24 Jul, 2018

Spara till barn » Öppna ett sparkonto till ditt barn idag!

Spara pengar till barn

Ett alltid aktuellt och dessutom viktigt ämne är ekonomi men ännu viktigare är människor och för en förälder finns det inget viktigare än barnen. Att kombinera barn och ekonomi blir en därmed en kombination av två mycket viktiga ämnen. Kan man lära sina barn att hantera pengar och sparande på ett bra sätt har man verkligen lagt en bra grund för dem. Det är självklart ännu viktigare att skänka dem trygghet och en känsla av att vara älskade mm men nu lämnar vi de nedersta trappstegen på Maslows behovstrappa  där hän och fokuserar på ekonomin.

Spara till barn öppna sparkonto till barn

En viktig del är även att prata med barnen om sparande och ekonomi. Glöm inte det för jag lovar att samhället och skolan kommer glömma eller strunta i det. Det är därför er uppgift som föräldrar att ge barnen en ekonomisk skolning. 

Spara till barn - Fyra enkla första steg till en bra framtid

1.      Starta en Kapitalförsäkring eller ett ISK

Det första man ska göra när man ska spara till barn är enligt mig är att starta ett ISK (InvesteringsSparKonto) eller en Kapitalförsäkring hos en bank med låga kostnader. Företrädesvis Avanza eller Nordnet  men även storbanken har bra lösningar. Det är viktigt att se till så att de inte medför någon extra avgift utöver den lagstadgade avgiften/skatten. Kapitalförsäkring barn är ett för ändamålet anpassat konto och det är en aning bättre än ISK om ni frågar mig men skillnaden är inte så stor.

2.      Automatisk överföring

När ni har ett sparkonto till ditt barn klart är det bara att starta en automatisk överföring till det. Och sen är det bara att börja spara och köpa fonder eller aktier om man vill det. Såväl Avanza som Nordnet har indexfonder som har 0 % i avgift och det är dessa som man ska använda. Vissa sparar hela barnbidraget vilket är bra men även en mindre summa som sparas månadsvis gör stor nytta. Prova gärna att använda Stefan Thelenius utmärkta sparkalkylator så ser ni hur enkelt det är att ge sina barn en ekonomisk grund. 

3.      Välj fonder eller aktier undvik räntefonder och konton

Med tanke på att investeringshorisonten är så pass lång är det värt att ta en lite större risk och köpa aktiefonder istället för räntefonder eller andra produkter. Aktiefonder har gett en årlig avkastning på ca 8 % på lång sikt och inga räntefonder kommer i närheten av det. Och håll nere avgifterna. Storbanken kommer rekommendera er att köpa en dyr fond som de lovar ska ge så mycket bättre avkastning att det är värt den dyra avgiften. Diskutera inte med dem utan gör det bara inte. Fondavgiften ska vara maximalt 0,3 % om ni frågar mig. Helst ska den vara 0 %.

4.      Låt pengarna jobba

Rör inte pengarna i ditt barns sparkonto! Inte alls utan låt dem stå och fyll på med fortsatt månadssparande. Det sämsta man kan göra som småsparare är att sälja i panik om marknaden går ner. Går det ner är det bara att fortsätta köpa för då sänker man sitt snitt och kommer snabbare på plus när marknaden vänder upp. Och den kommer vända upp.

Att tänka på när du öppnar ett sparkonto till ditt barn:

 
  • Spara i eget namn hellre än i barnets. Anledningen till detta är att man ska kunna hindra att barnet vid 18 års ålder åker på en 12 månaders marijuanaresa till Indien för alla pengarna ihop med den där roliga kompisen/pojkvännen/flickvännen.
  • Fokusera på låga avgifter i de fonder ni väljer. Det blir snabbt mycket pengar som försvinner om man betalar 1,5 % av kapitalet i avgifter. Givetvis är det den totala avkastningen som är viktigast men är ni inte aktiva investerare så är en indexfond med låg avgift ett säkert kort.
  • Använd ISK eller Kapitalförsäkring för enklare skatteberäkning mm.
  • Spara kontinuerligt och hjälp även mormor/farmor/gudföräldrar/farbröder/mostrar eller vad det kan vara att hjälpa till med att skänka en fondandel istället för de där plastleksakerna som är så roliga att köpa men som mest ligger och skräpar.
  •  
  • Börja med sparkontot till ditt barn i tid. De första två åren förstår knappt barnet vad det få ändå. Passa på att utnyttja detta till att ge bort fondandelar istället för leksaker. Det finns tid för leksaker i framtiden.
  • Har ni flera barn är ett sätt att gör det hela rättvist att spara till dem båda på samma konto. Detta kräver att man har sparkontot i eget namn annars går det inte att genomföra då det ena barnet kommer äga alla pengarna och det kan verkligen ställa till det. Ett bra inlägg om detta har en bloggkollega vid namn Rikatillsammans skrivit. 

Trots att ovanstående är det klokaste sättet att spara till ditt barn och det sätt som passar de flesta så har jag själv gjort lite annorlunda. Jag har valt att köpa aktier direkt till mina barn. Och eftersom det fallit mycket väl ut kan jag inte säga att det är fel. En insättning på 14.000 kr 2004 har gett en utveckling till drygt 130.000 kr 2016. Nu hade jag lite tur i den här investeringen och det är inget jag räknar med att jag kan göra om men det föll som sagt väl ut. Vill ni läsa mer om hur jag resonerade så finns länk till inlägget här.  Jag har även lagt mycket tid och energi på att prata om aktier med mina barn och jag har lyckats fostra två killar som verkligen har ett intresse och ett ekonomiskt tänk som gör de flesta de möter förundrade samtidigt som de gör mig stolt som en tupp. Den yngste sonens favoritaktie är Skistar. 

Slutligen rekommenderar jag er att ställa frågor till en eller ett par olika ekonomibloggare under resans gång. Var inte rädda för att diskutera pengar. Speciellt inte i dessa forum. Jag lovar att alla investerarbloggare tycker det är både roligt och intressant att diskutera sparande och investering i sina kommentatorsfält. Därmed inte sagt att allt man läser på bloggar är sant men med en kritisk grundinställning och ett par olika källor så kommer ni komma långt. Ni kommer i kontakt med oss här på Aktiepappa antingen via kommentatorsfältet eller via kontakt längst upp på sidan.

Lycka till med att ge era barn en riktigt bra framtid! 

TradeVenue
TradeVenue är en samlingsplats för investerare och noterade bolag. Vårt fokus är att främst uppmärksamma små- och medelstora bolag men ni finner givetvis även information om de största bolagen i Sverige. På denna hemsida kan ni ta del av aktietips, läsa uppdragsanalyser, blogginlägg och massvis av aktuella börsnyheter.