6 Sep, 2018

Fejk news i bostadsvärlden 2.0

 

 

Boinstitutet är fake news

Boinstitutet låter som en seriös sida. Lite som Boverket. Går man in på boinstitutets hemsida möts man av en text som anger att man är ”Välkommen till en plattform för framtidsfrågorna om ett socialt hållbart boende, bostadsmarknad i balans och en bostadspolitik för alla.” Därefter får man reda på vilka personer som ingår i institutets sk kunskapsråd och det visar sig vara en doktorand i Fastighetsekonomi och juridik, en professor i kulturgeografi och en professor i arkitektur. Uppenbarligen ingår inte någon med kunskap eller erfarenhet från verkligheten (författarens kommentar).

På Boinstitutet återfinns en del information om hur olika partier vill ändra på bostadspolitiken och som alla vet vill S, V och MP använda statliga och kommunala medel för att via bidrag och subventioner få bort köerna medan de andra partierna vill inför marknadshyror. Inget nytt där och Boinstitutet håller en förvånansvärt neutral ton trots att 2 av 3 fungerande (ej betalsidor) länkar går till en LO-tidning och info från Socialdemokraterna. När jag scrollar längst ner på sidan ser jag att att Boinstitutet startades som ett initiativ av Hyresgästföreningens riksförbund. Återigen har HGF alltså startat en websida och en institution som är menat att missuppfattas som en seriös och oberoende aktör på marknaden. Allt för att de ska kunna sprida sitt politiska budskap. Smart kan jag tycka men samtidigt rätt så fult. Detta visar dock vilken listig lobbyorganisation vi har att göra med här. Fullt i stil med NRA (National Rifle Association) i USA eller Pravda i Sovjetunionen enligt mig och definitivt inte värdigt Sveriges största medlemsorganisation kring bostadsfrågor.

Bopriset

Boinstitutet har även tagit fram ett eget pris som de kallar Bopriset som ska "lyfta fram hyresrätten som en attraktiv boendeform". I juryn sitter en stadsbyggnadsdirektör från den Socialdemokratiskt styrda staden Malmö, en konstvetare, en regionchef för Hyresgästföreningen, en antropolog frn en arkitektfirma och en VD för en PR-byrå. En samling vänner till HGF med en väldigt ensidig syn på bostäder och politik. Ytterligare ett varumärke som helt saknar redovisning kring dess politiska kopplingar.

Otydlighet och skrämseltaktik

Boinstitutet och Bopriset är en del i Hyresgästföreningens lobbyarbete för att motarbeta att lägesfaktorn ska tas med som en del i hyresförhandingen. Hyresgästföreningen vilseleder och skrämmer okunniga människor med historier om att Markandshyror innebär att hyresvärden ensam sätter hyran. Det är ungefär som att gå ut och proklamera att vi måste ha en förhandling om matvarupriserna för annars kan ICA sätta vilket pris de vill på oxfilé och då riskerar folk att svälta. Den senaste tiden har det dessutom visat sig att HGF går runt på gator och torg och skrämmer upp folk med lögner om att marknadshyror kommer höja hyran med 100 % för alla hyresgäster. Fake news!

Främst av allt stör det mig att man inte har någon form av skyldighet att tidigt och tydligt informera om att den här sidan och den här informationen är köpt och betald för av en intresseorganisation. Och ja jag är medveten om att det här kan ses som något av en konspirationsteori och det kanske det är också men som vanligt delger jag er som läsare den fakta jag sett och jag rekommenderar er att följa länkarna i inlägget och läsa och tänka efter och bilda er en egen uppfattning. Delge mig gärna era tankar i kommentarsfältet om ni håller med mig eller om ni har en annan åsikt. 

 

Läs mer om bostadsmarknaden

Hyreskommissionen = Hyresgästföreningen

Därför har vi bostadsbrist (på hyreslägenheter)

 

 

 

TradeVenue
TradeVenue är en samlingsplats för investerare och noterade bolag. Vårt fokus är att främst uppmärksamma små- och medelstora bolag men ni finner givetvis även information om de största bolagen i Sverige. På denna hemsida kan ni ta del av aktietips, läsa uppdragsanalyser, blogginlägg och massvis av aktuella börsnyheter.