6 Sep, 2018

Träning

När jag slutade jobba i vintras var jag helt övertygad om att jag skulle träna mycket mer än vad jag gjort när jag jobbade. Riktigt så har det inte blivit såhär ett knappt år senare. Det är nog så enkelt att träna riktigt hårt och mycket är jobbigt oavsett om man jobbar eller inte och i mitt fall var det inte bara jobbet som gjorde att jag inte tog träningen till nästa nivå. Jag har länge tränat 4-6 gånger i veckan och även om det ofta blivit ganska korta pass tex innan jobbet eller på lunchen har jag inte haft något riktigt uppehåll på många år. 

Jag gick in i sommaren med ganska ok form men just nu är formen inte alls bra. Har lyckats med konststycket att bli både svagare och få sämre kondition samtidigt. Det blev helt enkelt väldigt dåligt med träning under framförallt juli och början av augusti. Om jag anstränger mig kan jag hitta bortförklaringar i stil med att min fru hade semester och vi var lediga ihop, det var under flera veckor väldigt varmt, vi reste en del, jag var i sluttampen med att få min bok klar, mitt gymkort gick ut och jag avvaktade med att skaffa ett nytt då jag inte bestämt var jag skulle träna och att jag visste jag skulle vara borta en del. Det viktigaste skälet var kanske att jag inte hade något direkt mål eller datum då jag kände att jag behövde kunna prestera.

För några år sen sprang jag milen på 40 minuter. Men sen dess har jag blivit lite äldre, lite tyngre och fått ont i knät vid för mycket löpträning. Så inser att jag troligtvis inte kommer springa på 40 minuter igen. Men jag skulle vilja ha en basform på milen runt 42-44 minuter i alla fall vilket jag tror jag ska kunna uppnå med mycket generell träning och bara 1 löppass i veckan vilket jag vet att knät håller för.

Nu har jag gymkort igen och är sen ett par veckor igång med träning i normal omfattning igen. Jag tänkte testa ett nytt upplägg här under hösten där basen är att jag delar upp styrketräningen på 2 pass, dvs halva kroppen per pass, och kör det nästan dagligen. Så jag hinner igenom hela kroppen 2-3 gånger i veckan. Varje styrkepass som tar ca 45 minuter avslutar jag sen med 15 min hårda intervaller. Intervallerna består av 8x20/10, det vill säga 20 sekunder arbete 10 sekunder vila gånger 8, (så kallade Tabataintervaller). Hela blocket tar alltså 4 minuter inkl vila. Sen vilar jag 5 minuter och kör efter det ett block till. Intervallerna kan vara putta släde, dra släde, stakmaskin, roddmaskin, spinningcykel eller "crossfitcykel" (där armar och ben jobbar samtidigt) alltid två olika moment per pass. Utöver dessa pass på gymmet så tänker jag mig 1-2 pass konditionsträning utomhus längre distans i lägre fart tex 10 km löpning eller 2h cykling, plus promenader och transportcykling varje dag. Ska bli kul att se hur det funkar att kombinera styrka med jättehårda intervaller 5-6 gångers veckan. Jag tror det kommer gå bra då det är så kort aktiv tid. Men timmarna efter träningen är jag helt sänkt.

Lovar hålla fast vid upplägget ett par månader minst så det får en ärlig chans. Och rapportera här på bloggen hur det går. I bakhuvudet finns tanken om att satsa hårdare på någon gren och kunna tävla på halvseriös nivå kvar. Men just nu blir fokus att få ett bra bredd av både styrka och kondition.

TradeVenue
TradeVenue är en samlingsplats för investerare och noterade bolag. Vårt fokus är att främst uppmärksamma små- och medelstora bolag men ni finner givetvis även information om de största bolagen i Sverige. På denna hemsida kan ni ta del av aktietips, läsa uppdragsanalyser, blogginlägg och massvis av aktuella börsnyheter.