4 Sep, 2018

Aktieaffärer

Nu har det gått lite över en vecka sen jag gjorde mina första försäljningar av aktier på många år. Som väntat har tajmingen inte varit speciellt lyckad. 

Om vi börjar med bytet från SCA till Stora Enso så var det till en början väldigt lyckat då Stora Enso gick upp 5% nästan direkt efter köpet. Men även SCA har gått väldigt starkt och sen bytet av aktie är det ganska jämt skägg. Ändå störigt att SCA en aktie som jag ägt i många år går 5% på en vecka precis efter jag sålt. Då jag ser denna affär som avslutad och jag inte har som plan att köpa fler aktier i Stora Enso kommer jag följa SCA/Stora Ensos match framöver för att se om bytet var rätt eller fel med facit i hand. Bytet var ju gjort på livslång eller minst 10 års sikt så meningslöst att utvärdera efter en vecka, men som den självplågare jag är så ska jag kolla ofta och förbanna mig själv om SCA går bättre än Stora Enso. Jag kan som tur är tills vidare falla tillbaka på den högre direktavkastningen i Stora Enso.

Om denna första affär var huggen som stucken var det andra bytet sämre på kort sikt. Jag sålde Cloetta och köpte Kindred. Cloetta har sen dess gått upp 3% medan Kindred gått ner 3%. Om jag ska se något ljus i mörkret förutom den vanliga bortförklaringen att jag ser det på lång sikt så har jag bara köpt 30% av planerat antal aktier i Kindred. Det gör att aktien är den där jag ligger längst i procent från planerat antal aktier och således kommer prioritera köp närmaste månaderna (för min frus lön och lite återinvesterad utdelning). Det gör att jag gärna ser aktien gå sidledes eller lite neråt under hösten så jag hinner fylla på. Jag gjorde några köp idag och till min glädje fick jag 9 stycken åt gången för 1 kr courtage jämfört med i slutet på förra veckan då jag bara fick 8 per köp för att hålla mig under 996 kr. Men faktum kvarstår, det hade varit bättre att byta Cloetta till Kindred idag än för en vecka sen.

Att jag nu kan lägga en del av månadsköpen i Kindred känns bra då planen var att fokusera på Investor så länge substansrabatten låg närmare 30%. Något jag skrev några inlägg om i somras. Tyvärr har rabatten där gått ner något vilket känns lite surt då jag verkligen kände trygghet i att köpa den för stor del av sparandet under sommaren. Visst rabatten är fortfarande helt ok men då börsen gått upp samtidigt som rabatten i % har gått ner har det blivit nästan 15% upp i kurs för Investor sen sommarens köp. En annan intressant sak som hänt i Investor är att A-aktien (för första gången på flera år) sedan ett par dagar är dyrare än B-aktien. I skrivande stund skiljer det ca 1 kr. Jag har bara köpt A-aktien då den varit billigast och de båda ger samma utdelning, A-aktien har lägre omsättning men inget problem för en privatsparare. Jag har tyvärr fel courtageklass för att göra större affärer och för mig går det ungefär jämnt upp om jag säljer A och köper B 1 kr billigare. Man skulle kunna spekulera i att "normalläget" ska återuppstå dvs att B-aktien ska bli flera kronor dyrare igen och att jag då skulle tjäna pengar på att byta tillbaka till A igen även om dagens byte inte skulle gå någon direkt vinst. Men jag chansar på att trenden med att A går bättre än B håller i sig några dagar till och skulle vi kunna få runt 1% prisskillnad så kan det vara värt att byta våra 1000 aktier för att få 8 extra B-aktier gratis efter courtagekostnaden är dragen. I den bästa av världar kan man sen byta tillbaka till A och få ytterligare 10-15 aktier gratis om B blir dyrare igen. Denna bytesaffär har varit möjlig fram och tillbaka många gånger i Handelsbanken under de senaste åren. Denna typ byte är dock inte 100% riskfritt. Man måste ju sälja först och under de sekunder det tar att byta för en ovan trader som mig skulle det ju kunna komma en nyhet som driver upp priset på både A och B några procent. Den risken bör dock vara väldigt liten om man är förberedd och gör det relativt snabbt.

TradeVenue
TradeVenue är en samlingsplats för investerare och noterade bolag. Vårt fokus är att främst uppmärksamma små- och medelstora bolag men ni finner givetvis även information om de största bolagen i Sverige. På denna hemsida kan ni ta del av aktietips, läsa uppdragsanalyser, blogginlägg och massvis av aktuella börsnyheter.