10 Jul, 2018

Ekonomisk frihet kommer stegvis

Jag såg idag en tweet från en person som just kommit upp i sin första miljon och frågade "när kan man börja känna sig lugn och sluta oroa sig för pengar?". Det fick mig att tänka lite på frågan vilka brytpunkter/milstolpar som jag tycker finns.

Vad säger ni om följande gränser (räknat på 1 person)?

0 kr
Att ha nettotillgångar dvs inte ha mer skulder än vad man har tillgångar. En person som varit riktigt nere i skiten och lyckats bli skuldfri känner nog en stor lättnad även om det är tomt på kontot och man inte äger boendet.

50 000 kr
Jag kommer själv ihåg att 50 000 kr var en milstolpe för mig. Jag tror jag passerade den flera gånger då det pendlade lite runt denna nivå när jag pluggade och jag försökte ta mig upp över den med hjälp av sommarjobb och liknande om jag halkat under genom tex en resa. Här handlar det ju inte om något som kan skapa avkastning eller att det går att leva på själva kapitalet mer än några månader. Men för oväntade och väntade kostnader i vardagen räcker 50 000 kr långt. Och skulle det bli något strul med anställning, a-kassa eller sjukskrivning så klarar man kortare perioder i glapp eller under en karenstid. 

1 000 000 kr
Jag kämpade under ett antal år mot just miljonen (därav namnet på bloggen) så även om jag inte tycker summan hade så stor praktiskt betydelse så var det givetvis en viktig psykologisk nivå. På den tiden när jag gick igenom miljonen räknade jag även in bostadens värde minus bolånet, vilket man kan argumentera både för och emot.

Hoppet från 50 000 kr till 1 miljon kan kanske upplevas stort. Men först vid 1 miljon tycker jag man kan börja fundera på årliga avkastningen av kapitalet som något som påverkar livet i någon större omfattning. Så 300 000 eller 400 000 är lite strunt samma om man inte ser det som delmål på väg upp mot miljonen.

Utgår vi från 4% regeln så handlar 1 miljon i finansiella tillgångar om 40 000 kr per år i avkastning. Vilket verkligen kan göra skillnad i vardagen i form av att man tex kan bo nästan gratis om man lever själv eller åka på en gratis semester med hela familjen. För den som bygger vidare mot större tillgångar och återinvesterar all avkastning kommer ränta på ränta nu verkligen börja ge effekt. Det ligger mycket i att den andra miljonen är lättare än den första.

För att återgå till twitter-frågan så kände jag mig absolut inte trygg och säker när jag just brutit igenom miljonen. Jag levde precis lika sparsamt efter miljonen som innan och jakten gick oavbrutet vidare uppåt, då det var jakten på frihet och trygghet som drev mig.

3 000 000 kr
För mig är nog 3 miljoner den brytpunkt som känts tydligast såhär i efterhand. Dels var det gränsen för att bli Private Bankingkund på min bank, vilket för mig nästan var ett större mål än miljonen. Men det var här jag började känna mig trygg, under några veckor i början kände jag mig nog till och med rik innan jag vant mig. Hade jag fått ett erbjudande om att sluta jobba med en årslön hade jag nog inte tagit erbjudandet när jag hade 2-2,5 miljoner i tillgångar, men när jag gick över 3 miljoner kände jag mig helt plötsligt mycket tryggare. Jag hade börjat bekanta mig med 4% regeln och tro på den och med 3 miljoner skulle det räcka till 10.000 kr i månaden i dagens penningvärde under en väldigt lång period. En summa jag visste fungerade bra att leva på, men mycket vill ha mer så jag nöjde mig inte där utan jobbade vidare några år till.

10 000 000 kr
En gång i tiden var mitt mål 1 miljon innan 30 och 10 miljoner innan 40. Men någonstans på resan insåg jag att det inte var värt ett antal års extra jobb för mig för att komma från 5 till 10 miljoner. Jag slutade därför jobba långt innan jag nådde slutmålet 10 miljoner. Någonstans i bakhuvudet finns dock drömmen om 10 miljoner kvar. Jag skulle absolut mycket hellre kunna leva på 600.000 om året tillsammans med min fru än 350.000 kr. Men just nu är jag inte tillräckligt sugen för att jobba vidare som anställd på ett tråkigt jobb. Räknar jag och min fru ihop våra gemensamma tillgångar och även boendet är vi uppe runt 10 miljoner redan nu, men att ha det själv och finansiella tillgångar i dagens penningvärde är mycket tveksamt om jag någonsin når.

Mer än 10 miljoner per person i fanansiella tillgångar är inget jag ens tänker på då jag inte ser att min liv skulle förändras på något sätt av att gå från 10 till 20 miljoner. Lätt att säga nu, om jag väl hade 10 miljoner skulle jag kanske sträva mot 20?

Nå håller ni med? Berätta gärna hur ni tänker kring ovanstående gränser och var ni själva befinner er på skalan av ekonomisk frihet.

Vill du läsa mer om ekonomisk frihet rekommenderar jag min bok i ämnet.

TradeVenue
TradeVenue är en samlingsplats för investerare och noterade bolag. Vårt fokus är att främst uppmärksamma små- och medelstora bolag men ni finner givetvis även information om de största bolagen i Sverige. På denna hemsida kan ni ta del av aktietips, läsa uppdragsanalyser, blogginlägg och massvis av aktuella börsnyheter.