3 Jul, 2018

Halvårsrapport

Kul att vara igång och blogga här på TradeVenue. För er som inte läst min blogg tidigare har jag bloggat sen 2006 på en annan plattform. Målet det senaste åren har varit att kunna sluta jobba och leva på passiva inkomster från aktiemarknaden. Och i slutet av 2017 blev det verklighet då jag slutade min anställning med en aktie- och fondportfölj som då var värd strax över 5 miljoner kronor.

Nu i samband med halvårsskiftet är det dags att sammanfatta börsåret som många andra bloggare brukar göra. Egentligen är värdet i depån av mindre intresse då jag har som grundstrategi att behålla aktierna för evigt och leva på utdelningen. Vilket gör att högre aktiekurser egentligen inte fyller något större syfte utan snarare är negativt i och med högre schablonbeskattning. Men det går ju inte helt att ignorera värdet i portföljen och visst är det roligt att försöka slå index. 

Och såhär ser det ut efter de första 6 månaderna i år. Jag jämför bara aktiedelen som står för 2/3 av min totala portfölj. Den 1/3 som består av indexfonder och indexplacering på lysa.se tycker jag inte är någon större del att jämföra med något index. Hade jag gjort det hade det sett lite bättre ut då tex USA-börsen som väger tungt gått bättre än svenskt index i år.

På 6 månaders sikt är det väldigt likt svenska storbolagsindex. Som jag till exempel hade kunnat få via att investera i Avanza Zero. Underpresterar jag mot index under längre perioder är det absolut ett alternativ att gå över till just en indexfond för även denna del av portföljen. Men så länge jag presterar i nivå med index eller bättre kör jag vidare med aktier, det är ju roligare. Avvikelsen på 6 månader är väldigt liten mot index. Vissa av verkstadsbolagen tex Volvo och ABB har haft det lite tungt och där jag är investerad både direkt och via investmentbolagen. Ett annat sorgebarn är som bekant H&M. Högutdelare som Telia, Fortum och preferensaktierna har bidragit positivt.

Lyckligtvis ser det lite bättre ut jämfört med index på 3 års sikt. Här har min dubbelexponering mot verkstad bidragit positivt.

Nu när jag slutat jobba blir det mindre inflöde av pengar och därmed färre köp av nya aktier. Men måste erkänna att jag är lite sugen på att vikta ner i verkstadsbolagen för att öka i Investor och Industrivärden. Har ju svårt att se att Investor till 30% substansrabatt ska vara en dålig investering på 10-20 års sikt.

Graferna är från helgen. Dvs vid månadsskiftet.

 

TradeVenue
TradeVenue är en samlingsplats för investerare och noterade bolag. Vårt fokus är att främst uppmärksamma små- och medelstora bolag men ni finner givetvis även information om de största bolagen i Sverige. På denna hemsida kan ni ta del av aktietips, läsa uppdragsanalyser, blogginlägg och massvis av aktuella börsnyheter.