24 Aug, 2018

Fredagsintervju - Med fd NHL-proffset Mattias Weinhandl

Namnet Mattias Weinhandl är nog bekant för de flesta med visst intresse för idrott och ishockey. Så också för mig. När jag såg det bekanta namnet som en ny följare av mig på Twitter föddes min nyfikenhet kring hans intresse för sparande och investeringar. Efter lite googlande om Mattias nya tillvaro som investerare insåg jag snabbt att det här var en mycket intressant person för veckans intervju. Jag blev därför väldigt glad när jag fick ringa och ställa lite frågor.

Mattias är född 1980 och slog igenom redan som 19 åring då han bildade kedja med bröderna Sedin i Modo. Sen dess har det blivit ett antal säsonger i såväl NHL, SHL och ryska ligan KHL. Det blev också över 100 landskamper med 3 VM-medaljer och deltagande i OS 2010 innan karriären tog slut 2014. Då hade Mattias missat hela sista säsongen 2013/2014 pga en hjärnskakning vilket gjorde att karriären tog slut ett par år innan planerat.

Hur började ditt intresse för sparande och investeringar?

Jag har nog egentligen alltid varit intresserad men det var 1999 när jag blev ishockeyspelare på heltid och fick min första riktiga lön som jag kunde börja spara lite mer på riktigt. Det var inga jättepengar på den tiden. Jag hade kanske 25.000 kr i månaden, men det var mycket för mig då. Sen råkade jag ut för en ögonskada senare samma år då jag fick en klubba i ögat i samband med en juniorlandskamp vilket gjorde att jag var borta från ishockeyn ett par månader och min syn är fortfarande nedsatt med 90% på ena ögat. I samband med det fick jag ut lite försäkringspengar och framtiden som ishockeyspelare kändes så klart lite osäker vilket gjorde att intresset för sparande och investeringar tog ännu mer fart. Det var ju en tid då många höll på med aktier 1999-2000 och även jag fick mig en näsbränna i till exempel Ericsson som gick ner ordentligt följande år efter att IT-bubblan sprack på våren 2000. Då lärde jag mig mycket om behovet av långsiktighet och diversifiering. Sedan dess har intresset ändå funnits med hela tiden, även om det minskade lite under åren 2001-2002 när börsen gick så dåligt. Det har verkligen vuxit sig starkare nu på senare år efter karriären.

Nu gick det bra för dig med flera säsonger i NHL och även några år i slutet på karriären med bra lön i ryska KHL och slutligen hemma i SHL. Men om jag förstått det hela rätt så är det inte alltid raka spåret när man som ung spelare får sitt första kontrakt med NHL. Hur funkar dessa så kallade “tvåvägskontrakt” egentligen?

Det första kontraktet är alltid ett så kallat tvåvägskontrakt vilket betyder att man får en viss lön om man spelar i NHL och en mycket lägre lön om man istället får spela i farmarligan AHL. Jag lyckades ta en plats i NHL och mitt nästa kontakt var ett rent NHL-kontrakt. Men det stämmer att det är många framförallt amerikaner och kanadensare som harvar runt många år i AHL med rätt dålig lön med drömmen att någon dag få spela i NHL. Bland Europeer har även Ryssland öppnat sig som en möjlighet så tar man inte plats i NHL väljer man oftare att åka till Ryssland eller hem till Sverige och SHL än att fortsätta kämpa på i AHL i en massa år.

Man får verkligen stå på egna ben där borta och lösa boende och allt praktiskt själv och med en AHL-lön är det rätt svårt att få några pengar över. Det skiljer dessutom mycket i både levnadskostnader och skatter mellan olika delar av Nordamerika. Så man kan ha lite otur där.

(Miljonär innan 30s tillägg: När jag försökt kolla så verkar en vanlig lön i farmarligan AHL vara runt motsvarande 500.000 SEK per år. Kanske ingen katastroflön men ska man flytta över Atlanten och eventuellt även ta med sin respektive och lösa boende i en stad som man inte väljer själv förstår jag att det inte riktigt är den ekonomin som man förknippar med att vara “hockeyproffs i Nordamerika”.)

Hur tycker du intresset för sparande och investeringar generellt sett ser ut bland ishockeyspelare?

Min bild är att det blev mycket bättre under min karriär. Det är unga spelare som snabbt får en hög lön vilket ökar risken att man lever mycket för stunden. Många förlitade sig också tidigare helt på agenter eller rådgivare vilket gjorde att vissa blev lurade och även om man inte blev direkt lurad så försvann mycket pengar på vägen i avgifter och dyra produkter. Man lär sig ju inget om privatekonomi i skolan vilket jag tycker är synd, så jag förstår att det kan vara svårt för många unga som helt plötsligt får en hög lön. Men jag tycker det blivit bättre och fler förstår att man tjänar bra under en begränsad tid på kanske 5-10 år och att det gäller att ta eget ansvar och vara långsiktig och stoppa undan pengar på ett klokt sätt. Så min bild är att det blivit lite mindre show-off där man måste spendera en massa på synlig lyx bara för att man tjänar bra under några år.

För de som spelar hemma i Sverige finns det ett avtal mellan Svenska Hockeyligan och SEB med en speciell typ av pensionsfonder som man kan byta lön mot pensionssparande och få ut pengarna efter att karriären är slut. Det vill säga man behöver inte vänta till 55 som är normal ålder för uttag av tjänstepension via löneväxling. Det är många som väljer att lägga en viss del av lönen i dessa pensionsfonder för att sprida ut sin lön på lite längre period än bara den aktiva karriären. Jag tror fotbollen i Sverige har ett liknande avtal.

Hur ser dina investeringar ut idag?

Jag har blivit väldigt inspirerad av Jack Bogle som grundade Vanguard, det gör att basen i min portfölj är i indexfonder med global inriktning. Låga avgifter och bra riskspridning. Jag tycker riskspridningen är för dålig att bara köpa svenska börsen som tex Avanza Zero utan följer hellre S&P 500 eller globalt index.

Efter indexfonderna har jag ett konto hos Avanza där jag köper noterade aktier.

Den tredje och än så länge minsta delen är att jag har börjat intressera mig för att investerat i onoterade bolag via olika startups. Jag är nu engagerad i runt 15 olika bolag. Förutom startups är jag dessutom delägare i en restaurang och ett skyltbolag här hemma i Linköping. Den onoterade delen med startups har vuxit som andel i min totala portfölj och kommer fortsätta växa. Jag tror man kommer få räkna med lägre avkastning på börsen kommande år och med så låg ränta är inte heller räntesparande speciellt lockande. Därför tror jag mer pengar kommer behöva söka sig till nya mindre onoterade bolag. Jag tycker också det är väldigt roligt att få vara med och följa små startups på nära håll.

På hur lång sikt ser du dina investeringar?

Dels behöver jag lite pengar för att leva på nu i närtid när jag inte längre har någon lön som ishockeyspelare. Men målet är att kunna återinvestera mycket för att få förmögenheten att växa på lång sikt. De etablerade bolagen som restaurangen och skyltbolaget kan jag ta ut lite utdelning från utöver den noterade portföljen som också ger utdelningar. De små nystartade bolagen räknar jag med ska ge avkastning inom några år när något av bolagen kanske är redo för försäljning. Men jag investerar framförallt på riktigt lång sikt och återinvesterar det mesta för att räcka hela mitt liv men också till mina barn. Jag tycker Warren Buffett har sagt en bra grej angående arv som jag håller med om: Det är bra om barnen har de ekonomiska förutsättningarna för att kunna få göra det som de vill, men inte så mycket pengar att de inte behöver göra någonting.

Vad tycker du företagsvärlden kan lära från idrotten?

Det jag försöker bidra med är dels ett mindset kring hur man ska tänka för att lyckas. Men också vikten av att ta hand om sig själv med träning, kost och sömn. Det gäller att orka jobba hårt i många år för att lyckas bygga upp ett framgångsrikt företag.

Min bild är att de flesta människor är goda i grunden och vill väl men att man inte alltid har balansen för att fatta bra beslut på riktigt lång sikt. Då kan det bli dåliga beslut som ska ge kortsiktig effekt baserad på girighet. Jag vill engagera mig i bolag med bra ideér och bra människor som kan lösa de långsiktiga utmaningar som världen står inför. Dessa bolag kommer även ge bra ekonomisk avkastning.

Vill du avsluta med att rekommendera någonting?

Jag kan rekommendera två poddar som jag tycker är riktigt bra:

  • - Bulletproof Radio med Dave Asprey - intervjuer med experter på olika områden inom hälsa (finns över 500 avsnitt).

- Invest like the best med Patrik O´Shaughnessy - om olika typer av investeringar (finns runt 100 avsnitt).

Vi tackar Mattias för pratstunden och att han ställde upp som gäst i fredagsintervjun! Nästa fredag kommer en ny spännande gäst.

------

Ni har väl inte missat min nya bok om Ekonomisk Frihet? Den innehåller bland annat längre intervjuer med ett antal ekonomiskt fria personer.

TradeVenue
TradeVenue är en samlingsplats för investerare och noterade bolag. Vårt fokus är att främst uppmärksamma små- och medelstora bolag men ni finner givetvis även information om de största bolagen i Sverige. På denna hemsida kan ni ta del av aktietips, läsa uppdragsanalyser, blogginlägg och massvis av aktuella börsnyheter.