12 Jul, 2018

Investmentrabatt

Vad innebär egentligen investmentrabatt? 

 

Efter att har fått en fråga via mail om investmentbolag svarade jag hur jag resonerade och kontentan var att jag ogärna köper investmentbolag som handlas med premie och därför var Industrivärden och Svolder mina favoriter för tillfället. Det slog mig då att det är många som nyligen startat med aktier och kanske inte har koll på det där med investmentrabatt/substansrabatt och premie.

Investmentbolag är ett bolag vars verksamhet uteslutande är att äga och handla med andra bolags aktier. Vanligtvis värderas ett investmentbolag till värdet av de aktier det äger. Detta värde är det värde som skulle finnas om bolaget sålde alla de aktier de äger. Det kallas substansvärde. Om substansvärdet är 186 kr och aktien kostar 196 kr på börsen betalar man 10 kronor i premie. Alltså 10 kr mer än vad bolagets noterade aktier är värda. Om företaget istället äger aktier värda 271 kr per aktie men endast kostar 222 kr på börsen får man en ”rabatt” på 49 kr. Denna rabatt kallas investmentrabatt och har länge varit ett gissel för investmentbolagen.

Mitt favoritbolag Svolder har ett alldeles speciellt sätt att hålla rabatten nere och det innebär att man på varje bolagsstämma ska ta upp frågan om frivillig likvidation. Det innebär att om rabatten är tillräckligt stor kommer aktieägarna att likvidera bolaget och ta de underliggande aktierna istället. Detta i sin tur gör att om investmentrabatten i Svolder blir för stor köper folk aktien i hopp om att det ska bli likvidation och med många köpare går kursen upp och problemet är löst. En finurlig lösning!

Personligen anser jag att det inte alltid är helt korrekt att värdera investmentbolag enbart efter substansvärdet. Det finns många andra delar i ett företag som är värda pengar. Till exempel de anställda. Riktigt bra och kompetent personal är värt en hel del. Sen kan det finnas värden i varumärken mm som borde vara värt något i alla fall.

Investmentbolag med rabatt har bara de senaste åren varit en självklarhet men 2017 var året då allt svängde och många investmentbolag började handlas med premie istället för rabatt. Svolder, Öresund och Creades är tre investmentbolag som under det senaste året handlats med premie men under våren har det ändrats radikalt och numera handlas de allra flesta utan Öresund med rabatt.

Är det bara jag som tycker att det är konstigt att varumärke, personal avlat mm inte anses värda något alls för investmentbolagen? Tänk er samma resonemang när det kommer till företaget ÅF till exempel.

 

 
TradeVenue
TradeVenue är en samlingsplats för investerare och noterade bolag. Vårt fokus är att främst uppmärksamma små- och medelstora bolag men ni finner givetvis även information om de största bolagen i Sverige. På denna hemsida kan ni ta del av aktietips, läsa uppdragsanalyser, blogginlägg och massvis av aktuella börsnyheter.