19 Jul, 2018

Skogsbolagen och bränderna

 

 

Det har dykt upp ett par frågor kring huruvida skogsbolagen påverkas av de bränder som just nu härjar i mellersta och norra Sverige. Jag tror ingen missat alla skriverier om dem. Vad vi kan hitta (via SVT) så vekar det vara 3.500 hektar skog i Jämtland som brinner och 8.500 hektar i Gävleborg. Det är såklart stora värden men i sammanhanget är det inte någon katastrof för de börsnoterade bolagen.

I de aktuella områdena är såväl Holman som SCA aktiva och då särskilt SCA om jag förstått det rätt. Det är såklart aldrig bra eller roligt för ett företag om skogen brinner ner men för att minska riskerna är det vanligt att man försäkrar sin skog. Detta är dock något som Holmen har valt att avstå. De uppger att de ser riskerna som små då deras skogsinnehav är spritt på förhållandevis olika delar av Sverige och de räknar kallt med att de premier de skulle betala för alla sina 1,3 miljoner hektar skog skulle kosta mer än vad de kommer få ut i sammantagen ersättning.  

Jag har letat lite för att se hur det ser ut för SCA och då jag inte kan hitta några uppgifter om deras skogsförsäkringar får jag anta att de inte har några sådana. Om man däremot vill teckna en försäkring (de flesta mindre skogsägare har det)  så skiljer sig försäkringsskyddet väldigt mycket mellan olika försäkringar men man kan enkelt konstatera att full täckning får man sannolikt aldrig. Då skulle försäkringen bli alldeles för dyr för. Några enstaka försäkringar täcker hela skadan men de flesta försäkringar täcker skada för 18.000 kr till 27.000 kr per hektar. (40-60 % av ett basbelopp)

Den stora förloraren på elden är såklart staten som äger merparten av den svenska skogen via Sveaskog som äger över 3 miljoner hektar skog. Dessutom äger staten skog via diverse stiftelser, foner och verk. Det blir ungefär 20 % av den svenska skogen

 

Värdeförstöring

Det mest kostsamma med brand för ett skogsbolag och dess försäkringsbolag är såklart alla de värden som går upp i rök. Här täcker som tidigare nämnts försäkringsbolaget en viss del om man försäkrat skogen.

Merarbete

En nästan lika stor kostnad för skogsbolagen och skogsägarna är allt det merarbete som bränder innebär. Dels måste man vara aktiv när myndigheterna brandbekämpar och så snart branden är släckt måste marken eftersläckas för att hindra nya uppbrott av eld. Detta är ett arbete som ligger helt och hållet på markägaren och här får man hyra in maskiner och personal för att lösa uppgiften.

Kurspåverkan

Skogsbolagen har (enligt mig) en tendens att värderas i allt för stor utsträckning utifrån sin avkastning snarare än sina värden. Sammantaget kan man säga att självklart påverkar bränder skogsbolagen men då aktiekurserna inte återspeglar värdet på skogen på alls samma sätt som aktiekurserna i till exempel investmentbolag eller fastighetsbolag blir normalt inte kurspåverkan särskilt kännbar. Det blir lite som om Ica Maxi i Södertälje brinner., det är såklart inte bra men det är orimligt att det påverkar börskursen för Ica. Något som också SCA gått ut och kommenterat.*

*Uppdaterat med kommentar från SCA.

 

Läs mer om skog och skogsinvesteringar

Holmen

Alternativ investering - skog

Simon Blecher - intevju

 

 

 

 

TradeVenue
TradeVenue är en samlingsplats för investerare och noterade bolag. Vårt fokus är att främst uppmärksamma små- och medelstora bolag men ni finner givetvis även information om de största bolagen i Sverige. På denna hemsida kan ni ta del av aktietips, läsa uppdragsanalyser, blogginlägg och massvis av aktuella börsnyheter.