13 Jul, 2018

Investor - ett mäktigt bolag

Uppdaterad:
27 Feb, 2023

Investor bildades redan 1916 och är ett svenskt investmentbolag. Familjen Wallenberg är sedan start huvudägare i bolaget genom Wallenbergstiftelserna

Det var genom en avknoppning från Stockholms Enskilda Bank som Investor grundades och sedermera introducerades bolaget på börsen. Från början fanns innehav i AB Diesels Motorer och AB Scania-Vabis i bolagets portfölj.

Jacob Wallenberg hade en ledande roll för bolaget under 1920-talet och under den tiden var Investor med och omstrukturerade Astra som sedan  dess varit ett långsiktigt innehav. I början av 1930-talet när Kreugerkraschen inträffade tog Investor över Ivar Kreugers innehav i bolag som SKF, Ericsson och STAB. Portföljen utökades även därefter med innehav i Electrolux. Genom sitt smarta ägande av framför allt A-aktier kontrollerar familjen Wallenberg stora delar av svensk industri genom sitt ägande i Investor. Om man googlar "Wallenberg makt Sverige" så hittar man bland annat en artikel från etc om hur familjen Wallenberg styr Sverige. Inte helt opartisk men artikeln visar ändå hur vissa delar av svensk vänster ser på familjen. Intressant men inte helt korrekt kanske.

Noterade och onoterade innehav

Majoriteten av tillgångarna i Investor utgörs av noterade kärninvesteringar i form av ABB, AstraZeneca, Atlas Copco, Electrolux, Ericsson, Husqvarna, Nasdaq, Saab, SEB, Sobi och Wärtsilä. Gemensamt för bolagen är att de är multinationella företag med beprövade affärsmodeller samt starka marknadspositioner.

EQT

EQT är Investors private equity-fond, startad av Investor och de är fortfarande stor sponsor av EQT:s fonder. Bland annat äger EQT Eton shirts som tillverkar världens bästa skjortor (enligt Aktiepappa). Dyra som bara den men väl värda de pengar de kostar i och med att man sparar in tiden och förtreten det tar att stryka.

Patricia Industries

Patricia Industries är ett bolag som har hand om Investors onoterade bolag. De inriktar sig på utveckling av Investors onoterade innehav, framförallt de helägda dotterföretagen Aleris, BraunAbility, Grand Group, Mölnlycke, Permobil mm. Under Patricia Industries finns också finansiella Investeringar, tidigare Investor Growth Capital-investeringar och andra innehav där investeringshorisonten inte definierats. partnerägda innehav: 3 Skandinavien, Kunskapsskolan, Memira, Sobi, Newron mfl.

  • VD: Johan Forssell
  • Ordförande: Jacob Wallenberg
  • Bransch: Finans & Fastighet (investmentbolag hamnar i denna bransch)
  • Börsvärde: 275,36 MDSEK
  • Antal aktier: 767 175 030 st
  • Aktiekurs:  361 kr
  • Antal ägare hos Avanza: 20 115 st
  • Direktavkastning: 3,34 %
  • P/E-tal: använd aldrig P/E-tal för investmentbolag!

Sedan något år finns Investor i Aktieflickvännens portfölj och har gett en fin utveckling. Det är främst innehavet i Mölnlycke Health Care som var orsak till intresset från början då produkter används av flickvännen själv genom arbetet. I dagsläget handlas aktien med Substansrabatt enligt senaste uppgifterna vi kunnat hitta är B-aktien som har en rabatt på 27 %.

Investmentrabatt

Vi har tidigare diskuterat ämnet investmentrabatt, eller substansrabatt om man hellre vill använda det utrrycket, här på bloggen och det inlägget rekommenderas såklart. När det kommer till Investor så kan ett visst mått av rabatt vara befogat då Investor i första hand är ett maktbolag snarare än ett bolag som utvecklar de ägda bolagen. I Investor har familjen Wallenberg samlat sina innehav av A-akter och det är här makten i stora delar av svenskt näringsliv finns. Men å andra sidan har Investor i och med sina investeringar i EQT och Patricia Industries en fin portfölj av onoterade innehav som inte har någon aktiekurs att räkna med vid beräkningen av investmentrabatten och de värderingar som gjorts i bokföringen av dessa innehav är väldigt försiktig enligt mig. Bloggkollegan Lundaluppen håller inte med om det dock. Det gör att enligt mig borde rabatten vara lägre i Investor än i andra investmentbolag som bara har noterade innehav. Det skulle till och med kunna vara befogat med en premie i händelse av att de onoterade bolagen går bra, vilket i alla fall Mölnlycke och några andra verkar göra. 

Jag har vid något tillfälle läst att en investering i Investor skulle vara som en investering i en Sverigefond. Det är faktiskt en väldigt bra liknelse av Claes Hemberg men jag skulle vilja lansera en egen liknelse och det är att Investor är som en blandning av Industrivärden och Ratos. Industrivärden på grund av dess tunga investeringar i svenskt industri och Ratos på grund av dess fina portfölja av onoterade bolag. Det verkar som om fler än vi förstått Investors fina innehav. Vi har inte fyllt på i Investor på ett tag då de känns lite dyra men det är antagligen ett feltänk och ett inslag av EA (emotionell analys) men det borde komma lite köplägen på lägre nivåer framöver.

Läs mer om investmentbolag:

TradeVenue
TradeVenue är en samlingsplats för investerare och noterade bolag. Vårt fokus är att främst uppmärksamma små- och medelstora bolag men ni finner givetvis även information om de största bolagen i Sverige. På denna hemsida kan ni ta del av aktietips, läsa uppdragsanalyser, blogginlägg och massvis av aktuella börsnyheter.