Analys
9 Sep, 2018

Trade Venue veckobrev v37

OMX index backade i veckan med ca 2%, vilket var första veckan på tre veckor som index inte slutade på plus.  Handelsoron och Trumpkalabaliken börjar kanske successivt att sätta sig i kurserna – konstigt vore annars. Veckans rapporter med Clas Ohlsson och Sectra som huvudattraktioner var  kanske inte heller några temperaturhöjare.

I massmedia har nyheten i veckan att Amazon – efter att ha stigit 70% i år - blivit det andra bolaget tillsammans med Apple att ha ett börsvärde över 1000 miljarder USD slagits upp stort. Facebook, Amazon, Apple, Microsoft och Google har därmed sammanlagt ett marknadsvärde på över 4 trillioner USD. Om man kopplar det till att Nasdaq i år har stigit med 14 % och enbart i augusti med 5% samtidigt som det bredare S&P 500 endast visar på en ökning med 7% under året (och 2,5% i augusti) visar det på hur de amerikanska aktiemarknaderna har blivit allt mer tudelade. I USA liksom ett flertal andra länder drivs kursutvecklingen av en mindre grupp av framförallt teknologiaktier samtidigt som allt fler bolag trots en jämförelsevis attraktiv värdering inte hänger med eller tvärtom backar.  Denna tudelning talade många om i våras och som nu om möjligt har ökat. En momentumstyrd marknad av denna typ kan naturligtvis vara länge men likheterna med hur det såg ut före IT-kraschen år 2000 har inte minskat.

EQT flaggade i veckan för det första innehavet i den nystartade Public Value-fonden genom att köpa 8,6% i Hoist Finance. Säljare är Zeres Capital, som samarbetar med och är rådgivare åt EQT i uppbyggandet av fonden. I måndags flaggade även EQTs Public Valuefond för ett innehav på strax under 10% i finska Cramo. Redan i april meddelades att riskkapitalbolaget EQT ger sig in i den noterade marknaden med siktet inställt på att bygga upp en portfölj med noterade mid cap bolag och detta är alltså de första resultaten. I juni investerade också EQT Ventures 240 MSEK i det  noterade succébolaget BIMobject. Riskkapitalbolag har hittills gjort sig kända för att sätta bolag av varierande kvalitet på börsen (lite elakt kanske – många har utvecklats mycket bra) men det är intressant att notera att EQT i och med detta nu alltså börjar investera på börsen. Även om brist på riskkapital för mindre och medelstora bolag inte har varit det största problemet för börsen under senare år är det naturligtvis positivt att riskkapitalbolag med sina djupa fickor ger sig in i marknaden. Med tanke på de avkastningskrav riskkapitalbolag av typ EQT har, är det också intressant att fonden som den av de första svenska investeringen väljer Hoist. En aktie som inte riktigt fallit investerarna på läppen och i år har backat 20%. Men med en marknad för Hoist som stadigt växer i takt med kreditrullningen i Europa fortsätter och en ny revanchhungrig ledning är valet kanske inte så konstigt.

Om bolagsanalytiker ofta anklagas för att gå i bolagens ledband och inte vara alltför kritisk mot bolagsledningar är det än mer uppenbart enligt undertecknads åsikt vad gäller de makroanalytiker och bedömare som är satta att följa Riksbankens åtgärder. Kritiken mot bankens räntepolitik har fram till nyligen varit ganska begränsad och det är först i och med det senaste årens kronfall det börjar bli allt fler som ifrågasätter politiken - som för närvarande enligt Riksbankens egen räntebana innebär att det kommer att dröja drygt ett år till räntan kommer att kravla sig över nollstrecket och tre år för att den ska nå 1% !!!  Det är möjligt att de förväntade svårigheterna att bilda en ny handlingskraftig regering efter söndagens val och den valutaförsvagning det kan föra med sig kan få kritiken att slå ut i full blom. Och i slutändan kanske få någon eller några politiker att reagera. Negativa händelser kan ofta behövas för att utlösa något positivt.

 

Under augusti månad hade vi på Trade Venues hemsida 120 000 unika besökare som följde våra bloggare och kunde läsa om de bolag vi bevakar. För att öka kunskapen om vilka som är våra besökare genomför vi nu en användarundersökning, som vi skulle uppskatta om du hade möjlighet att fylla i. Denna återfinns längst ner.

Till skillnad från de flesta måndagar efter ett val lär vi inte vakna upp i morgon och veta vem som kommer att styra landet de närmaste fyra åren. Historiskt har valutgångar haft en marginell kortsiktig påverkan på Stockholmsbörsen och det är svårt att se att det blir så mycket annorlunda denna gång men spännande är det…  Trevlig vecka !!!

 

Claes Vikbladh

claes.vikbladh@tradevenue.se

 

Länk till enkäten

 

TradeVenue
TradeVenue är en samlingsplats för investerare och noterade bolag. Vårt fokus är att främst uppmärksamma små- och medelstora bolag men ni finner givetvis även information om de största bolagen i Sverige. På denna hemsida kan ni ta del av aktietips, läsa uppdragsanalyser, blogginlägg och massvis av aktuella börsnyheter.