12 Sep, 2018

Byte Investor A till Investor B

Igår gjorde jag så äntligen det alla pratat om senaste veckan. Det vill säga bytte Investor A mot Investor B.

Bakgrunden är att röststyrkan mellan A och B-aktien är rätt ointressant när det kommer till Investor. Det är helt enkelt helt omöjligt att ta över makten från familjen Wallenberg. Därför har marknaden de senaste åren hellre betalat några kronor extra för den större omsättningen som finns i B-aktien jämfört med den större röststyrkan som finns i A-aktien. För en fond som vill köpa och sälja beroende på flöden i fonden eller för att vikta upp eller ner Investor som andel av fonden misstänker jag att omsättningen i Investor A kan vara en begränsning. För oss privatsparare så spelar egentligen varken omsättning eller röststyrka någon roll, då det omsätts aktier för 10-tals miljoner om dagen även i A-aktien. Är man ute efter utdelningen så kommer A och B alltid ge samma utdelning och högst direktavkastning (utdelning i förhållande till aktiepriset) får man alltså av att köpa den för stunden billigaste. 

Av någon anledning har förhållandet som gällt de senaste åren ändrats de senaste veckorna. Helt plötsligt var A-aktien lika dyr som B. Sen i förra veckan var A-aktien helt plötsligt 1 krona dyrare. Jag la då till både Investor A och B i den bevakningslista jag har i Avanzas app och igår såg jag plötsligt att A-aktien var 3,10 kr dyrare än B. Som en skänk från ovan ändrade dessutom Avanza förra veckan så man kan byta courtageklass varje dag. Så jag bytte courtageklass till Private banking fast pris 99 kr per affär och sålde A-aktierna för att köpa B-aktien. När jag så var redo för affär var skillnaden 3,00 kr i senaste avslut. Fipplade lite och fick sänka priset för att få igenom affären och vågade sen inte riskera att B-aktien skulle hinna gå upp innan jag hunnit köpa tillbaka så slog direkt på säljsidan och tryckte upp aktien några öre mot senaste avslut. Så det blev 2,80 kr i skillnad på pris. Gånger 1000 aktier. Den bästa hade väl varit att köpa 6 extra Investor B för samma peng och addera 78 kr till 2019 års utdelning, men fokus var att få igenom affären så snabbt som möjligt utan krångel eller miss i huvudräkningen av mig så köpte och sålde lika många. Vilket gör att jag nu har 2602 kr kvar på kontot (efter 198 kr courtage är draget) med samma antal aktier och samma utdelningsprognos som innan affären. Så nu byter jag tillbaka till courtageklass 1 kr och köper smått och ofta igen.

Förhoppningen är att marknaden ska återgå till det normala så jag kan få 3-4 kronor emellan när jag byter tillbaka till Investor A igen. En lite kul slump var att vinsten blev 2800 kr (minus courtage) och 2800 kr (minus skatt) är exakt vad jag fick för 13 timmars jobb under valet förra helgen, medan bytet av aktier tog 2 minuter. Återstår att se om möjligheten att byta tillbaka och tjäna mer pengar kommer innan möjligheten att jobba på nästa riksdagsval. 

TradeVenue
TradeVenue är en samlingsplats för investerare och noterade bolag. Vårt fokus är att främst uppmärksamma små- och medelstora bolag men ni finner givetvis även information om de största bolagen i Sverige. På denna hemsida kan ni ta del av aktietips, läsa uppdragsanalyser, blogginlägg och massvis av aktuella börsnyheter.