Analys
19 Aug, 2018

Trade Venue veckobrev v34

Turkiets ekonomiska problem verkar inte vara av tillräcklig dignitet för att störa sommarfriden och indexen i Sverige och USA rörde sig marginellt uppåt framförallt mot slutet av veckan. Men visst händer det saker:

Valkampanjen i Sverige har dragit igång och många med mig önskar att det snart är över (att döma av  vår statsministers anletsdrag verkar han tycka det också). En fråga som inte finns på dagordningen men som borde intressera de flesta är Riksbankens räntepolitik. Riksbanken är formellt självständig och bör naturligtvis inte dras in i partikäbblet men man kan ju ändå fråga sig om det finns något som påverkar folks privatekonomi lika mycket som dess agerande. Den förda räntepolitiken har som bekant inte bara lett till rekordlåga räntor och underblåst prisutvecklingen på bostadsmarknaden utan också bidragit till den svenska valutans svaghet. Enligt DI tillhör den svenska valutan en av de tio valutor i världen som har försvagats mest gentemot dollarn under året (-12%) och är i sällskap med länder som vi annars kanske inte vill förknippas med i ekonomiskt avseende som Argentina, Turkiet och Sydafrika. Kursutvecklingen under året gentemot euron har visserligen ”bara” inneburit en försvagning på 6% men på 12-månadersbasis hela 10%. Som aktieägare i svenska exportföretag ska man ju inte klaga men för vanliga löntagare som ser sin köpkraft urholkas är det inte fullt lika skojigt. Frågeställningen är naturligtvis mer komplicerad än så men frågan är väl ändå ganska central för de flesta medborgare i Sverige eller? Ett valresultat som blir lika oklart som de nuvarande opinionsundersökningarna visar på lär knappast stärka kronan – snarare tvärtom – och göra frågan än mer central.

Veckans rapporter följer inte alla några klara branschtrender. Både NCC och Skanska levererade som bekant tidigare i somras klara besvikelser. I veckan kom både PEAB och minstingen Byggpartner med hyggliga rapporter både vad avser marginaler och orderingång.  Medan Axfood tidigare levererade en rapport ungefär i enlighet med förväntningarna var ICAs resultat i veckan klart under förväntningarna och denna s k defensiva aktie är nu ner nästan 10% i år. Även om New Wave har sin huvudsakliga verksamhet riktad mot profilkläder säljer man också mot kläddetaljhandeln som ju inte bara har problem i Sverige. Det märktes inte mycket av i rapporten där rörelseresultatet steg med 25%. Den framgångsrika spelutvecklaren Paradox levererade till skillnad från flera av sina branschkollegor ett sämre resultat än förväntat och belönades ned en finkalibrering av kursen med ca 20%. Veckans undantag utgjordes av Holmen som precis som de andra skogsföretagen lyckades överträffa förväntningarna rejält.

Att följa insiderköp och försäljningar kan ofta vara ganska lönsamt. Även om försäljningar oftast motiveras av ”privatekonomiska skäl” är det nog tveksamt om en insynsperson säljer om man upplever att företaget går bra och att det finns potentiella positiva nyheter runt hörnet om han eller hon inte har kniven mot strupen. På samma sätt är ju insiderköp i de flesta fall en klar köpsignal, speciellt om det är av någon storleksordning. Det är därför intressant att notera att avgående finanschefen i Studsvik ökar på sitt redan ganska stora innehav i bolaget. Personer som har sagt upp sig/blivit uppsagda brukar dessutom i de allra flesta fall sälja sina aktier snarare än att göra precistvärtom. Studsvik är ett bolag som inte strör presskommunikeer omkring sig och det är svårt att bilda sig en uppfattning om vad som händer i bolaget. T ex detaljerna kring vårens stora avtal med Elekta om leverans av isotoper är märkbart fritt från detaljer. Finns det äntligen något positivt att rapportera från detta sömnpiller?

Veckans stora nyhet var att börsnoteringen av Volvo Cars verkar rycka närmare. Den prisbild som figurerar ligger kring 30 miljarder USD och har med rätta enligt min mening av flera analytiker ansetts som alldeles för hög. Välskötta personbilstillverkare på kontinenten handlas i helt andra P/E-tal och branschen är som bekant extremt cyklisk. Vi lever i speciella tider och det finns alldeles för många institutioner och fonder både i Sverige och utomlands som ganska slaviskt följer index och som i så fall måste köpa aktier i en så här pass stor indexaktie. Att ”bara” 15% ryktas säljas ut och den ”fria floaten” därmed blir ganska liten underlättar. Men även med en ordentlig ”hype” vad avser Kinas snabbt växande bilmarknad, elbilar och sjävkörande dylika borde det inte vara möjligt att få ut det priset. Fortsättning följer.   

Att veckans kursvinnare skulle bli en rederiaktie tror jag få inklusive jag själv skulle ha gissat. Med en kursuppgång på 450% var dock Viking Supply Ships en klar kursvinnare i veckan. Efter år av förluster och nyemissioner lyckades ledningen med bedriften att sälja företagets tre isbrytare/supplyfartyg till kanadensiska staten med en reavinst på hela 2,5 miljarder SEK och tre gånger så högt som nybyggnadsvärdet. Börsens andra rederiföretag Concordia Maritime rapporterade i veckan och där verkar förlusterna inte visa några tecken på att avta och ledningens förhoppning om en vändning i höst får nog skjutas på framtiden. Även om det knappast blir tal om några reavinster om Concordias fartygsflotta skulle realiseras, men om man nu får tro på det bokförda värdet (en ordentlig nedskrivning gjordes förra året) skulle det ändå innebära ett överskott efter skulder skulle motsvara mer än det dubbla börsvärdet. I de flesta företag skulle det vara ett alternativ men med Stena som huvudägare är det väl inte att räkna med …..

Även om man av tidningarna kan förledas att tro att rapportsäsongen för Q2 är över kommer nästa vecka att vara en mycket rapporttung vecka med över 50 noterade bolag  som publicerar sina delårsresultat. Även om majoriteten av dessa utgörs av mindre bolag på First North och Aktietorget kan man notera att ett bolag som Hufvudstaden ingår i gruppen. Ska det verkligen behövas mer än 50 dagar för att ett av Stockholmsbörsens största fastighetsbolag ska få fram sina siffror? Men hjälp är på väg för överbelastade ekonomiavdelningar i form av president Trump som har gett sig in i debatten om behovet av att begränsa hur många delårsrapporter under ett år som ett företag behöver publicera och föreslår att det bara behövs två.

Tack för veckans kommentarer och synpunkter. Jag tar gärna emot mer av både ris och ros.

 

Claes Vikbladh

claes.vikbladh@tradevenue.se

 
TradeVenue
TradeVenue är en samlingsplats för investerare och noterade bolag. Vårt fokus är att främst uppmärksamma små- och medelstora bolag men ni finner givetvis även information om de största bolagen i Sverige. På denna hemsida kan ni ta del av aktietips, läsa uppdragsanalyser, blogginlägg och massvis av aktuella börsnyheter.