13 Jul, 2018

JM - John Mattson

       
JM (John Mattsons Byggnads AB) grundades 1945 av byggnadsingenjören John Mattson. Industrivärden köpte bolaget av John Mattson 1965. Bolaget börsnoterades 1982 på Stockholmsbörsen. Industrivärden sålde sitt innehav i bolaget år 1987 till Skanska, som behöll det fram till år 2000 då aktierna såldes. 
 
Fokus för JMs verksamhet är nyproduktion av bostäder i storstadsområden samt universitetsorter i Sverige, Danmark, Norge, Finland och Belgien. De står bakom bostadsbyggnationer som bl.a. Norra Älvstranden i Göteborg, Liljeholmskajen i Stockholm och Dockan i Malmö. Förutom bostäder har en del andra projekt genomförts av JM däribland Kulturhuset i Stockholm, Kolmårdens djurpark med flera. Johan Skoglund är VD för JM. Johan är dessutom en trevlig kille som jag träffat vid ett antal tillfällen, både socialt och affärsmässigt faktiskt. Johan sitter för övrigt även i styrelsen för Castellum vilket är en riktigt bra merit och därifrån kommer såklart input kring långsiktighet trots att JM egentligen bygger betydligt mer kortsiktigt. Bolagets huvudkontor är beläget i Solna.
 
 

Fakta om JM

 

Bransch: Finans och fastighet

Handlas på: Large Cap.

Börsvärde: 10,4 MDSEK
 
P/E: 5,41
 
Dagskurs: 172,90kr
 
Direktavkastning: 7,34% 
 
 
Efter att ha besökt och besiktigat ett stort antal bostäder byggda av JM vill jag påstå att de bygger smarta och genomtänkta byggnader. Speciellt den senare tiden har detta varit utmärkande för JM. Tyvärr är detta något som bostadsköpare inte värderar i tillräckligt hög grad om ni frågar mig. Man är mer fokuserad på kvadratmeterpris än smartness men på sikt är jag övertygad om att just smartness kommer vara något som uppskattas i framtiden. Vi har gjort ett par kortare trades i JM som varit framgångsrika men vi har dem inte i portföljen idag.
 
 
 
 

Läs mer om JM

 

 

 

 
TradeVenue
TradeVenue är en samlingsplats för investerare och noterade bolag. Vårt fokus är att främst uppmärksamma små- och medelstora bolag men ni finner givetvis även information om de största bolagen i Sverige. På denna hemsida kan ni ta del av aktietips, läsa uppdragsanalyser, blogginlägg och massvis av aktuella börsnyheter.