20 Sep, 2018

Lundaluppens 8 betraktelser om livet som ekonomiskt fri

Den legendariske bloggaren Lundaluppen har nyligen joinat klubben med tidiga pensionärer. Han skrev idag en rolig serie med 8 tweets om saker som inte brukar nämnas när man ska marknadsföra det fria livet. Här kommer de med min kommentar efter:

1. Alla dina gamla vänner tycker du är konstig, lat eller båda. Och de har inte fel. 
Jag tycker personligen att de flesta har varit väldigt förstående och nästan lite avundsjuka. Jag har stött på mycket mer ifrågasättande i sociala medier kopplat till personen "miljonär innan 30" än vad jag stött på i vanliga livet kopplat till mig som privatperson. Sen har jag visserligen varit lite återhållsam mot personer jag inte känner speciellt väl och sagt att jag jobbar lite mer än vad jag gör som egen företagare.

2) Det svenska vädret är inte bättre utanför kontorsfönstret än innanför, även om det verkade så i somras
Här håller jag inte heller riktigt med. Jag tror inte jag har cyklat eller sprungit en enda gång i regn det senaste halvåret. Eftersom jag kan välja mina tillfällen då jag är ute helt själv. Den stora skillnaden tycker jag var i vintras då jag kunde vara ute mellan 12 och 14 då det faktiskt var ljust även i februari. När jag jobbade var det mörkt både på vägen till och från jobbet flera månader om året.

3) De hobbies som var jätteroliga inklämde på en timme mellan alla måsten är urtrista när du har 8 timmar om dagen varje dag.
Här kan jag till viss del hålla med. Förut kunde jag känna att jag gärna hade velat hinna se den där serien eller läsa mer böcker. Men nu när tiden finns kollar jag inga fler serier och läser obetydligt fler böcker. Jag har heller inte ökat upp träningen så mycket som jag trodde. Även om jag gärna låter den ta lite mer tid genom att träna med andra som kan kräva transport.

4) Alla intressanta människor som vill något och strävar någonstans jobbar
Ja kanske, men de jobbade inte på mitt förra jobb i alla fall. Dessutom tycker jag det är mycket lättare att prioritera att träffa de intressanta människorna även om de jobbar nu när det bara är deras kalender som behöver synkas. Det är mycket lättare att få till en lunch eller aktivitet med de som jag verkligen vill träffa nu, de väljer tid och plats och jag kommer.

5) De som är lediga en torsdagseftermiddag på stan är drönare som lever av bidrag från socialen, eller från bolag som du gör.
Ja kanske, men finns även en del nattarbetare, föräldralediga, tillfälligt arbetslösa och halvidsarbetare. Gissar jag. Men jag går sällan fram till främlingar på stan en torsdag och söker kontakt. Så spelar mig mindre roll hur dessa lever.

6) Barn över 10 år vill inte träffa dig 24/7.
Vet inget om barn så inga kommentarer.

7) Hushållssysslor blir inte roligare för att du har hela dagen att göra dem. Om du säger upp städhjälpen för att bli fri, good on you.
Här håller jag med och det är nästan största lärdomen för mig. Hade jag fått välja på att jobba 8 timmar på kontoret eller tvätta en maskin, hänga upp tvätten och dammsuga i min egen takt när som helst under dagen så hade jag utan tvekan tagit hushållsarbetet. Så i början när jag var ledig kändes detta verkligen som ett lätt jobb som inte var några problem att sköta allt sånt medan min fru jobbade. Men nu upplever jag det som precis lika tråkigt och jobbigt som tidigare att göra dessa sysslor. Undantaget är att handla billig mat, det är ännu roligare än tidigare nu när jag kan cykla runt i lugn och ro och göra klippen.

8) Det är inte normalt att lägga 10-15 minuter på varje telefonförsäljare 
Det ringer väldigt få till mig. Men när jag jobbade ringde det säkert 10 personer i veckan som ville sälja in något, höra hur vi jobbade, ta ett förutsättningslöst möte eller liknande. Det var verkligen inte givande varken för mig eller de som ringde.

Som sagt ett roligt inlägg med glimten i ögat och ta mina svar som allmänna tankar, inte som något försök att försvara det unga pensionärslivet. Då det givetvis inte passar alla. 

TradeVenue
TradeVenue är en samlingsplats för investerare och noterade bolag. Vårt fokus är att främst uppmärksamma små- och medelstora bolag men ni finner givetvis även information om de största bolagen i Sverige. På denna hemsida kan ni ta del av aktietips, läsa uppdragsanalyser, blogginlägg och massvis av aktuella börsnyheter.