18 Sep, 2018

Drömmen om 10 miljoner

När jag slutade jobba förra vintern var jag först lite osäker på hur det skulle kännas att inte kunna spara pengar och köpa aktier varje månad. Jag hade ju jobbat så hårt mot målet i över 10 år så jag kände att det kanske skulle bli lite tomt när jag helt plötsligt var i mål och inte längre skulle jobba och spara ihop nya pengar varje månad. Visst kändes det lite speciellt den 25e några månader där under början av året men överlag gick det mycket enklare än väntat. Att jag längtat så mycket efter att få sluta jobba sista året på jobbet gjorde sitt då jag verkligen tyckte det var så skönt att slippa jobbet att det vägde upp tomheten för att inte få köpa mer aktier.

Så rullade det på hela våren och sommaren. Jag kände mig tillfreds med livet och beslutet att sluta jobba som 100% rätt. Börsen har varit relativt stabil, vi ligger stadigt på utgifter under vad vi kan leva på enligt 4% regeln, min fru fortsätter jobba så vi kan spara pengar varje månad, jag flyttade bloggen hit vilket ger en stadigare inkomst än reklamintäkterna gjorde på förra bloggen, mina böcker säljer på vilket ger några tusenlappar i månaden och jag har gjort lite mindre konsultjobb. Helt enkelt väldigt tryggt och stabilt. Jag har också medvetet försökt att tänka mindre på om pengarna skulle räcka resten av livet, hur börsen går osv och ha en "det löser sig-inställning" vilket för det mesta har funkat bra. 

Tanken var att min fru skulle sluta jobba ett år efter mig, det vill säga till årsskiftet som kommer nu om några månader. Sen hade vi tänkt åka ner och bo i Spanien/Portugal minst en månad under februari/mars innan det kanske kunde bli aktuellt att sälja lägenheten i Stockholm för flytta till södra Sverige på sommarhalvåret (dvs köpa något där innan sommaren 2019) och södra Europa på vintern (dvs köpa något där under hösten 2019). Men tiden rullar på och just nu känns det inte som vi kommer slå till redan kommande år med två nya bostadsköp. Min fru har 3 månaders uppsägningstid och skulle hon sluta jobba vid årsskiftet skulle det vara dags för uppsägning om ett par veckor. Hon är plikttrogen och jobbar med ett större projekt som troligtvis blir klart någon gång under våren 2019.

Så inom mig har tanken börjat växa att även jag kanske ska bidra med lite mer intäkter närmaste halvåret om vi nu ändå ska vara kvar i Stockholm ett tag till. För att dra mitt strå till stacken nu när hon jobbar vidare och bidrar med nya pengar längre än vad vi först hade kommit överens om. Att börja jobba heltid igen är inte aktuellt vare sig som anställd eller som konsult inte ens om det handlar om en begränsat period som 4-6 månader. Men arbetsmarknaden verkar god och jag har hittills tackat nej till lite uppdrag, så att höja målet till att fakturera 150.000 kr istället för kanske 50.000 kr under första halvan av 2019 skulle nog inte vara så betungande utan görbart med några punktinsatser. I så fall skulle det bli test av södra Europa under hösten 2019 istället för våren. Och också möjligt att återinvestera all utdelning 2018 och 2019 för att börja leva på kapitalet först 2020. Jag måste erkänna att drömmen om en portfölj på 10 miljoner ändå finns där i bakhuvudet någonstans. Bollen ligger dock helt hos min fru som nu får säga upp sig så fort hon känner att jobbet är trist. Vi delar ju drömmen om att inte behöva jobba, det är bara att hon känner att några månader till är inga större problem när det rullar på som nu. Börjar vi närma oss sommaren 2019 kommer jag verkligen jobba för att hon ska våga ta steget hon också.

OBS 10 miljoner är egentligen inte grejen då det ligger utanför min kontroll. Går börsen upp 20% närmaste året är vi där av sig självt och går den ner 30% kommer inget jobb i världen närmaste året hjälpa oss. Det som det egentligen handlar om är att nå målet i antal aktier i ett antal prioriterade bolag vilket betyder 750 st Castellum, 975 st Industrivärden, 900 st Investor, 700 st Kindred och 120 st Sampo. Vilket kostar runt 800.000 kr i dagens kurser. Men 10 miljoner är lite tydligare som sammanfattande totalmål. 

TradeVenue
TradeVenue är en samlingsplats för investerare och noterade bolag. Vårt fokus är att främst uppmärksamma små- och medelstora bolag men ni finner givetvis även information om de största bolagen i Sverige. På denna hemsida kan ni ta del av aktietips, läsa uppdragsanalyser, blogginlägg och massvis av aktuella börsnyheter.