5 Aug, 2018

Aktieägare eller kund?

 

Vissa bolag vill man vara kund hos och andra vill man äga

 

 

 

Har ni någon gång känt känslan "det här bolaget vill jag gärna äga men jag skulle aldrig vilja vara kund där"? Ibland hör man vissa som bara köper bolag där de själva tycker om deras produkter och det behöver inte vara fel. Vi gör likadant hos till exempel Axfood. Vi handlar jättegärna på Willys och vi äger gärna aktier i dem. Det beror dock inte bara på att vi handlar där såklart. Axfood är ett lönsamt bolag med bra utdelning och vi tror på dem långsiktigt. Samma göller för tex Skistar. Sen finns de vissa bolag som vi inte vill varken vara ägare till eller vara kund hos. Det mest intressanta enligt oss är när man tycker om antingen den ena sidan av bolaget eller den andra. Här kommer några bolag vi resonerat kring:

 

Bolag att äga

 

Resurs holding

I portföljen kan vi börja med Resurs som är ett bolag som lånar ut pengar. Dels till kreditkort med dyr ränta och dels låter de kunder köpa produkter till avbetalning med likaledes dyr ränta. Vi äger som ni säkert vet en hel del aktier i Resurs holding och vi tycker om dem på flera sätt men vi kommer aldrig att vara deras kunder. Resurs delar ut fina vinster till sina aktieägare men vinsterna kommer från verksamhet som vi väljer att inte deltaga i.

 

Intrum Justitia

Intrum finns i Flickvännens portfölj och med ungefär samma motivering som ovan gäller för dem. Vi räknar kallt med att aldrig bli kund hos dem. Det hindrar dock inte att vi kan tänka oss att tjäna pengar på människor som väljer att vara kund hos dem. Dessa kunder genererar bra vinstmarginaler för företaget och dessa vinster tar vi gärna del av. Därför har vi investerat i Intrum.

 

Castellum

Som fastighetsägare använder jag hellre egna lokaler än att hyra dem. Hyr man får man betala hela kostnaden för fastigheten, underhåll, skatt mm plus en vinst till fastighetsbolaget. Jag tar hellre investeringen och risken själv och därmed även chansen till vinst. Ska vi investera i något fastighetsbolag ligger dock Castellum bra till. Det kan noteras att Castellum är Aktieflickvännens val. Aktiepappa själv avstår investeringar i fastighetsbolag.

 

Coca Cola

Här är ändå en produkt som vi under vissa omständigheter kan snubbla över. Dock väljer vi i princip alltid att köpa andra produkter än Coca Colas när vi köper dryck. Aktien har inte haft någon vidare kursutveckling utan mest gått några dollar upp och några dollar ner. 

 

LVMH

Ett mycket intressant bolag som vi skrivit om tidigare och vi tycker att de har starka varumärken men vi väljer hellre att köpa andra varumärken som vi anser mer prisvärda. Det hindrar dock inte att vi är intresserade av att tjäna pengar på de kunder som väljer varor utifrån marknadsföring snarare än kvalitet ;).

 

Swedish match

Vi nyttjar inte deras produkter och har inte för avsikt att börja med det heller. Dock kan vi tänka oss att äga dem. De tjänar bra med pengar och delar ut 3,32 % . Det är uppenbart att det är lönsamt att sälja varor som är beroendeframkallande men det råder i dagsläget viss oklarhet kring hur utdelningen kommer se ut det närmaste.

 

Fenix outdoor

Vi kan mycket väl tänka oss att äga aktier i Fenix outdoor. En direktavkastnign på 0,98 % är dock inget som lockar oss i nuläget men vi har egentligen inget principiellt emot att äga dem. Däremot avstår vi från deras kläder i allmänhet och från "kommunistpuckeln" Kånken i synnerhet. 

 

Bettingbolag

Vi har inget att invända moraliskt mot bettingbolagen och vi har ägt aktier i Mr Green men vi skulle aldrig satsa våra pengar till de dåliga odds som de erbjuder. Samma gäller såklart med Svenska spels lotter mm. En investering på börsen är inte garanterad vinst men oddsen är mycket mycket bättre där. 

 

Spritbolag generellt

Vi dricker inte sprit och därför faller det sig naturligt att vi inte heller är kund hos dem. Däremot kan vi jättegärna investera i dem. Om andra vill köpa dyr sprit ska inte vi hindra dem. Däremot är vi gärna med och tjänar pengar på det. I dagsläget äger vi dock inga spritbolag.

 

 

Bolag att vara kund hos

 

Tesla

Tesla är en riktigt intressant och vacker bil med ett nytt tänk jämfört med gamla bilar. Dessutom är den miljövänlig. Vi äger gärna en Tesla. När det kommer till att investera i Tesla väljer vi däremot att avstå. De tjänar inga pengar utan radar bara upp förluster samtidigt som aktiekursen rusar. Det kan inte vara sunt tänker vi och avstår att investera i företaget som tillverkar världens coolaste elbil.

 

Avanza

Vi handlar gärna aktier via Avanza men vi har valt att avstå från att vara aktieägare i dem. Ett P/E-tal på 32 och en  utdelning på blygsamma 2,67 % är inget som lockar. Dessutom känns det mer stabilt att äga storbanker.

 

GlaxoSmithKline

Läkemedelsjätten GlaxoSmithKlines produkter har vi gott om i hemmet men vi avstår från att investera i dem av oklara anledningar faktiskt. Den som har en god anledning att investera eller inte investera i den brittiska läkemedelsjätten får jättegärna lämna input.

 

 

Bolag som vi inte tar i med tång oavsett om det gäller deras aktier eller deras produkter

 

Fingerprint cards

Förklaring överflödig.

 

 

Herbalife

Skojarföretag med pyramidspelsliknande uppbyggnad.

 

 

Oscar Properties

Dels är det ett fastighetsbolag och sådana undviker vi. Dessutom känns deras affärsverksamhet skakig. Speciellt i dagsläget. 

 

 

TradeVenue
TradeVenue är en samlingsplats för investerare och noterade bolag. Vårt fokus är att främst uppmärksamma små- och medelstora bolag men ni finner givetvis även information om de största bolagen i Sverige. På denna hemsida kan ni ta del av aktietips, läsa uppdragsanalyser, blogginlägg och massvis av aktuella börsnyheter.