27 Jul, 2018

Uppoffringar

Jag får ofta frågan om jag inte tycker det var jobbigt att leva så sparsamt som jag gjorde under ett antal år. Det enkla svaret på den frågan är nej. Jag jobbade mot ett mål och det kändes alltid mer motiverat att spara den sista tusenlappen än att använda den. Annars hade jag inte gjort det. Men självklart har det varit vissa uppoffringar och medvetna val som jag tvingats göra, hade jag fått bilar, restaurangbesök och resor gratis hade jag inte tackat nej. Så det var ju önskan att spara pengar som gjorde att jag höll igen på dessa poster.

Men så är det även nu när jag sparar lite mindre och så kommer det vara även i framtiden då jag höjt mina omkostnader ytterligare en nivå från dagens. Hade första klass på flyget och 5-stjärnigt hotell kostat samma som ekonomiklass och 4-stjärnigt hade jag inte haft svårt att välja.

Jag tycker även det samma gäller utanför ekonomins och sparandets värld. Man måste ibland göra val och uppoffringar som kanske går emot vad man egentligen skulle göra om det inte fick några konsekvenser. Jag tänker främst på mat och dryck men även träning. Om det inte spelade minsta roll för min hälsa eller vikt så skulle jag både äta och dricka annorlunda än vad jag idag gör. Faktiskt mer annorlunda än vad jag skulle göra om all mat och restauranger var gratis. Så hälsan håller mig tillbaka mer än pengarna.

Nu under sommaren har det blivit både mer godis och framförallt glass än vanligt. Även alkoholkonsumtionen har gått upp något. En normal vecka sen början av maj har det kanske blivit 0,6 flaska cava (jag dricker mer när vi delar på en flaska) och 5 starköl. Inga enorma mängder kanske men hade jag fått det gratis och det inte hade varit några som helst hälsomässiga konsekvenser hade jag nog druckit det 4-dubbla. Minst.

Jag försöker undvika att dricka alkoholfri dryck som innehåller kalorier som exempelvis juice, icke lightläsk eller saft. Jag är absolut ingen renlevnadsmänniska och äter godis, kakor och glass som är sämre på alla sätt och vis än vad 1 glas juice om dagen skulle vara. Men någonstans får man dra gränsen och göra ett aktivt val och då är det lättare att hoppa över drycken för mig. Men om jag fick juice gratis och den inte innehöll några kalorier skulle jag gladeligen inleda varje dag med 2-3 dl apelsinjuice. Även om skillnaden bara är 1000 kr per år och ett par kg i kroppsvikt (allt annat lika) så tycker jag inte det är värt det.

Håller ni med om att vi alla måste göra vissa val och uppoffringar oavsett om vi spenderar hela lönen eller sparar väldigt mycket? Eller skulle jag varit lyckligare som en fattig tjockis med skrumplever?

TradeVenue
TradeVenue är en samlingsplats för investerare och noterade bolag. Vårt fokus är att främst uppmärksamma små- och medelstora bolag men ni finner givetvis även information om de största bolagen i Sverige. På denna hemsida kan ni ta del av aktietips, läsa uppdragsanalyser, blogginlägg och massvis av aktuella börsnyheter.