11 Jul, 2018

Om Industrivärden

Uppdaterad:
27 Feb, 2023

Investmentbolaget Industrivärden bildades år 1944 av Handelsbanken

Tanken bakom bildningen var att samla aktieinnehaven som banken erhöll och dela ut de till bankens aktieägare efter 1930-talets börskraschen. Det blev en framgångsrik kapitalförvaltningsverksamhet och Industrivärden skapade långsiktigt aktieägarvärde till låg risk och kostnad.

Med tiden har aktieägarna ökat genom ett stort antal allmänna och privata pensionsförvaltare, stiftelser, andra långsiktiga investerare samt ett stort antal småsparare. Tack vare ett lagförslag som skulle begränsa värdepappersinnehav för banker uppstod investmentbolag i Sverige. SEB eller Stockholms Enskilda Bank la vid den tiden sina innehav i Providentia och Investor medan Handelsbanken placerade sina i just Industrivärden. Av de ursprungliga innehaven är Ericsson ett som än i dag finns kvar i industrivärdens portfölj. Under 1950-talet tillkom stora aktieposter i Industrivärden i bolag som SCA, Handelsbanken samt AGA som dock såldes 1999. John Mattson, Gullfiber och Olsson & Rosenlund blev en del av fastighet- och byggsektorn som byggdes upp under 60- och 70-talet, denna koncentrerades under 1980-talet till Skanska. Vid krisen som uppstod under 1990-talet gjorde Industrivärden fina förtjänster genom att köpa i några helägda mindre bolag som sedan avyttrades. Stålföretagen SSAB och Sandvik tog vid den här tiden plats bland innehaven och man sålde av fastighetsinnehaven.

Fram till 2005 har Industrivärden haft ett par helägda bolag men valde då att ändra sin strategi och börsnoterade sitt sista helägda bolag Intutrade och innehaven har sedan dess varit enbart aktier i börsnoterade bolag. Investeringsfilosofin har historiskt sett varit konservativ där bolaget eftersträvat en låg belåning i sina investeringar. Filosofin frångicks 2006-2007 då bolaget valde att låna pengar till en stor ägarposition i AB Volvo. Riskkapitalisten Christer Gardell hotade med sin stora mängd aktier Handelsbankens ägarposition. Industrivärden drabbades hårt under hösten 2007 på grund av att bolagets aktieinnehav hade kraftiga nedgångar i pris samt den tunga lånebördan för Volvoinnehavet gjorde sig påmint. En nyemission av SSAB kvarstod och det resulterade i en ytterligare ökad skuldsättning och hösten 2008 uppgick den till mer än 30% av aktieinnehavets värde samtidigt som substansvärdet föll kraftigt. I dag är skuldsättningsgraden ca 11 % Och substansvärdet 215 kr.

Industrivärden är med sina 29,7% största ägare i ett av börsens just nu mest intressanta företag; SCA. Industrivärden är för tillfället ett av relativt få investmentbolag på Stockholmsbörsen som faktiskt handlas substansrabatt/investmentrabatt. Det senaste året har intresset för investmentbolag gjort att kurserna för såväl Öresund, Creades, Latour, Lundbergföretagen, Melker Schörling och Svolder rusat mer än deras underliggande innehav och de handlas nu med det man kallar premie.

Industrivärden innehav

  • Sandvik 23%
  • Volvo 20%
  • Handelsbanken 19%
  • Essity 14 %
  • SCA 6%
  • Ericsson 6%
  • ICA gruppen 5%
  • Skanska 5%
  • SSAB 2%

Bransch: Finans & fastighet

VD: Helena Stjernholm

Börsvärde: 79,5 MDSEK

Antal aktier: 435,2 milj

Aktiekurs: 175,75 kr

Antal ägare hos Avanza: 25 505 st

Direktavkastning: 2,96 %

P/E-tal: Använd inte p/e-tal på investmentbolag! (För den som ändå är nyfiken är p/e 17,51)


Sammandrag från Industrivärdens stämma 2017. 


Läs mer i ämnet:

 

 

TradeVenue
TradeVenue är en samlingsplats för investerare och noterade bolag. Vårt fokus är att främst uppmärksamma små- och medelstora bolag men ni finner givetvis även information om de största bolagen i Sverige. På denna hemsida kan ni ta del av aktietips, läsa uppdragsanalyser, blogginlägg och massvis av aktuella börsnyheter.