11 Aug, 2018

Senaste aktieköpen

Som jag skrivit tidigare har jag och min fru slagit ihop våra ekonomier ännu tydligare än tidigare (på pappret ingen skillnad då vi varit gifta utan äktenskapsförord i några år, men i vardagen har vi tidigare delat upp våra konton). Då hon fortfarande jobbar och kan spara en stor del av lönen innebär det att jag som numera ansvarar för våra gemensamma aktieköp återigen kan börja köpa aktier varje månad. Ungefär hälften av hennes sparande sker automatiskt via autogiro till fonder som hon själv valt, andra halvan går till aktieköp utslaget under månaden som jag väljer.

Jag har nu uppdaterat sidan med våra innehav till att omfatta båda oss istället för bara min andel. Målsättningen över antalet aktier är därmed också den uppdaterad. Som ni ser är det Investor, Industrivärden, Castellum och Sampo som vi framförallt vill vikta tyngre än idag. Den har månaden föll valet på Investor och Sampo. Direkt när lönen kom i slutet av juli gjorde jag några köp om dagen i Investor och igår slog jag till på 15st Sampo. Vi har PB Mini som courtage och jag försöker köpa för 700-1000 kr per affär på Svenska börsen och i Europa och USA för ca 6000 kr per köp. Att det blivit just Investor och Sampo beror på att jag har mentalt svårt att köpa Castellum över 150 kr och att jag tycker den högre rabatten i Investor gör att den bör tillfället bör prioriteras före Industrivärden.

Motivet till Sampo är att jag gillar den stabila försäkringsdelen och Nordea (där Sampo är stora ägare) är liksom övriga storbanker lågt värderat. Även om vi inte har så stor andel preffar (som kommer falla i kurs om räntan stiger) och lågt bolån så känns det ändå bra med något innehav som tydligt kommer gynnas av högre ränta. Visst Euron är inte billig, men ser inget som direkt talar för att det kommer ändra sig så utdelningen i Euro kompenserar för den dyra växelkursen vid köp.

Bara att hoppas att rabatten i Investor håller i sig under hösten så köper jag på regelbundet. Har svårt att se hur Investor till minst 25% rabatt ska kunna få stryk av storbolagsindex på riktigt lång sikt. Även om rabatten håller i sig så köper man utdelning och kassaflöde från portföljbolagen till rabatt. Enda farhågan är väl värderingen av de onoterade innehaven som jag har svårt att bedöma rimligheten i.

Målsättningen i antalet aktier är hög och vi kommer troligtvis inte nå dit de närmaste åren. Hur länge vi kan fortsätta köpa aktier i denna takt beror på hur länge min fru fortsätter jobba heltid. Hon ska känna sig för nu efter semestern men får sluta när hon känner för det. Går hon ner på halvtid kommer sparandet från lönen nästan försvinna men utdelningen kommer fortfarande till mycket stor del kunna återinvesteras. Skulle min andra bok som släpps inom kort sälja bra kommer arvodet för den gå oavkortat till aktieköp.

TradeVenue
TradeVenue är en samlingsplats för investerare och noterade bolag. Vårt fokus är att främst uppmärksamma små- och medelstora bolag men ni finner givetvis även information om de största bolagen i Sverige. På denna hemsida kan ni ta del av aktietips, läsa uppdragsanalyser, blogginlägg och massvis av aktuella börsnyheter.