur svårt det är att tajma marknaden. Det är nästintill omöjligt och det handlar mer om lotteri än om något annat om man får rätt eller fel.
 
Väldens bästa investerare har några kända regler för sina investeringar och de kan grovt sammanfattas:
 
 
  • Köp och behåll. Köp inte aktien utan köp företaget. Värdera företaget och om dess värde överstiger kursen så är det bara att köpa.
  • Avkastningen på eget kapital är viktigare än avkastning per aktie.
  • Det är människor som är marknaden för aktier och därför bör man strunta i teknisk analys.
  • Leta efter företag med skötsam ledning och hög vinstmarginal

 

 
Därefter ställer sig Warren tre frågor:
 
  1. Är företaget lönsamt?
  2. Förstår jag företaget?
  3. Ser företagets framtid positiv ut?

Vid jakande svar köper han. Oavsett hur marknaden ser ut. Och här kan vi inte låta bli att klämma till med ett citat i alla fall: Det är bra mycket bättre att köpa ett underbart företag till ett överkomligt pris än att köpa ett överkomligt företag till ett underbart pris.

 
Exemplen som visar på att det långsiktigt är bättre att köpa enligt ”köp och behåll”-strategin är många. En snabb genomgång av de svenska bloggare ger oss exempel från Petrusko  och Stefan Thelenius 
 
Ytterligare en farbror som verkligen har vår respekt är Ulf Hedlundh, VD för investmentbolaget Svolder. Han har lett Svolder till en totalavkastning på 357 % de senaste 5 åren och Ulf är i alla intervjuer noga med att påpeka att han och hans team inte sysslar med att tajma marknaden utan de väljer bra aktier, sk ”stock picking” och så köper de med tron om att bra aktier kommer alltid generera bra avkastning. Och det har som sagt funkat bra ända sedan 1993.
 

Våra investeringsråd

Vi rekommenderar alla som investerar på börsen att vara långsiktig i dina investeringar och gå inte på de självutnämnda experter som försöker påverka er utan gör er egen bedömning och var källkritiska. Och om ”experten” dessutom inte ens vågar eller vill visa sin portfölj samt andra bevis på sin framgång kanske man ska dra öronen åt sig. 

TradeVenue
TradeVenue är en samlingsplats för investerare och noterade bolag. Vårt fokus är att främst uppmärksamma små- och medelstora bolag men ni finner givetvis även information om de största bolagen i Sverige. På denna hemsida kan ni ta del av aktietips, läsa uppdragsanalyser, blogginlägg och massvis av aktuella börsnyheter.