11 Sep, 2018

”Bostadsmarknaden kommer krascha!!”

 

Vi översköljs dagligen med domedagsprofetior om hur bostadsmarknaden är övervärderad och hur priserna ska rasa. Det senaste dagarna har vi blivit vad som nästan får betecknas som påhoppade av några självutnämnda experter som bland annat förutspår ett ras på bostadsmarknaden med 50 %. Och det kan mycket väl hända men att vara ödmjuk och inse att man inte sitter på facit är en dygd.

Min bakgrund

Hela mitt yrkesverksamma liv har jag jobbat med fastigheter och jag har både köpt och sålt ett stort antal fastigheter. Jag äger och förvaltar idag ett antal fastigheter och livnär mig uteslutande på fastigheter och avkastning från dem. Jag har hela min yrkesverksamma tid jobbat aktivt i flera olika branschorganisationer och har och har även haft diverse styrelseuppdrag i dessa. Jag anser att det gett mig en bra inblick i branschen och jag vet att det gett mig ett mycket brett nätverk. Inte bara bland byggföretag, fastighetsbolag, politiker, branschorganisationer och mäklarföretag utan även med Hyresgästföreningen och hyresgäster. Jag har även tillgång till den allra bästa statistiken som finns att tillgå på fastighetsmarknaden i Sverige och trots detta anser jag mig inte kunna förutspå hur framtiden ser ut.

Många experter

Bostäder och bostadsmarknaden är intressant för många och det är även många som diskuterar den flitigt. Självklart har alla rätt att ha en åsikt (och det har alla i just den här frågan) men det är inte särskilt seriöst att uttala sig som att man vet med säkerhet vad som ska hända. Det är lika oseriöst och dumt som att sitta och uttala sig om en aktie ska gå upp eller ner med säkerhet. Man kan ha en egen åsikt men snälla, låt det då framgå att det är just en egen åsikt och inte fakta. Speciellt om din erfarenhet av bostadsmarknaden är att du sålt en eller ett par bostadsrätter och läst en blogg som ropat ”vargen kommer” i tio års tid.

Vargen kommer

Ni känner säkert till det gamla uttrycket ”vargen kommer” som syftar till att när någon varnat för något tillräckligt länge och högljutt så slutar man lyssna. Just där är jag när det kommer till bostadspriser, fastighetspriser och ”bostadsbubblan”. Första gången jag hörde någon babbla om den där bubblan var tidigt 2000-tal då en professor i nationalekonomi vid namn Bengt Turner gapade sig hes i ämnet. Bengt fick massa utrymme och han varnade och varnade. Tyvärr dog Bengt innan han fått uppleva sin älskade bubbla. Det är såklart tragiskt men samtidigt tenderar det att nästan bli tragikomiskt då han faktiskt hann dö innan hans profetia slog in. I en artikel från 2003 varnar Bengt för att köpa hus pga att marknaden kommer rasa. https://www.svd.se/prispress-okar-risk-for-bostadsbubbla  Sedan dess har fastighetspriserna i Sverige gått upp med ca 250 % i Stockholms län.  Samma gäller för en av Sveriges mest kända ekonomibloggare som i 10 års tid spått ett prisras på fastighetsmarknaden och man känner igen hans lärjungar som läst hans blogg och tror att de därmed är experter på området och att de har sanningen. Missförstå mig inte nu. Alla människor kan såklart pricka in ett rätt någon enstaka gång men att lyssna på och sprida ”kunskapen” från någon som under de senaste åren haft helt fel är inte särskilt seriöst. https://www.gd.se/artikel/ekonomi/bubblan-spricker-men-nar Och helt ärligt är jag förbannat trött på att höra dessa uttalanden och ännu mer trött på folk som tror på dessa självutnämnda experter.

Bostadspriser går upp och de går ner

Givetvis är jag inte så dum att jag tror att fastighetspriserna ska, kan eller bör gå upp i en konstant kurva och ingen är snabbare än vad jag är på att konstatera att vi har en skev marknad i Sverige. Jag tror säkert att vi kommer få se både prisnedgångar och prisuppgångar de närmaste 10 åren men jag skulle aldrig i min vildaste fantasi skryta med eller gå ut och lova en uppgång eller nedgång med ett antal procent. Det jag däremot kan konstatera att i Göteborg är prisraset från i vintras mer eller mindre utplånat och för er som är med i en annan sekt (trendsekten) kan jag visa en bild som tyder på det. Det här är en tydlig bild av en trend på väg upp, eller? 

På samma sätt som att aktiemarknaden inte är rationell är inte heller fastighetsmarknaden rationell och mycket kan hända. Bland annat borde en avtrappning av räntebidragen ha effekt. Och en höjd ränta borde också ha det även om det hade väldigt liten effekt 2011-2012. Vi kan se att bostäder som köps av vanligt folk för att bo i och inte för spekulation klarar sig bra mot det "ras" som var i vintras. Nyproduktion och bostäder som köps i statussyfte har lite svårare att hämta sig.

Gissningar om framtiden

Vi vet inget om framtiden men vi kan enkelt se vilka som har haft fog för sina gissningar och vilka som är falska profeter. Min uppmaning är helt enkelt: var källkritiska och ödmjuka :).

 

Läs mer om bostäder och den sk bostadsbubblan

Halverad kö till hyresrätter

Där sprack bostadsbubblan - eller?

Hur lång kan en bostadsbubbla vara?

 

 

 

 

TradeVenue
TradeVenue är en samlingsplats för investerare och noterade bolag. Vårt fokus är att främst uppmärksamma små- och medelstora bolag men ni finner givetvis även information om de största bolagen i Sverige. På denna hemsida kan ni ta del av aktietips, läsa uppdragsanalyser, blogginlägg och massvis av aktuella börsnyheter.