Analys
10 Sep, 2018

Seafire analys

Rapportkommentar Q1 2019 (Läs den fullständiga analysen här)

- Blandad start på året
- Förvärven fortsätter
- Den nya koncernen växer fram

Rapportkommentar

Blandad start på året. I koncernen ingick under Q1 fyra bolag. Det omsättningsmässigt största av dessa översättningsföretaget Lingua Communication mötte under kvartalet betydligt sämre marknadsförutsättningar än tidigare till följd av intensiv konkurrens från ett norskt bolag och marginalerna är på väg att försämras. Trots stora omstruktureringar under 2018 i spårningsföretaget Followit fortsatte den nedåtgående trenden med en omsättningsminskning på 28% och förlust. Nyförvärvade Åkerstedts Verkstads ökade däremot omsättningen med 13% och verkar ha kunnat bibehålla tidigare marginaler på över 20%. Glädjande är också att kamerautrustningsföretaget Hedéns med lanseringen av nya produkter verkar vara på rätt spår igen med en tillväxt på 26% och växande lönsamhet. Sammantaget innebar det att Seafire kunde redovisa ett positivt EBITDA-resultat om 0,6 MSEK (-1,6). Detta var något under vår prognos främst till följd av de uppkomna problemen i Lingua Communication.

Förvärven fortsätter. Efter förvärvet av industrifläktstillverkaren Åkerstedts i början av 2019 genomförde Seafire ännu ett nytt förvärv under våren. Denna gång är ett det ett e-handelsbolag  inom lätta elfordon – Nordbutiker i Sverige – som införlivades. Bolaget bedriver ett tiotal e-handelssiter i Norden med egna varumärken och är till exempel en ledande distributör av elcyklar i Sverige. De senaste 12 månaderna har bolaget vuxit närmare 70% och omsätter över 100 MSEK med god lönsamhet. Före betalning av köpeskillingen för Nordbutiker uppgick den externa lånefinansieringen vid kvartalsskiftet till 43 MSEK och likvida medel till 15 MSEK. Med en kreditlina på för närvarande sammanlagt 200 MSEK med Skandinaviska Kreditfonden har sålunda Seafire goda möjligheter att genomföra sin expansionsstrategi med två-tre förvärv per år.

Den nya koncernen växer fram. Efter konsolideringen av Nordbutiker kommer Seafire att pro forma ha en årlig omsättning om 200 MSEK och en EBITDA på ca 20 MSEK. Med verksamhet inom fem helt olika verksamhetsområden får Seafire en ordentlig spridning på affärsriskerna. Även om finansieringen via Skandinaviska Kreditfonden är dyrbar får nyförvärven – med den typen av lönsamma bolag som Seafire förvärvar och de priser som betalas –  omedelbart en positiv effekt i resultaträkningen. Även om året börjat sämre än vi förväntat och Lingua Communication kommer att redovisa betydligt sämre marginaler i år bibehåller vi våra vinstprognoser i stort sett oförändrade – bland annat till följd av konsolideringen av Nordbutiker med sitt höga resultatbidrag.

----------------------------------------

Rapportkommentar Q4 2018 (Läs den fullständiga analysen här)

- Fortsatt städning
- Ordentlig vändning att vänta 2019 
- Finanserna medger fortsatt tillväxt

Rapportkommentar

Fortsatt städning. Seafire startade 2018 med två mindre innehav Followit och Hedéns, med en omsättning i respektive bolag på 12,6 MSEK respektive 9,6 MSEK under året. Followit som säljer olika typer av trackingsystem har under ett antal år haft lönsamhetsproblem, vilka tilltog under 2018 och ledde till en förlust om hela 6,5 MSEK, varav ca hälften är av omstruktureringskaraktär. Hedéns med sin avancerade utrustning till den professionella kameraindustrin kunde emellertid åter visa tillväxt och reducerade förlusterna. Problemen i dessa två bolag överskuggade under 2018 den positiva effekten av köpet av tolkföretaget Linguacom i mitten av året. Detta bolag omsatte under hela 2018 ca 62 MSEK och kunde redovisa ett resultat på hela 11,1 MSEK, dvs en rörelsemarginal på ca 18%. Siffrorna för andra halvåret då bolaget alltså konsoliderades i Seafires rapport var en omsättning på 29,3 MSEK och ett resultat om 4,8 MSEK före management fee. Totalt sett blev därför 2018 ett mediokert år för Seafire med en omsättning på 51,6 MSEK och en förlust före finansnetto på 6,3 MSEK.

Ordentlig vändning att vänta 2019. I början av 2019 förvärvades den höglönsamma och snabbväxande tillverkaren av industrifläktar Åkerstedts Verkstad med en omsättning om 30 MSEK och en EBITDA-marginal om 25%. Seafire kommer således under 2019 ha två höglönsamma bolag i portföljen under hela året. Även om företagsledningen guidar för att Linguacoms marginaler 2018 inte är riktigt uthålliga. I Followit kommer leveranserna av den nyutvecklade produkten Contact GPS 3 att inledas under Q2 samtidigt som ett samarbetsavtal har knutits med WeHunt, som innebär att bolaget blir marknadsledande inom jakt. Detta tillsammans med övriga kostnadsneddragningar gör att vi räknar med att Followit kan visa ett 0-resultat i år. Med lanseringar av nya produkter kommer Hedéns i år enligt vår prognos kunna vända till en mindre vinst. Sammantaget alltså en koncern som under innevarande år skulle ha en omsättning på 123,5 MSEK och ett rörelseresultat på ca 10 MSEK.

Finanserna medger fortsatt tillväxt. Nettoskulden vid årsskiftet uppgick till ca 8 MSEK. Den initiala köpeskillingen för Åkerstedts som erlades under 2019 var 34 MSEK plus tilläggsköpeskillingar. Via två riktade nyemissioner i år har kassan ökat med 9 MSEK. Den sammanlagda nettoskulden skulle således efter detta förvärv uppgå till drygt 30 MSEK. Till det kommer så tilläggsköpeskillingar på uppskattningsvis sammanlagt 20 MSEK, att betalas under de närmaste åren. Förutom tillgång till traditionell bankfinansiering har Seafire även en kreditram tecknad med Skandinaviska Kreditfonden med en limit på 50 MSEK. Detta medger enligt företagsledningen möjlighet att genomföra två-tre förvärv per år. Även om de två stora bolagen i Seafirekoncernen – Linguacom och Åkerstedts – bara är i början av sin utveckling och enligt vår mening har stor potential och fler förvärv kan förväntas handlas Seafire i en EV/EBIT-multipel om enbart ca 10x på innevarande år, även vid beaktande av den potentiella tilläggsköpeskillingen.

----------------------------------------

Läs analysen som PDF här.

- Erfaren ledning från private equity industrin med operationell erfarenhet.
- Nyförvärvet Linguacom driver lönsamheten med stark tillväxt.
- Goda förvärvsutsikter med erhållet kreditavtal och genomförd nyemission.

Investment case
Seafire erbjuder investerare en möjlighet att investera i ett investmentbolag drivet av en ledning med lång erfarenhet från private equity industrin. Deras första större förvärv – Lingua Communication Nordic ”Linguacom” – verksamt inom den expansiva tolk-, och översättningsbranschen, har uppvisat mycket god utveckling. Trots minskade flyktingströmmar fortsätter marknaden för denna typ av service att växa mycket snabbt och omsättningen för det första halvåret växte med 40% med en rörelsemarginal om 18,6% (11,2). Efter en genomförd nyemission under senvåren om mSEK 13,2 och ett erhållet kreditavtal med Skandinaviska Kreditfonden uppskattar vi att Seafire har ett förvärvsutrymme om minst mSEK 20, exkluderat för ytterligare nyemission. Vi förväntar oss att fler spännande affärer kommer slutföras under hösten.

Verksamheten
Investmentbolaget Seafire AB grundades 2016 och noterades året därpå med en nyemission via det tidigare börsnoterade Followit. Seafire har som affärsidé att förvärva samt utveckla bolag inom produkt-, och tjänstemarknader. Strategin är att investera i bolag som har en längre historik, gärna ett starkt varumärke samt kundbas och att bolaget är verksamt i en nischad bransch. Seafire ser vidare gärna detta i kombination med en outvecklad verksamhet där det finns stor internationell marknadspotential. 

Följaktligen görs investeringar således inte i ”turn-around” bolag, de förvärvade bolagen skall uppvisa lönsamhet i den grundläggande verksamheten. Seafire arbetar aktivt med ett stort nätverk av bland annat rådgivare samt företagsförmedlare, och detta starka kontaktnät hjälper till stor del bolaget att finna goda investeringsmöjligheter. Seafire är specialiserade inom riskkapital med gedigen erfarenhet från ledningsgruppen och affärsmöjligheterna är stora för onoterade bolag där förvärvsmultiplarna är mycket attraktiva och det är lättare att operativt utveckla bolagen. Traditionellt har riskkapitalbolag en placeringshorisont på cirka fem till sju år, men Seafire har som strategi att äga bolagen under en lång tid och ser ingen anledning att avyttra lönsamma bolag som fortsätter att uppvisa tillväxt. Till skillnad från traditionellt riskkapital, främst private equity, där man har en tydlig strategi för avyttring samt att realisera en vinst vid en specifik tidpunkt, vill Seafire behålla väl presterande bolag, samt göra sig av med de som underpresterar. 
 
Seafire tillför de förvärvade bolagen finansiella samt operationella resurser där målet är att expandera och utveckla. Förvärven skall uppvisa en omsättning om 10 till 100 miljoner SEK, med preferens för omsättning runt 30 till 70 miljoner SEK, och motiveras av att denna storlek på bolagen ger upphov till goda affärsmöjligheter, där alltför stora bolag snarare har mer kapital än potential. Seafire förvärvar således bolag som ännu inte nått sin fulla potential men som har goda utvecklingsmöjligheter vilket förverkligas genom Seafires resurser samt kompetens. Seafire arbetar nära bolagen och entreprenören, i syfte att främja utvecklingen av koncept och verksamhet samt agerar med stort ansvarstagande och närvaro. Vidare existerar inga riktlinjer eller gränser för hur många bolag Seafire kan eller skall äga, målet är att göra cirka två till tre förvärv per år samt att växa organiskt och att uppnå en EBIT-marginal om 10% för portföljbolagen. 

Ledning och styrning
Grundarna till Seafire har gedigen relevant bakgrund samt operationell erfarenhet inom riskkapitalbolag, främst private equity. Denna specialiserade kunskap har genererat ett starkt nätverk och en erfarenhet som yttrat sig i en årlig avkastning om 30% de senaste fem åren. VD Johan Bennarsten är utbildad läkare samt civilingenjör och har sedan 2001 haft diverse uppdrag inom riskkapital samt corporate finance. Johan är även storägare i Seafire med cirka 35% av rösterna samt aktiekapitalet. Investeringschef Mats Gullbrandsson har likt Johan lång erfarenhet inom private equity, men även av företagsaffärer, affärsutveckling samt bolagsstyrning. Mats har även mycket god operationell erfarenhet genom att ha varit VD för butikskedjan Gallerix där han framgångsrikt genomförde en ”turn-around” för bolaget. Mats äger 4,4% av rösterna samt aktiekapitalet. 

Portföljbolagen
Hedén Group AB är ett ledande bolag inom motorer för styrning av zoom, bländare och fokus på kameraobjektiv. Bolaget utvecklar, tillverkar och marknadsför produkterna och har en internationell kundbas och produkterna riktas till professionella TV, media och filmindustrier. Hedén Group erhöll 2009 en Oscar i kategorin ”Scientific or Technical Achievement Award”, och är ett bevis på den höga kvalité som bolaget levererar till sina kunder och dess kunskap och erfarenhet inom filmteknik. Trots avsaknaden av nylanserade produkter har Hedén Group under 2017 bibehållit omsättningen, vilket är en indikation på produkternas underliggande höga kvalité. Bolagets position på marknaden kan därav antas förbättras i framtiden, då fokus 2017 bland annat har varit att skapa en plattform för produktutveckling, vilket ger upphov till goda möjligheter för tillväxt på en mogen och stabil marknad. 

För det andra kvartalet 2018 uppvisade Hedén Group en omsättningstillväxt om 3%, trots att utfasningen av kontrollsystemet CARAT skapat en brist på produkter. Samtidigt har ersättaren, kontrollsystemet YMER lanserats och presterat över förväntan genom att erhålla förbeställningar om mSEK 1,5. Hedén Group har under det andra kvartalet vänt till positivt EBITDA-resultat och Seafire har en optimistisk syn på resterande 2018 med en fortsatt stark marknadsefterfrågan i Asien och Japan samt en återhämtning av marknaden i Europa och USA.

Followit Sweden AB är en ledande aktör inom mobil-, och satellitpositionering av djur, fordon, transporter, människor och egendom. Followit erbjuder produkter och system avseende spårning av djur för viltforskning och boskap samt stöldskydd för tillgångar. Produkterna används främst till viltforskning, boskapshantering och jakt, transport-, och säkerhetsbranschen samt till övervakning av värdefull egendom. 

För det andra kvartalet 2018 minskade omsättningen med cirka 30% jämfört med motsvarande period 2017, och hänförs till lägre intäkter för service och abonnemang. På grund av detta redovisar Followit ett negativt EBITDA-resultat under denna period. Followit arbetar med innovation samt omstrukturering och under hösten påbörjas arbetet med nästa generations produkter inom segmentet Wildlife. Samtidigt fortsätter uppbyggandet av segmentet Tracking & Security samt att första produktversionen för jakt och stöldskydd är klar och har börjat levereras. Followit har även förstärkts med en sälj-, och marknadsföringsansvarig där arbetet fortgår med att utveckla fler versioner mot olika affärssegment.

Lingua Communication Nordic AB ”Linguacom”, är en översättningsbyrå som erbjuder översättnings-, och tolkförmedlingstjänster och förvärvades av Seafire i juli 2018 till en köpeskilling om mSEK 17, deras enskilt största förvärv. Samtliga aktier förvärvades och en tilläggsköpeskilling inkluderades baserat på resultatutvecklingen under åren 2019–2022 om totalt mSEK 12. Tidigare VD och storägare Hannes Buckard, som varit en nyckelperson för Linguacoms framgång fortsätter som VD under Seafires ägo. Linguacom står efter förvärvet för 66% av den totala omsättningen i koncernen. Linguacom riktar sig främst till offentliga aktörer, exempelvis kommuner som behöver tolk-, eller översättningstjänster i ärenden alltifrån sjukvård till rättsliga fall och översättningarna kan innefatta sjukvårdsjournaler, juridiska dokument eller diverse bevis och enkäter. Linguacom har uppvisat mycket god utveckling sedan bolaget grundades 2011 och omsatte 2017 mSEK 47,4 samt ett EBIT om mSEK 4,6 vilket gav en EBIT-marginal på 9,7%. Under det första halvåret 2018 växte omsättningen mycket kraftigt med 40% till mSEK 32,2 (23,2) och en EBIT om mSEK 6,0 (2,6), motsvarande en EBIT-marginal om 18,6% (11,2). Trots minskade flyktingströmmar fortsätter marknaden för denna typ av service att växa mycket snabbt och för resterande 2018 ser efterfrågan fortsatt god ut och bolaget har påbörjat arbetet med att implementera affärsplanen med digitalisering och en breddning av kundbasen samt ett större utbud av tjänster.

Finansiering 
Seafire finansierar sina förvärv främst genom den egna kassan och resterande kapitalbehov täcks via kreditinstitut. Seafire uttrycker att de vill ha utrymme att driva bolagen långsiktigt och vill därav inte ha för stor hävstång i sin affärsmodell. Under det andra kvartalet 2018 har Seafire erhållit ett kreditfinansieringsavtal om mSEK 50 med Skandinaviska Kreditfonden. Detta ger goda förutsättningar att fullfölja framtida förvärv och i sin tur nå en kassaflödespositiv koncern. Under samma kvartal har även en nyemission genomförts vilket övertecknades till 146%, och ger en indikation på marknadens positiva tro om bolagets värdeskapande potential. Nyemissionen uppgick till mSEK 13,2 exklusive emissionskostnader och för det andra kvartalet 2018 delregistrerades nyemissionen och inbringade mSEK 7,6 till kassan och ytterligare kapital från denna emission kommer att tillfalla Seafire i det tredje kvartalet 2018. Seafire har vid det andra kvartalet 2018 likvida medel om mSEK 5,7 och en säkrad kreditram om mSEK 50 till en årlig räntesats på 12,5%, och ett utnyttjat lån kan maximalt finansiera 75% av ett nyförvärv. Inräknat likvida medel samt vid en full belåningsgrad om 75% medför detta en teoretisk förvärvskapacitet om cirka mSEK 20 för Seafire. 

Framtiden
Vi ser positivt på framtiden för Seafire och att förutsättningarna är goda för att framgångsrikt driva och förbättra portföljbolagens respektive verksamheter. Detta leder i sin tur till en ökad belåningskapacitet och tillväxt, både organisk och förvärvsledd och genom erhållen kredittillgång har Seafire möjligheten att förvärva bolag de finner såväl intressanta som värdeskapande. Dock finns risken att Seafire behöver ännu en nyemission tills de blir kassaflödespositiva för att finansiera nödvändig tillväxt. Ledningen har en lång och gedigen erfarenhet, både inom riskkapital men även operationellt, vilket vi anser vara en essentiell nyckelfaktor för att driva ett framgångsrikt investmentbolag. Med ytterligare finansiella rapporter och en längre historik kommer vi även göra prognoser för bolaget, vilket i nuläget ej genomförts på grund utav Seafires korta noterade historik. 

Information
Analytiker: Axel Persson, axel@tradevenue.se
Datum: 9 sep 2018
SeaFire kurs: 6,70 SEK

Kort om bolaget
Ordförande: Joachim Berner
VD: Johan Bennersten
Investeringschef: Mats Gullbrandsson
Lista: Nordic MTF
Börsvärde (mSEK): 48

Fem största ägare
Johan Bennersten: 35%
Brohuvudet AB: 14%
Hans Sköld: 6%
Mats Gullbrandsson: 4%
Joachim Berner: 4%

Portföljbolagen
Linguacom | Followit | Hedén Group 
Omsättning (mSEK): 47,4 | 15,4 | 9,2
EBIT (mSEK): 4,6 | -2,2 | -1,6
EBIT-marginal (%): | n/a | n/a

Kort om Seafire
Ordförande: Joachim Berner
VD: Johan Bennarsten
CFO: Peter Friberg
Lista: Nordic MTF

----------------------------------------

Disclaimer
Denna publikation (nedan ”Publikationen”) har sammanställts av TradeVenueAB (nedan ”TV”) exklusivt för TV:s kunder. Innehållet har grundats på information från allmänt tillgängliga källor vilka bedömts som tillförlitliga. Sakinnehållets riktighet och fullständighet liksom lämnade prognoser kan således inte garanteras. TV kan låta medarbetare från annan avdelning eller analyserat bolag (nedan ”bolaget”) läsa fakta eller serier av fakta för att få dessa verifierade. TV lämnar inte i förväg ut slutsatser eller omdömen i Publikationen. Åsikter som lämnats i Publikationen är analytikerns åsikter vid tillfället för upprättandet av Publikationen och dessa kan ändras. Det lämnas ingen försäkran om att framtida händelser kommer att vara i enlighet med åsikter framförda i Publikationen.

Informationen i Publikationen ska inte uppfattas som en uppmaning eller råd att ingå transaktioner. Informationen tar inte sikte på enskilda mottagares kunskaper och erfarenheter av placeringar, ekonomiska situation eller investeringsmål. Informationen är därmed ingen personlig rekommendation eller ett investeringsråd.

TV frånsäger sig allt ansvar för direkt eller indirekt skada som kan grunda sig på denna Publikation. Placeringar i finansiella instrument är förenade med ekonomisk risk. Placeringen kan öka eller minska i värde eller bli helt värdelös. Att en placeringhistoriskt haft en god värdeutveckling är ingen garanti för framtiden.

Den i Publikationen lämnade analysen har utförts i enlighet med villkoren för tjänsten ”IR-paketet” som TV utför åt analyserat bolag. TV erhåller ersättning för nämnda tjänst från det analyserade bolaget. TV betalar ersättning till den analytiker som har sammanställt Publikationen. Publikationen får inte spridas till eller göras tillgänglig för någon fysisk eller juridisk person i USA (med undantag av vadsom framgår av Rule15a –16, SecuritiesExchange Actof1934), Kanada eller något annat land som i lag fastställt begränsningar för spridning och tillgänglighet av materialets innehåll.

Varken TV eller de personer som sammanställt denna publikation har innehav (varken långa eller korta) i analyserat bolags emitterade finansiella instrument överstigande 0,5 % av det analyserade bolagets aktiekapital.

Analytikern som har sammanställt denna publikation äger inga aktier i bolaget.

TradeVenue
TradeVenue är en samlingsplats för investerare och noterade bolag. Vårt fokus är att främst uppmärksamma små- och medelstora bolag men ni finner givetvis även information om de största bolagen i Sverige. På denna hemsida kan ni ta del av aktietips, läsa uppdragsanalyser, blogginlägg och massvis av aktuella börsnyheter.