28 Jul, 2018

Dags för en ny IPO - Risk!

 

Risk intelligence är ett danskt företag som erbjuder sina kunder (oftast shippingföretag) säkerhetslösningar för hav, kust och hamnar. Deras kunder är shippingbolag över hela världen. Det här är en bransch som är stor och det finns väl egentligen inget som talar för att den ska bli mindre i det närmaste. Tvärtom. Risk Intelligence tillhandahåller en teknikplattform som ger deras kunder möjlighet att förbereda sig i samband med riskabla rutter och sen även följa fartygen i realtid både till sjöss och i hamn. Jag är lite osäker på hur man använder verktyget i detalj men det är i alla fall en form av abonnemang som man säljer licenser till och det är en bra affärsmodell om ni frågar mig. Affärsmodellen ger låga marginalkostnader vilket ger goda möjligheter till hög marginal.

"För en säker transport i en osäker värld"

 

Risk startades redan 2001 och är enligt uppgift ledande på säkerhet för shipping, olja, gas och offshoremarknaden. Nu tar man in 12 miljoner danska kronor och pengarna är avsedda att kunna ge Risk Intelligence en möjlighet att dels öka sin marknadsandel genom marknadsföring och dels öka antalet kunder på land. Landmarknaden är betydligt större än den marknad man idag jobbar på. Idag är ca 12 % av världens handelsflotta kunder till Risk Intelligence.

Teckningskurs: 6,25 DKK

Teckningstid: 16-31 Juli

Första dag för handel: 17 Augusti (preliminärt)

Minsta post: 700 aktier

Bolagsvärde (pre money): 35,9 MDKK vilket motsvarar ca 49 MSEK

Börs: Spotlight (fd Aktietorget)

Detta är en liten IPO och det är samtidigt ett bolag som faktiskt redan gör 'vinst' vilket är en aning ovanligt. Omsättningen 2017 var 11 MDKK med ett rörelseresultat (EBITDA) på 0,5 MDKK. Inget lysande resultat men betydligt bättre än flertalet IPO:er vi analyserat de senaste åren. 60 % av erbjudandet täcks av täckningsförbindelser och ytterligare 15 % är garanterade via garantiteckning. Dessa kommer bara bli aktuella om erbjudandet ej fulltecknas. Räknar vi bakvägen inser vi att det krävs inte särskilt många som går in i bolaget för att erbjudandet ska fulltecknas och fulltecknade IPO:er brukar få en flytande start på börsen. Vi har inte hittat några uppgifter på vilka ankarinvesterare man har och rent generellt har denna IPO varit ganska anonym. Det är inte många tidningar som skrivit om den och kanske beror det på att det är mitt i semestern. Lite taskig tajming av bolaget och dess rådgivare faktiskt. Rådgivare och samarbetsparter i affären är Nordnet, Sedemera och Gemstone Capital. Det går även att teckna via Avanza men jag gissar att Nordnets kunder kommer ha bättre chans till tilldelning.

Vi ser såklart alltid betydande risker i IPO:er i allmänhet och i små sådana i synnerhet. I det här fallet heter företaget till och med risk och då borde man kanske dra åt sig öronen lite extra. Vi väljer trots det att teckna en liten post i vår IPO-portfölj. Ska bli intressant att se om det blir någon tilldelning och hur de tas emot på börsen 17 augusti.

 

Läs mer om våra IPO-investeringar:

Att lyckas med IPO-investeringar

IPO-pappan

Plötsligt händer det!

 

 

 

 

TradeVenue
TradeVenue är en samlingsplats för investerare och noterade bolag. Vårt fokus är att främst uppmärksamma små- och medelstora bolag men ni finner givetvis även information om de största bolagen i Sverige. På denna hemsida kan ni ta del av aktietips, läsa uppdragsanalyser, blogginlägg och massvis av aktuella börsnyheter.