14 Sep, 2018

Fredagsintervju - Med EFN:s Ara Mustafa

Ny fredag och således återigen dags för en intervju med en intressant profil. Denna gång är det dags för EFN:s unga stjärnskott Ara Mustafa. Jag fick upp ögonen för Ara i våras i samband med rapportsäsongen då han varje morgon gick igenom siffrorna i dagens rapporter på ett bra sätt. Kul med nya unga förmågor. Ni som vill följa Ara på Twitter hittar honom under det fyndliga namnet @SpAraMustafa. 

Berätta lite om dig själv.

Har så svårt att berätta om mig själv, men ungefär såhär brukar mina föräldrar beskriva mig:

“En 23 årig kille som aldrig städar sitt rum. Han är katastrof för han valde att bli ekonom istället för läkare, han hade faktiskt inte ens behövt bli läkare men åtminstone jurist eller ingenjör. Han tittar och läser hela tiden om aktier och fotboll, hade han lagt hälften av den tiden på utbildning hade han haft en PhD nu. Han bara jobbar, kommer hem, äter och sover, en jättetråkig son. När han pratar berättar han om saker ingen bryr sig om, hur han fått kompisar vet jag inte men det är verkligen ett mirakel.“...Typ så.

23 år och har redan klar med en universitetsexamen och har jobb.  Med ett stort intresse för sparande och investeringar så låter det som att förutsättningarna är topp. Vad har du för mål med sparande och investeringar på kort eller längre sikt?

Jag vill aldrig oroa mig för pengar. När jag kör bil så vill jag ha möjligheten att krocka och kunna tänka “tur att jag är oskadd, bilen är försäkrad och att betala självrisken är inga problem”. Jag vill liksom undvika att se oförutsedda kostnader som ett existentiellt hot för det är för mig inte att leva ett värdigt liv. Har inget annat mål med mitt sparande än just detta.

Om jag förstått det rätt bor du fortfarande hemma. Hur ser sparkvoten ut och hur fördelar du ut det sparandet?

Sparkvoten är dopad av att jag bor hemma, den är på ca 80%. Av det jag sparar ser det ut såhär:

50% lägger jag i ett sparkonto med ränta, tanken är att blir jag arbetslös ska jag kunna fortsätta månadsspara. Alternativt kan jag växla upp månadssparandet om börserna rasar. Hoppas inte detta sparande blir långvarigt och börserna faller snart.

De andra 50% har jag månadssparat i en långsiktig portfölj (+12 år sparhorisont) med enbart fonder som ser ut såhär:

Ädelmetaller, Hedgefonder och Cat-bonds sänker risken i portföljen, de har ingen, minimal eller negativ korrelation till börsen, därav dör inte portföljen vid börskrasch. Kan tillägga att valet av hedgefonder varit extremt tidskrävande då det tar tid att förstå vad de olika hedgefonderna egentligen gör, men nu är jag trygg med de jag valt. Råvaror har jag med bara för att få en viss exponering mot olja och flera metaller.

Resten kan ses som en egengjord globalportfölj. Medan en vanlig globalfond är tungt viktat mot USA, Europa och Japan så är min viktad mot enbart asymmetriska investeringar (ej index) och framförallt demografiska trender. Har gjort en landscreener där demografi + andra nyckelfaktorer togs i beaktande och de länder som jag ansåg vara bäst har fått störst vikt i min globalportfölj.

Portföljen är inspirerad av Roger Josefssons tankar, en av de klokaste människorna jag träffat. För den som är nyfiken har han haft ett helt program på EFN som heter “Josefsson om...” där han redogör sina tankar och kvantitativa observationer.

Vad är ditt bästa spartips till en ung person som just fått första jobbet men ändå inte lyckas spara några pengar?

Börja månadsspara 100kr som dras från kontot vid lön så du inte hinner sätta sprätt på dem. Sätt in hundralappen i en globalfond. Öka månadssparandet när du kan och vill. Är du efter några månader fortfarande ointresserad av börs och finans så fortsätt med månadssparandet och tänk inte mer på den de närmaste åren. Börjar du däremot få upp ett intresse för börsen så börja med 1000kr och köp aktier för dem (läropengar), många nätmäklare kör courtagefritt om man bara har en liten summa insatt så kolla alltid upp courtagen i förväg.

Vilken person har du blivit mest imponerad av bland de du fått träffa eller intervjua genom jobbet på EFN?

Kan lyfta fram tre personer som imponerat på mig mest. Utan inbördes ordning är de tre:

Eric Wall: Han kan kryptovalutor, inte bara de där tomma analyserna om att det är en spännande teknik med många utmaningar utan han kan konkret säga exakt vad rent tekniskt är en utmaning och vad som är myt. Helt enkelt väldigt kunnig och har fått mig att investera (spekulera?) i Bitcoin. Inte jättemycket men ändå inte en försumbart liten del.

Anna Svahn: Hon sticker ut hakan och går sin egen väg. Hon ger alltid något annat än ryggdunkar-analyser som man hört miljoner gånger förut. Istället vill hon berätta om mer udda saker som spannmålspriser och ädelmetaller. Men framförallt är hon väldigt frispråkig vilket är en skarp kontrast till många återhållsamma ekonomer jag intervjuat. Frispråkiga gör sig bättre i media helt enkelt.

Roger Josefsson: Började med att jag skulle tolka hans extremt komplicerade grafer för våra grafritare så de kunde snygga till och förenkla graferna till hans program “Josefsson om…”. Utöver detta skulle jag samla ihop ett kort klipp där folk uttryckte åsikter om ämnet i programmet. Det var en av de svåraste och mest frustrerande uppdrag jag haft men i den vevan tvingades jag förstå Rogers grafer och resonemang i detalj vilket blev extremt lärorikt. Jag förvandlades från en glad börsoptimist till en orolig domedagsprofet som började tveka kring om staten verkligen skulle leva upp till insättningsgarantin.

Vad tycker du om trenden att många unga med intresse för sparande och aktier verkar vara sugna på frihet och "pension" i så tidig ålder som möjligt? Tycker du jag och andra hetsat och drivit denna linje för hårt vilket riskerar att leda till att vissa unga slösar bort ungdomen på att jaga sparkvot?

Nej det tycker jag inte ni gjort! Finanstwitter är väldigt förlåtande, har man en liten sparkvot så hyllas man för sparkvoten man har istället för att hånas p.g.a. storleken så jag tycker inte det varit en hets på riktigt. Det är bra att spara i tidig ålder för det gör enorm skillnad men sen ansvarar man för att inte överdriva, man bör exempelvis äta nyttiga och kompletta måltider och inte bara fokusera på prislappen. Vad gäller att pensionera sig tidigt är jag riktigt tveksam. Jobba är ju roligt och skulle jag pensionera mig idag med förutsättningen att jag har råd så skulle jag bara spela Football Manager hela dagarna, tror inte det hade ökat min livskvalité.

Många yngre som aldrig varit med om en krasch på börsen säger att de längtar för att kunna köpa billigt. Hur tror du att du skulle reagera om börsen gick ner med 50% närmaste året från idag?

Jag har redan en hel “roadmap” för hur jag ska agera när det inträffar. Har en lista på bolag jag ska köpa när börsen rasar, har en krigskassa redo, har mitt månadssparande som fortsätter. Tror faktiskt jag skulle klara det galant. Roger Josefssons har skrämt upp mig så pass att jag mentalt är helt redo för en det mesta, kan bara säga “Bring it on!”.

Din kollega Albin är jämngammal med dig. Vem tror du kommer vara rikast av er två när ni fyllt 40?

Albin kommer dra in mest pengar helt klart, men han kommer även slösa mest. Jag är mer tråkig, både som investerare och livsstil. Albin kommer säkert bli rikare än mig och jag kommer gå runt och säga att “jag är istället rik på vänner” eller något annat bittert trams.

Tack Ara för din medverkan!

-----------
Vill ni läsa fler och lite längre intervjuer rekommenderar jag min nya bok om Ekonomisk Frihet. Där träffar jag ett antal ekonomiskt fria personer och får tips om både hur man blir rik och fri men också hur man ser på pengar och frihet när man väl är där.

TradeVenue
TradeVenue är en samlingsplats för investerare och noterade bolag. Vårt fokus är att främst uppmärksamma små- och medelstora bolag men ni finner givetvis även information om de största bolagen i Sverige. På denna hemsida kan ni ta del av aktietips, läsa uppdragsanalyser, blogginlägg och massvis av aktuella börsnyheter.