17 Aug, 2018

Fredagsintervju - Med Jan Dinkelspiel

I de tidiga tonåren såg jag varje kväll en serie på TV3 som hette Paradise Beach. En kväll när jag som vanligt bänkat mig på pojkrummet framför min tjock-tv med inbygd VHS för att följa de snygga ungdomarna på stranden i Australien möttes jag en röst som berättade att det vi strax skulle få se var det sista avsnittet av Paradise Beach. Jag kommer fortfarande ihåg den isande känslan av tomhet som fyllde mig i den sekunden. Nästan lika väl kommer jag ihåg känslan när jag insåg att både Jan Dinkelspiel och Günther Mårder skulle sluta på Nordnet och att #Sparpodden i deras regi snart skulle vara ett minne blott.

Livet rullade vidare utan Paradise Beach och såhär tre år senare så visade det sig att det gick att leva utan att få lyssna på Jan och Günther varje onsdag också. Sparpodden lever vidare i ny regi och det har kommit en massa andra bra poddar. Men det är ändå med viss saknad jag tänker tillbaka på hur jag på den tiden verkligen kunde se fram mot onsdagen och ett nytt avsnitt.

Det är därför med stor glädje jag kan presentera bloggens andra fredagsintervju med ingen mindre än Jan Dinkelspiel. För er som inte har koll på Jan var han förutom podcastpratare tidigare först Sverigechef och sen Innovationschef på Nordnet. När han blev Sverigechef var han en bit över 30 år och hade redan då Nordnetaktier till ett värde av runt 50 miljoner kronor (mitt eget gamla mål "Miljonär innan 30" är alltså inte mycket att komma med i detta sammanhang) och hans familj var och är huvudägare i banken. Idag är Jan 41 år gammal och sitter i Nordnets styrelse. Ni som har Twitter kan följa Jan på @DinkelspielJan 

Då kör vi!

Vi var många som hörde dig varje vecka i #Sparpodden men förutom några inlägg på Twitter har jag inte sett så mycket från dig senaste åren. Vad gör du nu förtiden?

Jag har startat och driver ett bolag som heter 10Xrecruit. Den korta beskrivningen är att vi försöker bygga ett Tinder för rekrytering. Den något mer utförliga beskrivningen är att vi arbetskraftsinvandrar programmerare från hela världen och matchar dem mot svenska tillväxtföretag. Vi har en enorm brist på utvecklare och vi ser att internationella talanger/stjärnor gärna flyttar till Sverige.

Du var tidigare transparent med att Nordnetaktiernas utgjorde en väldigt stor del av din totala portfölj. Står bolaget fortfarande för lika stor del av dina tillgångar?

Ja, så är det ju. Mitt innehav i Nordnet representerar en väldigt stor del av mina tillgångar. 

Är det stor skillnad att ha en majoritet av sina tillgångar i ett onoterade innehav nu när Nordnet inte finns kvar på börsen?

Det är inte så stor skillnad eftersom det aldrig var aktuellt att sälja aktierna över börsen. Släkten och Öhman (ägt av släkten) ägde och äger ju drygt 60 procent av Nordnet, att då gå ut och sälja aktier var aldrig aktuellt. Nordnet är ett långsiktigt innehav. Det är både skönt och tråkigt att Nordnet inte är noterat. Tråkigt för att det gav en viss nerv men skönt för att vi kan göra rätt investeringar utan att behöva tänka på nästa rapporttillfälle. 

För de av oss som inte har Shareville vilka är de största innehaven i din noterade portfölj? Har du köpt in något bolag senaste halvåret som du vill passa på att lyfta fram? Gärna ett nytt Elanders där du tajmade köpet perfekt vill jag minnas. 

Jag är lite försiktig på Shareville eftersom jag sitter i Nordnets styrelse. Har andra depåer där jag gör en del köp. Tycker det är allmänt svårt att hitta billiga aktier för tillfället. Tar en hel del inspiration från duktiga profiler på Shareville, ett tips är att gå in och se vilka jag följer. Har lagt en del tid på att hitta profiler som har varit duktiga över tid utan att ta alldeles för mycket risk. 

Har torskat lite pengar på bolag som Global Gaming och norska Magseis där jag själv står för analysen. Båda växer, är lönsamma och har fina balansräkningar. Helt enkelt ganska attraktiva på pappret. Tror att GG straffas av reglering av den svenska marknaden och att konkurrenter hakar på deras kundanskaffningsmodell (genom Trustly) och Magseis genom deras exponering mot oljepriset. Ett bolag där jag låg snett men som nu har gått bra är ett finskt bolag som heter Detection Technology. Deras VD är alltid pessimistisk i VD-ordet men de är duktiga på tillväxt, lönsamhet och kassaflöde. 

Med lite distans. Vad är du mest nöjd med att ha uträttat under din tid på Nordnet

Det enkla svaret är Shareville med 200 000 publika nordnet-depåer. Tyvärr är det fortfarande för svårt för de som inte är intresserade att ta rygg på rätt profiler. Men många har nog gjort en bra peng på att ta rygg på duktiga sparare. Det något mer utförliga svaret är att vi fick igång nettosparandet och förbättrade kundtillfredställelsen på samtliga nordiska marknader efter ett antal framgångsrika produktlanseringar. Fyra kostnadsfria indexfonder, ett bra värdepapperslån, Shareville mm. Sen som alltid, fanns och finns det mycket kvar att göra. Vi har äntligen lanserat en ny app som har fått fina reviews i Appstore. 

Jag pratar varje månad med någon som säger att de 100 första avsnitten av Sparpodden är det bästa som gjorts i kategorin podcast med inriktning privatekonomi. Och jag håller verkligen med om det själv. Händer det att du själv lyssnar på gamla avsnitt och du är aldrig sugen på att börja podda igen?

Tack för det, trevligt att höra. Lyssnar inte på gamla avsnitt, rätt ångestfyllt att lyssna på sig själv. Jag kan sakna poddformatet. Kul att hitta på ämnen, spela in och följa kommentarer/lyssnarsiffror. Dock svårt att se att jag skulle börja prata om aktier/privatekonomi i något format. 

Hur ser din kontakt med gamla parhästen Günther Mårder ut? Han var ju väldigt mån om att få bli kompis med dig privat och komma närmare "familjen".

Haha, vi har en bra relation även om vi inte ses så ofta. Hörs och ses då och då.

Det närmar sig val. Vad skulle ditt och Günthers fiktiva parti "Partit" gå till val på för huvudfråga?

Om du frågar Gunther så antar jag att det handlar om småföretagen som han företräder i sin roll som VD för Företagarna. För mig handlar det alltid om hur vi får människor in på arbetsmarknanden, en förutsättning för att allt det andra ska fungera. Utan skatteintäkter, ingen välfärd. 

Hur ser du som har jobbat hela ditt liv, trots ett kapital som de flesta skulle betrakta som ekonomiskt oberoende, på det som jag gjort och fler och fler verkar sträva efter? Det vill säga lever billigt och sparar hårt för att någonstans mellan 3 och 15 miljoner kronor i kapital kunna sluta jobba.

Jag har full respekt för det. Vi ansvarar alla för vår egen lycka om om du med flera tror att en vardag befriad från jobb är rätt väg framåt så testa för f**. Vissa jagar pengar för konsumtion, andra sparar för frihet. Inget är rätt eller fel, det viktiga är att man gör det som gör en lycklig över tid. 

Hade det varit socialt accepterat i din familj/bekantskapskrets om du som 30 åring hade sålt dina aktier i Nordnet och köpt en bred utdelningsportfölj och flyttat till ett hus på norra Gotland med målsättning att aldrig mer jobba?

Haha, det hade nog snackats en del. Men det ärliga svaret är att jag tror att jag hade kunnat göra det med fortsatt fina relationer till familj och vänner.  

TradeVenue
TradeVenue är en samlingsplats för investerare och noterade bolag. Vårt fokus är att främst uppmärksamma små- och medelstora bolag men ni finner givetvis även information om de största bolagen i Sverige. På denna hemsida kan ni ta del av aktietips, läsa uppdragsanalyser, blogginlägg och massvis av aktuella börsnyheter.