19 Sep, 2018

20 extra friska och fria år i livet

Bloggkollegan Farbror Fri skrev idag ett inlägg om fördelen med att leva sparsamt och att det inte är någon större vits att bli rik först när man blir 80 år. Kan man klara sig på mindre så behöver man inte extremt långa perioder av ränta på ränta. Eller fantastiskt hög avkastning på sina investeringar.

Farbror fri gjorde även en undersökning på Twitter där man fick välja på att vara 20 år och fattig eller 80 år och rik. Där 85% ungefär i nuläget svarat att de hellre skulle vara 20 år och fattiga. Man är helt enkelt inte villig att byta bort 60 år av livet mot pengar. 

För mig handlar egentligen inte sparsamhet och investeringar så mycket om 20 år och fattig eller 80 år och rik. Utan de gyllene åren för mig när det kommer till privatekonomi är åren mellan 25 och 65, där möjligheten att påverka är som störst. Under den första delen av denna period dvs mellan 25 och 40 väljer vi genom våra livsval inte bara hur vi ska leva våra liv här och nu utan vilka förutsättningar som finns resten av livet. Lyckoforskningen visar att befolkningen som helhet är som minst lycklig mellan 30 och 50, dvs åren då många jobbar och konsumerar som mest. Sen har man ett antal gyllene år just runt pensioneringen innan åldern och krämporna gör att det blir lite trist igen. 

Tänk att man genom ett ganska litet sparande på 15-20% av nettolönen kan sluta jobba någonstans mellan 50 och 55 (om man börjar spara vid 25 års ålder och får en normal börsavkastning). Man lägger alltså runt 15 fria år av hög kvalité till de vanliga 8-10 friska och pigga pensionsåren. År som har möjlighet att bli de lyckligaste i ens liv om man tror på forskningen. Och inte nog med det, forskningen visar att de som slutar jobba vid 55 är både hälsosammare under tiden och lever längre än de som jobbat vidare till 65. Så kanske kan man lägga några friska år efter 75 till kalkylen också och landa på 20 extra år med ett fritt, hälsosamt och lyckligt liv. Bara av att spara 15-20% av nettolönen.

Fast det är klart en kaffe på väg till jobbet varje dag och några nya funktioner i senaste telefonen kanske är mer värt än 20 friska och fria år för vissa? 

TradeVenue
TradeVenue är en samlingsplats för investerare och noterade bolag. Vårt fokus är att främst uppmärksamma små- och medelstora bolag men ni finner givetvis även information om de största bolagen i Sverige. På denna hemsida kan ni ta del av aktietips, läsa uppdragsanalyser, blogginlägg och massvis av aktuella börsnyheter.