21 Aug, 2018

Skatter och 6h arbetsdag

Ingen har väl missat Miljöpartiets förlag om skatt på parkering utanför stormarknader för att få färre att ta bilen till matbutiken. Ett förslag som hånats friskt de senaste veckorna. Jag vill för sakens skull säga att jag röstade på Moderaterna senast och lutar åt samma igen. Så MP ligger ganska långt ifrån mig i de flesta frågorna. Jag skulle också mycket hellre få stopp på kriminalitet eller cancer än globala uppvärmingen om jag fick chansen att välja.

Med det sagt åter till förslaget om skatt på parkering. Givetvis förstår jag att förslaget väcker irritation och kan slå orättvist mot de som bor långt från butiken, har dåligt med tid, stor familj etc. Men personligen stör jag mig mycket mer på slöseri med statens pengar än att man tar in skattepengar på fel sätt. Tar man in lite extra pengar på trängselskatt eller parkering vid stormarknader så kan man ta in mindre pengar på annat håll, allt annat lika. Problemet är ju att det sällan är "allt annat lika" och det är svårt att se hur ökad skatt på flyg, engångsartiklar eller parkering ska ge sänkt skatt på arbete eller kapital.

På mig personligen fungerar i alla fall bensinskatt och trängselavgifter. Det blir så pass mycket dyrare för mig att ta bilen till stan att jag väljer att cykla eller åka tunnelbana. Men jag kan själv välja och ibland väger praktiska orsaker över som gör att jag tar bilen och får leva med en trängselavgift. Bor man på landet kanske det inte går att välja men å andra sidan så har man ingen trängselavgift och parkeringen kanske är gratis (utom utanför matbutiken i framtiden om MP får bestämma). Blir det tillräckligt dyrt att åka bil kanske det är värt lite krångel med att samåka till jobbet med en kollega som bor 2 km bort. Personligen gillar jag i alla fall när man som individ kan göra val och prioriteringar i sitt eget liv. Cykla till butiken och spara 15 kr i bensin och 10 kr i parkeringsskatt, spara dessa pengar i 30 år med ränta på ränta och kunna sluta jobba lite tidigare. Eller få råd med 2 burkar starköl extra på fredagen för de 25 kr man sparade på att cykla till Systembolaget om det lockar mer än att kunna sluta jobba lite tidigare om en massa år. Eller så tar man glatt bilen, betalar skatt på parkering och köper 2 extra starköl för att sen klaga på att man inte har några pengar över i slutet på månaden och att det beror på att de rika bara blir riktigare och rikare.

Jag hörde Gustav Fridolin på Morgonpasset i P3 förra veckan. Han pratade då även om att det skulle bli billigare att köpa en hämtkaffe om man hade med sig en egen mugg jämfört med om man ville ha det i engångsmugg med lock (då engångsartiklar ska beskattas). Låter ju om möjligt ännu fånigare än att cykla med lådcykel till butiken men gillar ändå tänket med att man själv väljer om man nu ens ska dricka kaffe på stan om man ska göra det i kåsa eller köpa en engångsmugg. Bodde man nära pizzerian tyckte han även man kunde ta med tallriken dit och be dom slänga upp pizzan direkt på tallriken för att minska användandet av pizzakartonger... 

I direkt motsats till dessa förslag där jag själv i stor utsträckning äger kontrollen över mitt liv och mina kostnader kommer förslaget om 6h arbetsdag. Detta motiverades i Morgonpasset av Frodolin med att det är rimligt att vi byter lite onödig konsumtion mot mer fritid. Något jag personligen och för egen del står bakom till 100% vilket gjort att jag valt att byta vad jag anser onödig konsumtion mot de sista 30 åren i arbetslivet. Men här är det slut på individens eget ansvar och möjlighet att själv påverka livet enligt Miljöpartiet, då ska denna 6h arbetsdag betalas av någon annan det vill säga samhället i stort. Varför inte skapa ett riktigt gynnsamt sparande som är avdragsgillt och med riktigt låg årlig skatt och fritt uttag från 50 års ålder? Så kan de som vill byta konsumtion mot mer fritid och var och en ta större ansvar för sitt eget liv. Jag tror fler än mig är mer motiverade att göra förändringar i livet som påverkar mig själv mer direkt än att skatt på pizzakartonger ger pengar till statskassan som möjliggör att vissa utvalda grupper kan gå ner på 6h arbetsdag.

TradeVenue
TradeVenue är en samlingsplats för investerare och noterade bolag. Vårt fokus är att främst uppmärksamma små- och medelstora bolag men ni finner givetvis även information om de största bolagen i Sverige. På denna hemsida kan ni ta del av aktietips, läsa uppdragsanalyser, blogginlägg och massvis av aktuella börsnyheter.