13 Jul, 2018

Castellum tuffar på

Idag på morgonen kom Castellum med sin Q2-rapport. Det som är mest intressant för oss utdelningsinvesterare är förvaltningsresultatet då det ligger till grund för kommande års utdelning. Här visade man upp en urstark tillväxt om 14% för första halvåret jämfört med första halvåret 2017 (det ska jämföras med 12% första kvartalet och Castellums mål om 10%).

Min strategi är att ha en aktieportfölj med total direktavkastning på 4% och med minst 3% utdelningstillväxt. Det betyder att jag får en utdelning som växer snabbare än inflationen  (som jag antar kommer ligga runt 2%) även om jag inte köper några fler aktier och således kan leva minst lika bra på min utdelning i framtiden som idag. Då Castellum idag handlas till lite under 4% direktavkastning skulle utdelningstillväxten behöva vara lite mer än 3% för att Castellum ska bidra till portföljens totala mål. Vilket ju känns ganska givet i dessa tider av stark marknad för kontorsfastigheter och låga räntor.

Jag ägde en del Castellum redan i början av 2016 och sen fyllde jag givetvis på fullt i den nyemission som var i början av sommaren 2016 på 77 kr. Men det var när jag fick en ny courtageklass sommaren 2016 som jag verkligen började köpa Castellum frekvent. Jag insåg att sista arbetsdagen och sista lönen närmade sig och ville vikta Castellum betydligt tyngre innan jag skulle sluta få lön och behöva dra ner på köpen. Tillsammans med Investor, Sampo och ett par preffar var Castellum mitt största köp under andra halvan av 2016 och hela 2017.

Jag är lite defensiv och tror på 5,80 kr i utdelning för nästa år (5 kr förra året och 5,30 kr i år) vilket skulle motsvara en höjdning med runt 9%. Snacka om marginal till de 3,5% utdelningstillväxt de skulle behöva för att platsa i min portfölj. Skulle man höja i nivå med tillväxten av förvaltningsresultatet handlar det snarare om upp emot 6 kr, om andra halvan av året går som bolaget själva förutspår. Men med 20 års historik med höjd utdelning varje år tror jag inte man vill riskera att behöva sänka någon gång i framtiden och håller igen lite. I år delade man ut 58% av förvalningsresultatet vilket ska jämföras med målet att dela ut minst 50%. Så att minska andelen som delas ut ner mot strax över 50% av förvaltningsresultetet för att få lite marginal för att kunna höja även i framtiden känns rimligt. Bloggaren Petrusko som egentligen har mycket bättre koll än mig tror på 6 kr. Så ta mina 5,80 kr med en stor nypa salt!

Hela 90 köp i Castellum under 1,5 år blev det för min del. Jag äger idag 1714 aktier i Castellum vilket motsvarar ungefär 5% av min portfölj. Jag hade inte haft något emot att vikta den lite tyngre, men köpte så mycket jag hann som ni ser. Mitt långsiktiga mål är 2500 aktier i bolaget, men det kommer ta tid att nå nu när jag inte jobbar längre. Ni kan se min portfölj med antal aktier, målsättning av antal aktier och portföljvikt här.

TradeVenue
TradeVenue är en samlingsplats för investerare och noterade bolag. Vårt fokus är att främst uppmärksamma små- och medelstora bolag men ni finner givetvis även information om de största bolagen i Sverige. På denna hemsida kan ni ta del av aktietips, läsa uppdragsanalyser, blogginlägg och massvis av aktuella börsnyheter.