20 Jul, 2018

Castellum - ett krisbolag

 

 

 

Castellum

Ni som minns fastighetskrisen  under 1990-talet vet att de fastigheter som bankerna tog över från låntagarna hamnade i så kallade "pantvårdsbolag". Kort sagt bolag som tagits i pant och som vårdades i avvaktan på att marknaden skulle vända eller något annat. Castellum är frukten av ett av dessa pantvårdsbolag och bildades  sålunda under finans- och fastighetskrisen i början på 1990-talet. Securum hette bolaget som delades i bland annat Castellum och Norrporten. Securum var den delvis statliga banken Nordbankens (nuvarande Nordea) krisbolag.

Målet med Castellum var att utveckla bolaget till en stabil svensk fastighetskoncern. Våren 1997 hade Castellum utvecklats till en finansiellt stabil fastighetskoncern med fastigheter i utvalda tillväxtregioner efter processer med förvärv och försäljningar. Castellum börsintroducerades den 23:e maj 1997 på Stockholms Fondbörs men återfinns i dag på Nasdaq Stockholm Large Cap. Castellum hade vid börsintroduktionen fastigheter till ett värde om cirka 10 miljarder och ett förvaltningsresultat som uppgick till ungefär 300 miljoner. Fastighetsvärdet i dagsläget är drygt 84 miljarder och förvaltningsresultat på omkring 2,5 miljarder. Det gör Castellum till ett av Sveriges största fastighetsbolag. Fastighetsbolaget Norrporten förvärvades av Castellum under hösten 2016 och  där med återförenades de båda bolagen igen. Denna gången utan Securum, Nordbanken och någon kris dock.

Sedan börsintroduktionen har bolaget en tydlig strategi som bygger på följande:

  • Fastigheter i tillväxtregioner.
  • Fastighetsbeståndet skall utvecklas genom att investera minst 5% av fastighetsvärdet per år i förvärv, om- och nybyggnation samt försäljningar.
  • Målsättning om tillväxt på 10% per år.
  • Stark och tydlig kundfokus.
  • Låg finansiell risk genom stark balansräkning.
  • Utdelning ska ske med minst 50 % av förvaltningsresultatet.
  • Belåningsgraden skall ej överstiga 55% av fastighetsvärdet.
 
  • Fakta om Castellum

VD: Henrik Saxborn

Börsvärde: 42,3 MDSEK

Antal aktier: 273,2 milj

Aktiekurs: 154,40 kr

Antal ägare hos Avanza: 25 115 st

Direktavkastning: 3,42 % (delar ut två gånger om året)

P/E: 7,48 (var försiktig med P/E-tal när det kommer till investment- och fastighetsbolag.

  • Många är de bloggkollegor som lovordar Castellum (med all rätt kan tilläggas). Castellum är ett mycket välskött och bra bolag som delar ut stabilt och som nyligen har fått ta plats i Aktieflickvännens portfölj.

 

Läs fler inlägg om Castellum:

Castellum

Rapport från Castellums årsstämma 2018

TradeVenue
TradeVenue är en samlingsplats för investerare och noterade bolag. Vårt fokus är att främst uppmärksamma små- och medelstora bolag men ni finner givetvis även information om de största bolagen i Sverige. På denna hemsida kan ni ta del av aktietips, läsa uppdragsanalyser, blogginlägg och massvis av aktuella börsnyheter.