19 Jul, 2018

Holmen

Holmen är ett riktigt trevlig bolag med stabila intäkter och stora värden. De äger mycket egen skog och tillverkar i första hand kartong vilket är ett ämne som vi tror kommer ha stor efterfrågan i och med onlinehandeln. 

 

Först av allt vill jag poängtera det som särskiljer Holmen från flera andra skogsbolag och pappersbruk: Holmen har extrema mängder skog i förhållande till bolagets antal aktier och aktiekurs. Sveriges och även Europas största privata skogsägare SCA är inte helt olikt Holmen men på grund av att SCA har så många aktier och aktieägare är deras dryga två miljoner hektar skog utspätt på så många aktier och aktieägare. Gör man samma bedömning på Holmen kommer man snabbt fram till att trots att Holmen endast äger ca 50 % av de arealer som SCA äger så ”förlorar” faktiskt Holmen tävlingen på grund av att de endast har 170 miljoner aktier jämfört med SCAs 702 miljoner aktier. Kortfattat an man säga att 1000 aktier i vardera bolag motsvarar:

 

Holmen 7,7 ha skogsmark

SCA 3,7 ha skogsmark

 

Därmed inte sagt att Holmen nödvändigtvis är det billigaste sättet att köpa skog. Holmens aktie står i dagsläget i 203 kr medan SCA står i 95 kr. Givet detta gap i aktiekurserna blir det nästan hugget som stucket mellan de båda bolagen och båda är ett billigt sätt att investera i skog. Man betalar ca 25.000 kr per heltar i SCA medan man i Holmen betalar 26.000 kr per hektar. 

 

Detta sagt om bolagens tillgångar. Den egentliga verksamheten rör ju själva bruken och där tjänar de båda pengar genom sin ägda skog då de har mycket stora tillgångar stående på egen mark. Många andra pappersproducenter är helt och hållet beroende av att köpa in skog för sin produktion. Dessa värden och de fördelar det ger gör att man bör värdera aktien i dels SCA men framförallt i Holmen på ett annorlunda sätt än andra rena producerande bolag. Det är inte konstigt att Fredrik Lundberg med bolag är storägare i båda dessa bolag. Han vet att värdera företag enligt inte bara resultaträkningen utan han låter även balansräkningen vara med i analysen. Jag fick en gång frågan om en jämförelse mellan Holmen och Korsnäs och personen i fråga villa dra upp p/e-talen för de båda företagen som en jämförelse vilket enligt mig ger en helt skev, för att inte säga gravt missvisande bild, av Holmen. Holmens enorma tillgångar ska självklart tas med i värderingen och då blir p/e-talets värde i princip lika fel som det blir i ett investmentbolag eller ett fastighetsbolag. 

 

Skogsinnehav och värde

När det kommer till Holmens skogsinnehav så äger det arealer nästan lika stora som Västra Götaland (1,3 miljoner ha) och deras 119 000 000 skogskubikmeter betingar ett värde mellan 30 och 70 miljarder beroende på vilken del av landet de ligger. Om vi räknar lågt så har de alltså 30 miljarder i värden. Och då har vi inte ärderat deras energi-del till något. Inte heller deras pappersbruk eller kartongtillverkning är då med i värderingen. Deras börsvärde är i dagsläget 35 miljarder.

 

Som en jämförelse kan nämnas att Volvo personbilar såldes för 13 miljarder år 2010. Facebook betalade 4,9 miljarder (de betalade med egna aktier och dessa rasade från det att avtalet tecknades så de 7 miljarder som det talas om är inte korrekt) för Instagram 2012. Så Holmen skulle alltså teoretiskt kunnat köpa Volvo personbilar och Instagram och ändå ha skog för minst ett tiotal miljoner kvar.  Om vi räknar på sämsta tänkbara värdering av skogen. Vid högsta tänkbara värdering skulle de dessutom kunna köpa loss extremt överprissatta (50 miljarder kr) King från börsen 2016. Detta tycker jag borde vara med i bedömningen av Holmen.

 

 

 

Läs mer om Holmen och skog

Alternativ investering -skog

Simon Blecher - intervju

 

 

 

TradeVenue
TradeVenue är en samlingsplats för investerare och noterade bolag. Vårt fokus är att främst uppmärksamma små- och medelstora bolag men ni finner givetvis även information om de största bolagen i Sverige. På denna hemsida kan ni ta del av aktietips, läsa uppdragsanalyser, blogginlägg och massvis av aktuella börsnyheter.