11 Sep, 2018

Jobb som röstmottagare

Jag lovade återkomma kring hur det var att jobba som röstmottagare på valet i söndags. Jag läste av en slump i våras att det behövdes fler röstmottagare så jag anmälde intresse på kommunens hemsida och efter någon vecka fick jag besked om att jag blivit antagen. Jag tror inte jag angav så mycket info om mig själv så vet faktiskt inte om de gjorde någon större bakgrundskoll. Det var ingen intervju eller avancerad ansökan med CV och personligt brev eller liknande i alla fall.  

Arbetstid och lön
I uppdraget ingick en obligatorisk utbildning på 2 timmar som man fick välja 1 av 4 olika tillfällen före och efter sommaren, alla på eftermiddagen på en lördag eller söndag. Vi var 6 personer som jobbade i min lokal där ca 1200 personer kunde rösta. Av de 6 personerna jobbade 3-4 åt gången vilket betyder att under de 12 timmar som lokalen var öppen så jobbade man runt 7 timmar var, med lite kortare raster och alla fick minst en längre sammanhängande rast på 3 timmar också. Efter att lokalen stängde för röster kl 20 så jobbade alla 6 personerna utan rast till kl 24 då alla röster var räknade och rapporterade. Så det blev ca 11 timmar effektivt arbete på valdagen. För dessa 11+2 timmars arbete fick jag 2800 kr i bruttolön. Man fick frukt, juice och macka under dagen men fick lösa större måltider själv på sin rast.

Arbetsuppgifterna
Arbetet leddes av en ordförande och en vice ordförande. Någon av dessa var alltid på plats och det var personer som jobbat flera val tidigare och hade bra koll. De två viktigaste uppgifterna var att ta emot röster dvs kolla röstkort, leg, stämma av i röstlängden och stoppa kuverten i lådorna. Där var det hela tiden bemannat av två personer. En tredje person hjälpte till utanför lokalen (alltså utanför klassrummet i direkt anslutning) med valsedlar och kuvert. De stunder vi var 4 kunde man hålla lite allmän ordning och hjälpa folk till rätta även inne i lokalen, plocka bort kvarglömda valsedlar i båsen etc. Det gjorde att det var ganska lugnt för person 4 (under de stunder vi var 4 pers) fram till kl 15. Då kom förtidsrösterna till lokalen och dessa skulle bockas av parallellt i röstlängden samtidigt som vi tog emot nya röster på plats vilket krävde en person till. Detta var rätt stressigt klockan 15-18 då det fortfarande strömmade in mycket folk i lokalen och vi fick varva förtidsröster och liveröster, men sen klingade det av med besökare och vi kunde beta av alla förtidsröster i bättre tempo och var klara med även dessa precis innan kl 20 när lokalen stängde. Det som ställer till det lite är att man kan förtidsrösta och sen ångra sig och gå till lokalen också. Vilket gör att förtidsrösterna måste stämmas av en och en så ingen röstar dubbelt.

Mellan kl 20 och 24 skulle alla tre valen räknas och jag upplevde att det var rätt hårt tempo då. Jobba snabbt och samtidigt 100% noggrant och korrekt efter många timmars jobb är en utmaning. Jag upplever systemet som väldigt säkert då man räknar flera gånger och på olika sätt för att alltid stämma av att totalsumman blir den samma. Men samtidigt som det är säkert är det rätt bökigt och omständigt.

Slutsats
Som sammanfattning tycker jag det var roligt och intressant attt se hur det gick till. Lönen på 2800 kr för 13h helgjobb är inte fantastisk men ändå rimlig tycker jag. Det var överlag trevlig stämning och glada människor som kom och röstade även om de flesta distrikt på 1200 personer troligtvis innehåller någon som kommer full till lokalen och någon som är allmänt galen. 

Av de som jobbade i min lokal var det ett par som skulle upp och jobba på vanliga jobbet morgonen efter och det tycker jag känns ganska tufft. Det var som sagt en lång dag och vi höll på till strax efter 24 så innan man var hemma och i säng var klockan 01, med intensivt jobb sista timmarna. Så personligen tycker jag det känns bättre som ett extrajobb för någon som pluggar eller inte jobbar heltid för tillfället. Ska man jobba en hel söndag för att sen behöva ta semester från vanliga jobbet på måndagen blir det ju ingen större ekonomi i upplägget. Men självklart klarar man att gå upp och jobba heldag på måndagen om man är motiverad.

För en person som mig så tycker jag det var ett riktigt bra extrajobb. Kul, viktig sak att hjälpa till med och dessutom lite extra pengar som beskattas lågt om man inte jobbar så mycket annat. Det behövs även personal till Europaparlamentetsval, kyrkoval etc då det är mycket mycket lugnare då färre röstar. Om jag är hemma så kan jag tänka mig jobba även på dessa val och så även på nästa riksdagsval. Så får vi se om det oklara läget löser sig så det dröjer 4 år till nästa riksdagsval.

TradeVenue
TradeVenue är en samlingsplats för investerare och noterade bolag. Vårt fokus är att främst uppmärksamma små- och medelstora bolag men ni finner givetvis även information om de största bolagen i Sverige. På denna hemsida kan ni ta del av aktietips, läsa uppdragsanalyser, blogginlägg och massvis av aktuella börsnyheter.