8 Aug, 2018

Elon Musk stal showen

 

Tesla

Igår small det till rejält i och kring en av NYSE:s mest blankade aktier: Tesla. Först publicerades en artikel om att en Saudisk prins köpt mellan 3 och 5% av aktierna i Tesla. Senare på kvällen toppade Elon Musk den nyheten genom att skriva på Twitter att han funderade på att köpa ut Tesla från börsen till ett pris av 420 dollar per aktie. En rejäl premie mot kursen 340 kr från i måndags. Det har under några månader pågått ett verbalt krig mellan Elon Musk och de blankare som tycker att Tesla är nära konkurs och det här uttalandet fick såklart dem att förlora en hel del pengar. Närmare bestämt ungefär en miljard dollar.

Oberäknelig börs-VD

Vi har vant oss vid att herr Musk vid flera tillfällen uttalar sig både oslipat och oberäkneligt och det kan ibland vara uppfriskande i en annars stel och uppstyrd värld. Emellanåt har han dock gått lite över gränsen. Frågan är om det är det han gjorde igår också eller om detta var något genomtänkt och seriöst. Vi tycker att det luktar lite illa om uttalandet. Det känns inte särskilt sannolikt att det finns seriösa planer på det här utköpet. Istället gissar vi faktiskt att Elon drog till med något som i det närmaste får ses som ett "skämt" som sedan slog fel. Efter någon timma gick det ut info till Teslas anställda där man skriver att man "funderar" på att kanske köpa ut bolaget och att det i så fall inte kommer påverka de anställda eller nuvarande aktieägare nämnvärt. Det känns som att man försöker städa när man skickar ut den infon. När vi för några dagar sedan publicerade ett inlägg om Tesla och Elon musk fick vi i kommentarerna lite kritik för att vi sågade Elon Musks karaktär och givet gårdagens händelse anser vi faktiskt att vi fick lite av en upprättelse gentemot killen som kritiserade. 

4:20

För er som inte vet det är 420 eller 4:20 benämningen på internationella weed-dagen och det fakturm att Elon väljer just den kursen gör bara att vi blir mer övertygade i vår konspirationsteori. Självklart kan vi ha helt fel och om Elon menar allvar innebär detta 70 miljarder dollarutköpet det största utköpet från börsen någonsin. Om han däremot inte menar allvar kommer det sannolikt att regna stämningar över Elon från diverse arga blankare (som förlorade ungefär 1 miljard dollar på utspelet) i många år framöver.

Vi äger inga aktier i Tesla. Vi har heller inte blankat Tesla utan vi står helt utanför investeringar i det här bolaget. Däremot tycker vi att det är ett intressant fenomen när en VD skriver ett kort meddelande på Twitter som kostar investerare 1 miljard dollar. Det säger en hel del om informationssamhället som vi lever i och hur snabbt information sprids. 

 

Läs mer om Tesla:

Tesla - en chansning

 

 

TradeVenue
TradeVenue är en samlingsplats för investerare och noterade bolag. Vårt fokus är att främst uppmärksamma små- och medelstora bolag men ni finner givetvis även information om de största bolagen i Sverige. På denna hemsida kan ni ta del av aktietips, läsa uppdragsanalyser, blogginlägg och massvis av aktuella börsnyheter.